Forret
Vildtbouillon af fasan med selleri og kastanje

Fasankød minder i vinsammenhænge om kylling. Vigtigst er det at matche vin uden dominerende fadnoter, da sødmen og tørheden i kødet ellers vil få vinen til at virke syrlig og astringerende. Selleri og kastanje kalder som fasan på vin med en sødmefuldhed og medium tyngde. 

Hvidvin eller rødvin
1.Østrigernes egen drue, Grüner Veltliner, er særdeles undervurderet. De bedste har, som denne, en god dybde samt et let strejf af peber. Frisk hvidvin med vibrerende syre, der renser fint ud efter fedmen i retten. 2010 Grüner Veltliner, Steinsetz, Schloss Gobelsburg. Sommertilbud 100 kr. (Bichel Vine).
 
2. Pinot Noir-druen har den egenskab, at dens høje syre matcher godt til fugl. I denne udgave fra danskeren Knud Kjellerup forenes den klassiske Bourgogne-stil med en friskhed, som vi kender fra New Zealands Pinot’er. Vinen er lagret på fad, men uden at overdøve frugten. Bourgogne Rouge, Les Corbaisons 2009, Domaine Bernollin, 129,75 kr. (Bichel Vine).

Hovedret
Langtidsbraiseret dyrebov med savojsalat

Braisering med øl skaber en rig og smagsintensiv sauce, som matches med mørke og tætte rødvine uden for tør garvesyre.

Rødvin
3. Ægteparret Gros og Tollot laver hver deres vin i Bourgogne, men har fælles fodslag i det sydfranske, hvor deres 50/50-vin er et succesfuldt partnerskab mellem styrke og elegance. Super egnet til braiserede retter og med lidt luft blødes garvesyren op, og mineraliteten og hindbærfrugten træder flot frem. La 50/50 2010, Minervois, Frankrig, 13,5 %, 154,95 kr. (Theis Vine).
 
4. Fra Oportos smukke bagland kommer denne easy going og mellemfyldige vin med god moden frugt og sødme i karakteren. Til prisen er den lidt af et kup. Dois Vales 2011, Seis Quintas, Douro, Portugal, 13,5 %, 60 kr. (Vinspecialisten).

5. Overbevisende supertoscaner, der ikke gør meget væsen af sig på etiketten, men til gengæld smager af mere. Blandet af Merlot, Sangiovese og Syrah er den med sine faste tanniner og en sødmefuld frugt som skabt til retten. 2009 Promis, Rosso di Toscana Ca' Marcanda, Angelo Gaja, Bolgheri, Italien, 269 kr. (Vinoble).

Dessert
Bagte blommer med skyr og jernurt

Blommer har i sig selv ikke nogen dyb smag. De er dog ofte syrerige, og når de laves med citron, skal der en frisk vin til. Klassisk ville man pege på en gul dessertvin, men snyd ikke dig selv for oplevelsen af denne røde Rivesaltes.

Dessertvin
6. Rivesaltes Tuilé er en specialitet med en produktion, der begrænser sig til under 1.000 flasker. Vinen har aroma af tørrede og syltede frugter, blommer, svesker, figner, mørke rosiner, brændte toner, kaffe, kakao, chokolade, krydderier, læder og tobak. Smagen er halvsød, fyldig og blød med afrundet garvesyre og stor kompleksitet. Rivesaltes Tuilé, Heritage du Temps, Domaine Singla 16 %. På tilbud til 159 kr. (Sydfranske Vine).

Se hele efterårsmenuen her

Kommentar

kogebog, kampagne
stuer, indretning
Aller Media A/S © 2014 - www.aller.dk