De bedste vine til vildt

Smagen af vildt kalder på vine med finesser, mange nuancer og en elegant struktur. Bourgogne, Bordeaux, Toscana og Piemonte er sikre vindere.

Torsdag d. 18. september 2008 - af Anders Grøndahl og Erik Morsing / Foto: Torben Djenner og Dreamstime

Sensommerens og efterårets vildtretter skal ikke ødelægges med en eller anden tung og uelegant højalkohol-vin. Der må finesse og elegance i glassene, gerne vine med både dybde og spændende nye dimensioner, der viser sig undervejs i nydelsen af flasken.
Vi tog derfor til Bourgogne og Bordeaux i Frankrig og videre til de italienske klassikere Toscana og Piemonte. Her regerer druerne (nævnt i kronologisk rækkefølge): Pinot Noir, Cabernet/Merlot, Sangiovese og Nebbiolo. Og som testen viser, er de perfekte til specialiteter med vildt og repræsenterer hver især kendernes klassiske valg.
Men hvem er så bedst til prisen denne gang?
Opløbet er ekstremt tæt, men vi tvang paneldeltagerne til at vælge, og efter en lang debat blev det den lille Bourgogne Pinot Noir fra Domaine Digioia-Royer til en forbløffende lav pris af 79 kr. på tilbud (normalt 99) samt den noget dyrere mini-Barolo fra Robert Voerzio i Piemonte. Sidstnævnte er vin nummer fem og koster 250 kr. og er 'blot' en regionalvin med appellationen Langhe Nebbiolo, men der må indgå en stor del deklasserede Nebbiolo-druer fra Barolo-produktionen, for vinens hele temperament og stilmæssige udtryk virker barolosk. På den baggrund er den et fænomenalt køb, ikke mindst i lyset af, at Roberto Voerzios Baroloer koster tre-fire gange så meget.
Det gyldne kompromis mellem de to? Det må blive vin nr. 3, den flotte Chianti Classico Riserva.

1. Domaine Digioia-Royer
2006 Bourgogne Rouge, Frankrig
Domaine Brandis, 99 kr.
????

En vin, der ligefrem kalder på vildtretter. Rank, fast og flerdimensionel med tydeligt Bourgogne-præg. Det vil sige kirsebær, hindbær, finesse uden tyngde og en temmelig lang, pirrende eftersmag, der virker ganerensende. Vel at mærke, når den lige har fået lov til at ilte en halv times tid i karaffel og bliver serveret kældersval.

2. Chateau des Tours
2004 Côtes du Rhône, Frankrig
Lars Bjørn Vinimport, 118 kr.
???

En vin, der virkelig delte panelet denne gang. Et lille mindretal ville give fire stjerner og fremhævede den mørke saftige, peberkrydrede stil med toner af meget moden frugt og velhængt kød. Mens et lille flertal mente, at ganske vist er vinen god, men også en tand for sød med præg af Kongen af Danmark-bolsjer. Altså tre stjerner.

3. Cannonica a Cerreto
2004 Chianti Classico Riserva, Toscana, Italien
www.wine.dk, 169 kr. ????-?????

Elegant og næsten Bordeaux-agtig i sin aroma, hvor man tydeligt fornemmer grafit, ceder, kaffe og solbær. Samtidig har vinene en herlig varmblodig smag med masser af mørke bær, viol og tobak, som styres af en god og rank struktur. Druesammensætningen er interessant i den forbindelse: 85% af Toscanas egen drue Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot.

4. Domaine Gramenon
Sierra du Syd, 2007 Côtes du Rhône, Frankrig
Bichel Vine, 129,75 kr.
???

Smarte køb

Ædel vin er dyr, og kendte slotte og avlere kender deres eget værd og ved, at der er et publikum, som er villige til at betale for snobeffekten.
Hvad gør den smarte vinelsker, der ikke har lyst til at smide 6-700 kr. eller måske meget mere på bordet så?
Hun eller han køber 2. vinen fra slottet. I Bordeaux er disse 'deuxièmes vins' ofte superkøb til cirka 200 kr. flasken for stor vin. Ligeledes i Barolo kan man finde fremragende Langhe Nebbiolo, som denne tests vinder, til en fjerdedel af, hvad hovedvinen Barolo koster. Og i Bourgogne kan de bedste avlere levere Bourgogne Pinot Noir, der smager helt forrygende, til omkring en hundredekroneseddel.

Kraftig og svulmende Syrah-vin med masser af mynte, blomme og velhængt kød. Ja, det blev ligefrem lidt for meget for nogle af paneldeltagerne, så vinen må 'nøjes' med tre stjerner.

5. Roberto Voerzio
2005 Langhe Nebbiolo, Piemonte, Italien
Adriat Vine, 250 kr.
?????

Knivskarp og elegant mini-Barolo med masser af finesser og så denne herlige frugt med toner af kamfer, læder, blomme, te, orangeskal og fyldt chokolade. Også kaffe- og mokkasmag finder man i denne komplekse og særdeles flerdimensionelle piemonteser, der ender med at blive panelets favorit til vildt.

6. Château La Tour Carnet
2005 Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig
H.J. Hansen Vinhandel, 460 kr.
?????

I topåret 2005 fremstår denne Haut-Médoc meget imponerende med sin intense aroma og smag af ceder, solbær, cigar, kaffe, chokolade og grafit. Der er således tale om en klassisk Bordeaux i den forfinede stil, som er distriktets adelsmærke. Men man får lov at betale for herlighederne. 2004 kunne fås til det halve, og det var også et fint høstår. Er det blevet så meget dyrere at lave vin dernede i løbet af 12 måneder??