Hjemmelavet falafel på pitabrød

Falafel på pitabrød

Prøv denne gode opskrift på hjemmelavet falafel på pitabrød med rødløgssalat og hvidløgsmyntecreme.

Tirsdag, 24. januar 2017 - 9:40 - af Camilla Zarah Lawes / Foto: Columbus Leth

Falafel er det vegetariske svar på frikadeller og perfekte til kødfrie dage. De stammer oprindeligt fra mellemøsten, men er de senere år blevet en del af det danske køkken. Vil du overraske dine gæster med noget nemt eksotisk mad, som samtidig har en fyldig og lækker smag, skal du prøve denne lækre opskrift på hjemmelavet falafel.

Tip! Bag dine egen pitabrød til denne opskrift på falafel

Hjemmelavet falafel på pitabrød med rødløg og hvidløgsmyntecreme

Tid: 30 minutter. Antal personer: 4. Ca. 30 falafler

Ingredienser til falafel:
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 dåse kogte kikærter
  • 1 spsk. solsikkeolie
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. koriander
  • 1 æg
  • 75-100 g hvedemel
  • 5 spsk. sesamfrø
  • 4 spsk. friskhakket persille
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 dl olie til stegning, f.eks. solsikkeolie

Ingredienser til rødløgssalat:

  • 2 store rødløg
  • 1 bakke salatskud
  • 2 tsk. flormelis
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. solsikkeolie
  • salt
Ingredienser til hvidløgsmyntecreme:
  • 250 ml græsk yoghurt
  • 2 fed hvidløg
  • 6 spsk. frisk mynte
  • 1 tsk. spidskommen
  • salt og friskkværnet peber
Dertil:
  • 4-8 pitabrød

Fremgangsmåde:

Falafel:
  1. Pil løg og hvidløg.
  2. Hæld vandet fra kikærterne.
  3. Kom hvidløg, løg, kikærter, olie og krydderier i en blender, og blend det grundigt sammen.
  4. Hæld den blendede masse over i en skål, og rør den sammen med æg, mel, sesamfrø og persille.
  5. Krydr med salt og peber.
  6. Opvarm olien i en lille gryde, og form falafeldejen til ca. 30 ovale kugler med en dessertske.
  7. Læg 1 af falafelkuglerne ned i olien, og steg den i 4-6 minutter.
  8. Smag på den for at sikre, at den er gennemstegt.
  9. Steg resten af falafelkuglerne i olien, til de er gyldne og sprøde og afdryp på fedtsugende papir.

Rødløgssalat:

  1. Pil og skær rødløg i tynde skiver.
  2. Skyl salatskuddene.
  3. Pisk flormelis, citronsaft og olie sammen, smag til med salt, og vend dressingen med rødløg og salat.
  4. Hvidløgsmyntecreme: Rør yoghurt med knust hvidløg, hakket mynte, spidskommen, salt og peber. 
  5. Til selve serveringen: Lun pitabrødene, og top med rødløgssalat, hvidløgsmyntecreme og lune falafler, velbekomme.