Vinmark i Alsace

Endelig dukker det op, det kære skilt. En metalstander i højre vejside, hvorpå det tyske ord Rhein-Übergang (Passage over Rhinen) står skrevet med nøgtern typografi. Her tager man hul på glæderne ved Alsace et helt andet sted end sædvanligvis.

Bermuda-trekant af velsmag

I et gourmethjørne af distriktet lige nord for Strasbourg, en Bermuda-trekant af velsmag, sort fertil jord, hvide asparges, humle til ølproduktion i verdensklasse, saftige små poussiner og grøntsager, der her i denne flodkomposterede kakaojord opnår en velsmag som kun få andre steder. En Bermuda-trekant af bindingsværks-landsbyerne La Wantzenau, Kilstedt og Hoerdt, 10-12 km nord for Strasbourg og en halv times kørsel fra den berømte vinrute i Alsace, der begynder ved Marlenheim og slutter 170 km senere ved Thann syd for Colmar.

Fransk og hyggeligt

Trods landsbyernes tyskklingende navne og indtil flere særdeles solide specialiteter på spisekortet i restauranten er området her ærkefransk. Og det er da utroligt, som de forstår at hygge sig, de alsacere. Ind ad døren til de livlige winstuber flyder en uophørlig strøm af stamgæster. Lige meget hvilken en af de seks kanonrestauranter her i den lille landsby La Wantzenau, så er der fuldt hus kl. 21.00. Og La Wantzenau har kun 5.462 indbyggere.

Gastronomisk narkotikum

Kok med hvide asparges
Hvide asparges fra Alsace er en delikatesse på højde med trøfler fra Piemontes og kaviar fra Rusland.

Alsace-pizzaer med løg og skåret skinke og bunde så sprøde, at de nærmest knaser, når man kigger på dem. Hvide asparges. Egnens specialitet i det sene forår og i begyndelsen af sommeren. Et fad af dem, velkogte og al dente, »aux trois sauces«, med tre forskellige saucer. Dette stærkt stimulerende og voldsomt vanedannende gastronomiske narkotikum har vokset lystigt her i kakaojorden siden 1873, hvor produktionen begyndte, og har nu bredt sig over hele Alsace. Det er måske de fineste i verden, og jeg sidestiller dem som specialitet med Piemontes hvide trøfler og kaviar fra Rusland.

Avleren Jacques Sipp i sin Rosacker Grand Cru-mark i Hunawihr
Avleren Jacques Sipp i sin Rosacker Grand Cru-mark i Hunawihr.

Høj kvalitet til lave priser

Tag ringvejen rundt om Strasbourg, Direction Colmar, og efter en lille halv times kørsel dukker vinbjergene op i en blå dis for foden af Vogeserne. Kort efter er man middelalderbyen Andlau, som ligger indeklemt og beskyttet i en dal, der er omringet af vinmarker. Her ved den fossende bjergbæk er jorden stenet, og Rieslingen lige i sit es. Tænk, at man kan købe Grand Cru fra markerne Wiebelsberg, Kastelberg og Moenchberg for cirka 14 euro flasken (110 kr.). For ikke at glemme deres standard-vine på såvel Riesling som de andre fine hvidvinsdruer til omkring syv euro flasken (ca. 50 kr.). Standard? Ja, men kun prisen. Ikke vinen, som selv i basisudgaverne er klingende rene og lækre.

 

Kommentar

kogebog, Mad & Bolig
opskrifter, mad
Aller Media A/S © 2014 - www.aller.dk