Røgede kartofler med tomat og chorizo

Nem og lækker ret med røgede kartofler og krydret chorizo til både frokost og aftensmad.

Fredag d. 29. november 2013 - af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann

En smagfuld frokostret eller en simpel middagsret sammen med en grøn salat. Den fede, krydrede smag fra chorizopølserne klæder røgsmagen fra kartoflerne godt. Suppler med det sur-søde fra bagte tomater.

Det skal du bruge til 4 personer:
1 kg små kartofler
1 håndfuld røgesmuld
havsalt
4 friske stegechorizoer

Syltede tomater:
12-16 cocktailtomater
1 rødløg
7-8 kviste timian
3 fed frisk hvidløg
½ dl olivenolie
½ dl æbleeddike
havsalt og friskkværnet peber
lidt sukker

Prøv også: Bøf bearnaise med råstegte kartofler i ovn

Syltede tomater:
Skyl tomaterne, og læg dem i et ildfast fad, gerne med stilkene på. Pil og snit rødløget fint, og læg det ved tomaterne sammen med timian. Giv hvidløgene et let tryk, og læg dem i fadet, overhæld med olie og eddike, og krydr med salt, peber og lidt sukker. Stil fadet i ovnen ved 130°, og bag tomaterne i 45-50 min., indtil skindet begynder at briste, så de kan tage imod smagen fra olien. Lad ikke tomaterne bage for længe, så splatter de ud, de skal stadig holde formen. Tag tomaterne ud af ovnen, og lad dem trække i 1 time inden brug.

Kartofler og chorizo:
Vask kartoflerne grundigt, afdryp let, og gnid med lidt salt. Røg kartoflerne i en lille røgeovn eller på en grill. I grillen gør du sådan her: Tænd grillen, og når kullene er klar, lægger du kartoflerne på risten, drysser en håndfuld røgesmuld på kullene og lægger låg på grillen. Røg kartoflerne i 5-6 min., og bag dem herefter færdige i grillen eller i ovnen i 20-25 min. ved 200°, så de bliver helt sprøde på ydersiden og let mosede indeni. Tag kartoflerne ud, og server dem lune sammen, med syltede tomater og chorizopølser, som er stegt sprøde på panden.

Prøv også: Svinekam med stampede kartofler og salat i tempuradej