Tendenser

Har Nybyggerne adgang til et evighedskammer af værktøj? Hvor meget holder deltagerne fri under optagelserne? Og hvor lang tid kan det lige tage at sætte en dør i? Vi har spurgt!

Hvordan får man lige otte ugers fri til at deltage i et tv-program? Hvor får Nybyggerne alt det værktøj fra? Og hvor lang tid bør man egentlig bruge på at sætte en dør i? Vi har stillet deltagerne de spørgsmål, du sidder tilbage med efter ugens program!

Onsdag er lig med Nybyggertid, og i denne uge står der entré på menuen. Parrene har fem dage til at forvandle rå betonrum til praktiske velkomstrum, og det byder på udfordringer med både fliser, døre og tidsnød - og underholdning hele vejen igennem.

I ugens afsnit er det gennemgående tema fliser. Der er de helt store, de lidt mindre, de aflange, og så er der dem i sildebensmønster. Igen er der forskel på de fires pars håndværksmæssige kunnen, men bottom line er, at de alle kommer i mål (selv om nogle vakler mere tvivlsomt over målstregen end andre).

Efter at have set entré-afsnittet, stiller spørgsmålene sig endnu engang i kø her på redaktionen: Er den ellers så forhadte 90’er-bue på vej ind i varmen igen? Og hvor lang tid skal det egentlig tage at sætte en dør i? Vi giver dig alle svarene på de spørgsmål, du måtte sidde tilbage med!  

Er 90’er-buen på vej tilbage?

Det var klart ugens højdepunkt at se overentusiastiske Heidi ”bore for” med en rundsav, mens overforsigtige Lasse kom med advarende bemærkninger undervejs. De fleste, der har levet i 90’erne, husker garanteret den buede døråbning, som stylister og andre boligentusiaster de seneste mange år har haft et noget anstrengt forhold til - og beboerne i blåt hus forsøgte at genskabe succesen (eller fiaskoen, alt efter hvor du står på buede døråbninger-spørgsmålet).

Stil er som altid en smagssag, men vi må bare konstatere, at den begynder at poppe frem flere og flere steder – og nu også i bedste sendetid på TV2. Vi er langsomt ved at blive overtalt!

Har Nybyggerne adgang til et evighedskammer af værktøj?

Når vi her på redaktionen bygger om derhjemme, er det ofte med lånt værktøj fra nær og fjern – og det er sjældent, vi lige kan finde en overfræser, når vi har brug for den.

Af den grund bliver vores gør-det-selv-projekter nogle gange det muliges kunst, og det er derfor med misundelse i stemmen, at vi stiller spørgsmålet: Hvor meget udstyr har Nybyggerne mon til rådighed?

Vi har spurgt Stine og Karsten i gult hus, og de forklarer, at adgangsbilletten til Nybyggervej også indeholder en stor værktøjs- og maskinpakke:

- Det føltes virkelig som at komme lidt i værktøjshimlen. Der var alt fra en kap-/geringssav til skruetrækkere og stemmejern. Maskinerne blev leveret i kasser, så vi brugte meget tid på at få dem samlet og på at få overblik over, hvad de forskellige maskiner egentlig kunne. Heldigvis findes YouTube.

Enkelte redskaber – som for eksempel fliseskæreren til store fliser – indgår ikke i værktøjspakken, og den slags må Nybyggerne derfor enten købe eller låne sig til – præcis ligesom alle os andre.

Hvor lang tid tager det egentlig at sætte en dør i?

- Der er noget, der tyder på, at gult hus har et problem med døre, siger Karsten i ugens afsnit.

Ligesom i soveværelset driller dørene også i entréen. Efter at have slåsset med en dør i over tre timer, kaster Karsten håndklædet i ringen og erkender, at han må prøve igen dagen efter, når hovedet er mere friskt.

- Vi har jo et dogme om at bruge så meget genbrug som overhovedet muligt i vores Nybyggerhus, og det gælder også i forhold til vores døre. Det betyder, at både karm og dør kan være en smule skæve, og det tager derfor tid, at tilpasse dem, forklarer Stine til Mad & Bolig.

En hurtig Google-søgning viser, at man som nybegynder kan sætte en dør i på omkring tre timer, og Karstens forsøg er derfor ikke helt på månen. Om gult hus får styr på problemerne i løbet af de næste par uger, må tiden vise, men Stine afslører, at de ikke giver op på genbrugsdørene.

Hvordan bevarer deltagerne det gode naboskab - trods der er et hus på spil – når vi andre ikke engang kan svinge os op til et ”Hej” i opgangen?

Det er et gennemgående tema hver eneste sæson af Nybyggerne – og vi er kun halvvejs inde i ugens afsnit, før det igen bliver italesat:

- Det er sindssygt vigtigt at have gode naboer, siger Karsten, da Lasse og Heidi lige har været forbi med en mors (og forskuds-fars) dags-gave.

Husk på, at parrene på det her tidspunkt kun har kendt hinanden i knap ti døgn. Så hvorfor er de allerede på gaver med hinanden? Ja, det er da ret misundelsesværdigt, for selv kan vi højest strække os til et ”Ha’ en god dag”, når det går helt vildt for sig i opgangen.

Men hvad ved vi? Vi har som bekendt aldrig selv boet på Nybyggervej, og derfor har vi spurgt Heidi og Lasse, hvorfor naboskabet er så særligt:

- Det var specielt, fordi alt, vi havde, var hinanden. Vi tonsede og kæmpede side om side, og det er derfor et ret magisk fællesskab, der kan bygges op på kort tid. Produktionen sagde det ret fint, da vi startede: Der er ingen andre, der forstår, hvad I skal igennem, end dem der har gået igennem det selv.

Hvordan i al verden har man otte sammenhængende ugers fri til at deltage i et tv-program?

Otte ugers sammenhængende fri fra arbejde eller studie virker nærmest utopisk. Derfor undrer vi os over, hvordan det helt lavpraktisk er muligt at rive den slags tid ud af kalenderen, når optagelserne til Nybyggerne skydes i gang.

Nogle er selvstændige som Stine i gult hus, og så giver det hele måske mening. Men hvad med de af os, der har en chef, som ikke er os selv?

- Jeg måtte udskyde mit speciale for at kunne deltage i programmet, mens Lasse fik lov til at afholde al sin ferie og betale sig fra resten. Det er stort set umuligt at køre på med fuldtidsarbejde ved siden af, men Las arbejdede en halv dag, når vi havde vores fridag efter aflevering af hvert rum. Det var virkelig nogle vilde uger, forklarer Heidi.

Her på redaktionen gik vi ellers og forestillede os, at fridagene blev brug på langs – det havde vi nok foretrukket efter mange dages hårdt arbejde med minus på søvnkontoen! Men sådan er virkeligheden altså ikke, og det viser sig, at Lasse ikke er den eneste, der sideløbende med optagelserne har holdt gang i arbejdshjulene.

- Karsten tog på arbejde de dage, vi havde fri, og så var han faktisk også nødt til at arbejde lidt undervejs, mens vi byggede, konstaterer Stine.

Hatten af for det!

Du kan se Nybyggerne på TV2 hver onsdag klokken 20.00 eller på TV2 Play.

 

Læs mere om: