Annonce
DIY

DIY-ideer: Længe leve dine møbler

Er du også træt af overforbrug og køb-og-smid-væk? Du er ikke alene. Derfor er her nemme ideer til, hvordan du forlænger levetiden på dine møbler, så de kan holde – og blive holdt af – mange år endnu.

Udskiftning af møbler og generelt overforbrug udgør en stor belastning på klimakontoen. Derfor kan det være en fordel for både miljøet og pengepungen at tage et ekstra kig på sine møbler. Måske kan nogle af dem få et nyt look og blive yndlingsmøbler igen? Med enkle DIY-metoder kan sofaen og spisebordet nemlig sagtens holde nogle år endnu – uden at gå på kompromis med æstetikken i dit hjem.

Det er de enige i hos IKEA, som står bag det nye bæredygtige initiativ Grøn Rytme. På Instagram-profilen @gronrytme deler de inspiration til en grønne hverdag, som almindelige instagram-brugere har budt ind med. Det kan fx være ideer til at spise grønnere, minimere mængden af affald, undgå madspild – eller til at hacke og genbruge møbler.

Bæredygtighed er nemlig ikke kun at købe møbler, der er forsvarligt fremstillet – men også at få de ting, vi allerede har, til at holde så længe som muligt. Nogle gange kræver det en reparation, men ofte handler det mere om at opdatere udtrykket, så det følger med vores stil og stadig reflekterer den stemning, vi ønsker i vores hjem. Se her, hvordan du holder liv i dine møbler og holder stilen samtidig.

 

 

Giv spisestuen nye farver

SPISEBORD: Du kan forholdsvist nemt give spisebordet fra IKEA et helt nyt look. Et massivt træbord kan nem slibes ned og få en oliebehandling – fx en lysnende olie eller en med lidt farve, der kan ændre udtrykket markant. Alternativt kan du give dit bord en ny, fed bordplade ved at købe et stykke løst linoleum lidt større bordets mål og den farve, du ønsker. Lim det fast med en egnet lim, og skær derefter de overskydende kanter af, så den nye plade flugter med bordets kant.

SPISEBORDSTOLE: De gamle spisebordsstole kan ofte få en meget nem make-over med en gang maling. Er stolene af metal eller plastik, kan du med fordel bruge spraymaling. Dæk godt af, brug gerne en maske, ryst spraydåsen godt inden brug, og bevæg sprayen rundt om det, du sprayer – med cirka 25 centimeters afstand. Og husk så, at det altid kan males om igen, så vælg bare en vild farve, som du ikke kan få nok af lige nu.

Se et udvalg af holdbare spiseborde i træ her.

Bring nye elementer ind i køkkenet

KØKKENSKABE: Er du småtræt af dit ensfarvede køkken, selv om der ikke er noget i vejen med det? Forlæng køkkenets æstetiske levetid og gør det lidt mere interessant ved at skift overskabene – men bevare underskabene. Eller mal kun enten over- eller underskabe, og lad de andre stå urørt. Det skaber kontrast for øjet og giver køkkenet kant.

Få inspiration til køkkenskabene her.

VÆGFLISER: Du kan også give ekstra spræl til et ellers enkelt IKEA-køkken ved at beklæde væggen bag det med fliser. Eksperimenter fx med farvede eller mønstrede fliser, eller sæt dem op i et mønster, du godt kan lide. For nogle år siden så man marokkanske fliser i forskellige mønstre overalt, og de kan stadig noget. Men i dag kan du også med fordel vælge fliser i samme mønster i stedet for at blande. Desuden er de aflange fliser i farver, som mange af os husker fra 70’erne, igen superpopulære og fede på væggen.

Sy noget nyt til soveværelset

SENGETÆPPE: Har du stofrester liggende fra gamle duge, pudebetræk og syprojekter, der ikke er blevet til noget endnu? Overvej at sy dit eget sengetæppe ud af dine bedste stofrester. Brug fx den supertrendy pojagi-teknik, patchwork eller sy bare resterne sammen, som du synes. På den måde genanvender du de der mindre stofrester, der ofte aldrig bliver brugt. Vælg stofrester i 2-3 nuancer, som matcher hinanden og passer til resten af rummet, hvis du gerne vil have et roligt udtryk i soveværelset.

SOFAPUDER I SENGEN: Inden du siger farvel til din udtjente sofa, så prøv, om du kan genbruge dine sofapuder som fluffy og hotelagtige pyntepuder i sengen. De fleste sofaer har nogle store, lækre ryghynder. De overlever ofte meget længere end resten af sofaen, og de kan se flotte ud som en del af sengeopredningen. Og så er det fantastisk med store puder at læne sig op i, når man gerne vil læse i sengen.

Lette ændringer i stuen

GARDINER: Få mere farve ind i rummet ved at farve dine gardiner med stoffarve eller naturfarve (dvs. udtræk fra planter). Hos IKEA har de altid lyse gardiner i god kvalitet, der er til at købe, hvis du ikke allerede har nogle hængende, du kan farve. Vælg en stoffarve, og følg instruktionen på pakken, eller brug google til at finde en guide til naturfarvning. Fx kan avocadoskaller give en fin gammelrosa farve.

Se IKEAs stofgardiner her.

SOFA: Drømmer du om boheme-vibes og kunstnerstemning? Så overvej, om sofaen trænger til et nyt betræk – af den løse slags. På den måde får hele stuen et andet udtryk, og det kan nemt gøres om, når du igen trænger til forandring. Et stort stykke stof i et spændende mønster eller en flot farve er alt, der skal til. Læg det over sofaen, så det dækker helt. Klem det ind i hjørnerne af sofaen, og lad det ellers hænge løst. Det giver det afslappede, kunstneriske look.

Kom ind i en grønnere rytme med IKEA

Grøn Rytme er et nyt og bæredygtigt tiltag, hvor IKEA sammen med danskerne giver dig anvendelige tips og tricks til en grønnere hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme.

Inspirationen er fundet hos miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klimaaftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.

 

Læs mere om: