10 ting du ikke vidste om SALT

Trækker salt saften ud af kødet, og hvad gør man hvis man oversalter saucen? Her får du 10 facts om salt, som du sikkert ikke kendte til.

Onsdag d. 30. december 2009 - af DORTHE PLECHINGER / FOTO: VANNA ENVAL

Her får du 10 facts om salt, som du sikkert ikke kendte til.

1. Salt trækker IKKE saften ud af kød

Trækker saltet saften ud af kød? Nej - tværtimod øger salt i små mængder mørhed, saftighed og den salte smag i f.eks. svinekød. En let overfladesaltning - gourmetsaltning - er en nem måde at salte kød på. Det kræver cirka 3-7 g salt pr. kg kød. Men det skal være fint salt, så det kan fordeles ordentligt på kødet. Saltet gnides ind i kødet 15 minutter, før det skal steges. Gourmetsaltning af kødet er faktisk med til at mindske stegesvind fra kødet.

2. Salt lukker IKKE porerne i kødet
En af de mest sejlivede myter om tilberedning af kød er, at man kan lukke porerne i kødet, så kødsaften bliver indenfor, ved at bruge høj varme og på en tør pande - og så derefter salte. Men det er simpelthen umuligt at lukke porer i kød, og saften i kødet fordamper uanset, så du risikerer, at dit kødstykke bliver alt for branket og alt for rødt indeni.

3. Det er IKKE sværere at brune saltet kød
Er det sværere at brune kød, der har været saltet på forhånd? Nej, der er ingen forskel på kødet. Det bliver lige brunt og stegt at se på, om det er saltet på forhånd eller ej.

4. Rør frikadellefarsen med salt
Når du rører frikadeller, så begynd med at røre kødet med salt. Det binder væsken og gør det lettere at optage de øvrige ingredienser.

5. Sukker kan redde oversaltning
Oversaltning af saucen? Hvis det er meget slemt, kan du næsten ikke gøre andet end at starte processen igen. Er retten kun en smule oversaltet, så prøv at lege med sødmen - f.eks. i form af lidt sukker eller balsamico - for at få den på ret køl igen. Lad være at koge mere ind, så bliver saltsmagen mere koncentreret (Anton Olsen). Du kan også prøve at putte et par skiver kartofler i, de suger saltet til sig.

6. Æg koger hurtigere med salt
Put salt i vandet til æggene. De bliver hurtigere hårdkogte og nemmere at pille. Kartofler koger også hurtigere med lidt salt i.

7. Ord der stammer fra salt
Salt altid har haft stor betydning i overtroen og religionen - eller at visse ord stammer fra ordet salt? F.eks. 'salarium', der udtrykker, at soldaterne i Romerriget fik udbetalt lønnen i salt. Eller 'salvation', der henviser til, at man i mange arabiske lande brugte salt til at afslutte en handel med eller som et tegn på venskab.

8. Salt og overtro
I gamle japanske teatre kastede man f.eks. salt på scenen før hver nyopførsel, for at forhindre uheld for skuespillere eller stykke. Druiderne brugte salt i deres ritualer ved Stonehenge - det blev betragtet som et symbol på livgivende frugt af jorden. Også på Haiti blev salt brugt til at bryde trolddom og f.eks. bringe zombier tilbage til livet. Og overtroiske sømænd nægtede i øvrigt i sin tid at udtale ordet salt, når de var på havet, da det betød uheld.

9. Salt mod forhekselse
Under heksejagten over alt i Europa i slutningen af 1500-tallet tog man salt i lommen for at modstå forhekselse. I den danske middelalder tog man salt og brød med, når man flyttede ind i nye huse for at forjage djævlen. Og at spilde salt betød sorg og ulykke!
Kilde: saltforum.dk, Restaurant Salt m.fl.

10. 5-600.000 tons salt om året
I Danmark produceres årligt ca. 5-600.000 tons salt.
Fra 1999 blev det besluttet at tilsætte jod i alt salt, produceret i Danmark. Samme krav gælder ikke importeret salt.

Ekstra salttips:
- Put lidt salt i fløden eller æggehviden, der skal piskes, så bliver de hurtigere stive.
- Læg æbler, pærer og kartofler i saltvand, når de er skrællede, så bliver de ikke brune.
- Strø lidt salt på stegepanden, så sprøjter fedtstoffet ikke så meget.
- Gnid lidt salt på f.eks. løgfingre, så forsvinder lugten.

TYPER AF SALT

Fint bordsalt
Hvidt, fint salt. Ensartet kornstørrelse, tilsat jod og anti¬klumpningsmiddel.

Groft køkkensalt
Hvidt, ret groft salt, jævn i konsistens, tilsat jod og antiklumpningsmiddel.

Havsalt
Hvidt salt, hvor saltkrystallerne er fremkommet efter inddampning af havvand. Fin, grov eller flaget. Havsalt har et naturligt indhold af calcium, magnesium og kalium, men er i øvrigt uden tilsætningsstoffer. Eksempler er Læsø Sydesalt og Maldon Seasalt. , hvor saltlagen stammer fra havets oversvømmelser af de lavtliggende, sydvendte strand-enge, og hvor solen damper denne væske ind til en stærkt saltholdig grundvandslage, der herefter sydes og krystalliserer i store åbne jernpander. Eller Maldon Seasalt, der har været fremstillet siden 1880'erne og stadig produceres efter de gamle forskrifter i den lille by Maldon på den engelske østkyst. Saltet består af pyramideformede krystaller (Virgin salt) og regnes af de rigtige saltsydere som noget af det smukkeste salt.

Indland ørken-salt
Sydafrikansk Kalahari-salt - eller Silver Crystal Kalahari Gourmet Salt - Soltørret salt fra det ubeboede indland i Kalahari-ørkenen, 280 millioner år gammelt, ubehandlet og uden tilsætningsstoffer. Underjordiske floder løber gennem klippeformationer, som aflejrer mineraler og natriumchloridkrystaller, der samles i indlands-saltsø. Findes i grov, uformalet udgave samt fint og mellem. For hver pose salt (ca.50 kr. for 500 g) doneres 2 kr. til South African San Institute, www.sasi.org.za, til de undertrykte buskmænd i området, San Bushmen.

Mere om salt:
Prøv spændende saltopskrifter
Kalaharisalt til ægget