God vin til din nytårsmenu

Vin til nytårsmenu

Ingen nytårsaften er fuldendt uden god vin! Vi har samlet en bunke brugbare eksperttips, så du kan udvælge den bedste vin til din nytårsmenu.

Tirsdag, 3. november 2015 - 11:08 - af Christine Agertoft

Nytårsaften er en oplagt aften til at finde de bedste flasker frem til middagsbordet.  Gourmetrestauranterne har stor efterspørgsel på take-away menuer, og i butikkerne eksploderer salget af fx god fisk, skaldyr, kaviar og de bedste udskæringer fra kalven. Disse luksuriøse og lækre råvarer skal selvfølgelig matches af de bedste vine. Derfor har vi fundet en bunke eksperttips til den bedste vin til din nytårsmenu. 

Læs også: 10 festlige forretter til din nytårsmenu

1. vin til din nytårsmenu: Start med bobler, mousserende vine… og Champagne!

Man bør altid starte nytårsaften med de bedste bobler, og gerne Champagne. Det er her til Dronningens nytårstale kl. 18, at ens smagsløg bedst formår at sætte pris på de gode boblers finesse. Champagne under 200 kr. er sjældent særlig spændende - i dét prisleje bør man hellere gå efter fx rigtig god Cremant, Cava eller Franciacorta fra nogle af de bedste producenter. I Champagne kan det ofte betale sig ikke at gå efter de mest kendte etiketter, da man her betaler en del til husenes store marketingbudget. Prøv fx i stedet en Mailly Blanc de Noirs, baseret på 100 % Pinot Noir fra Grand Cru-marker i det centrale Champagne. Fornem Champagne, der med sin mineralske frugt og salte eftersmag går perfekt til mange snacks, som fx saltede mandler, oliven og ikke mindst østers.

Opskrift: Nemme østers med syltede rødløg til din nytårsmenu her!

Køb vin: Find Champagne her, og find andre mousserende vine her!

2. vin til din nytårsmenu: Vin, hvedeøl og pinot noir til hovedretten

Vin til fisk

Mange spiser stadig torsk til nytår. Serveres den helt klassisk med sennepssovs, så vil en lys hvedeøl ofte være oplagt. Men nu drikker vi jo vin til nytår og så vil en chenin blanc fra Loire gøre jobbet godt til den markante sovs. Vælger man at servere sin torsk eller anden fisk med en knap så dominerende sauce/tilbehør, så er mulighederne mange. En af de bedste og nemmeste saucer til fisk er en sauce beurre blanc, her er der ingen vej uden om hvid Bourgogne eller andre vine lavet på chardonnay. Fra Bourgogne kunne det fx være Macon-Lugny fra et af Bourgognes mest ansete vinhuse Louis Latour. Vil man have mere vægt og fedme i sin vin, så er Yering Station Chardonnay Village et perfekt match til den smørrige sauce – især hvis man har stegt sin fisk på skindet.

Opskrift: Nytårstorsk i sennepsdressing her!

Køb vin: Find hvidvin til din nytårsmenu her!

Vin til kød

Oksemørbrad er meget udbredt til nytårsaften: det er nemt at tilberede og falder som regel i alles smag. En fornem måde at servere sin mørbrad på, kunne være som Beef Wellington, den kan forberedes i god tid og skal så bare bages inden servering. Da mørbrad intet fedt har, så bør man undgå alt for tanninrige vine som fx ung Barolo. Helt oplagt til kombinationen af mørbrad og svampe er vine på pinot noir. De flestes budget rækker sjældent til god rød Bourgogne, men kølige vinområder, som Central Otago i New Zealand og Oregon i USA, har vist, at pinot noir også kan noget helt specielt uden for Frankrigs grænser. Prøv fx biodynamisk pinot noir fra Mount Edward i Central Otago eller pinot fra den lille kultproducent Evening Land Vineyards i Oregon. Vine med sin helt egen karakter, der med deres delikate struktur og lette druesødme matcher kødet og svampene perfekt.

Opskrift: 3 lækre kødretter til nytårsmenuen!

Køb vin: Find rødvin her!

3. vin til din nytårsmenu: Gode vine til desserten

Nytårsaften sværger mange til at servere kage og is som dessert, da det er nemt at have klar på forhånd og opvasken er ved at optage al plads i køkkenet. Vil man væk fra de mere klassiske dessertvine, så kunne en Don PX Gran Reserva 1986 være et spændende bud. Vinen der lagrer mere end 25 år på egetræsfade, og som med sin meget intense og komplekse smag imponerer alle ved bordet. Et oplagt match til PX er fx en intens chokoladekage med is, gerne med et sprødt indslag af nødder.

Opskrift: Blødende chokoladekage til din nytårsmenu her!

Vin: Læs mere om dessertvin her!

4. vin til din nytårsmenu: Midnatsvin

Nu nærmer kl. 24 sig og kransekagen er kørt i stilling. De fleste har efterhånden lært at undgå den klassiske fejl, med en tør champagne til den søde kransekage, og da ens smagsløg samtidig er ved at være lidt trætte, så er det ikke her man skal brænde hele aftenens budget af. Man kan fx gå den italienske vej med en Demi-Sec Prosecco eller lidt mere kostbart med en Semi-Secco Cava fra en af Spaniens mange gode producenter, fx Parxet Semi-Secco der med sine 33 gram restsukker pr. liter og friske frugt er perfekt til kransekagen.

Opskrift: Kransekage med et tvist til din nytårsmenu!

Lad det nye år begynde med god vin i glasset og fortsætte sådan resten af året… Godt nytår!