Badeværelse

7 ting du skal vide - før du renoverer badeværelse

Hvis du går og drømmer om at renovere dit badeværelse, så hjælper vi dig med at realisere drømmen. Vi har nemlig lavet en nem guide med 7 tips til renovering af badeværelset. Læs med her…

Kvadratmeterprisen for renovering af et badeværelse er høj, og det er de færreste, der har råd eller tid til fejl. Derfor har vi lavet en meget overskuelig guide, som hjælper dig med at bevare det forkromede overblik, når du renoverer badeværelse.

7: Hvor mange penge har I til renovering af jeres badeværelse?

Inden I går i gang med noget, skal I kende jeres budget. Snak derfor med banken allerede i begyndelsen og få en afklaring på, hvor mange penge projektet må koste. Husk også, at langt de fleste byggeprojekter går over budget, og I skal mindst have et råderum på 10 procent af den samlede pris.

6: Hvor meget af det eksisterende badeværelse vil I beholde?

Når I kender jeres budget er det også nemmede at tage stilling til, hvor meget af det eksisterende badeværelse, I vil beholde. Det allerdyreste er selvfølgelig, hvis I skrotter alt i rummet og endda skal have ændret i kloakinstallationer eller flyttet vægge. I den anden ende af skalaen er mindre gennemgribende renoveringsarbejde såsom ny vask og toilet. Lav derfor en liste over jeres absolutte musthaves. Listen skal prioriteres og kan fx se sådan ud:

 1. Plads til vaskemaskine
 2. Væghængt toilet
 3. Badekar
 4. Bruseniche af glas
 5.  … Og så videre

5: Hvordan skal badeværelset indrettes?

Når I kender jeres budget og jeres prioriteter, kan I begynde at indrette badeværelset. Lav en tegning i målestoksforholdet 1:20. Husk, at der er nogle byggeregler, som I skal følge. Fx:

 • Der skal være mindst 60 centimeter fri afstand foran toilet
 • Foran brusenichen skal der være mindst 70 centimeter
 • Der skal også være mindst 70 centimeter foran vasken og 20 centimeter til hver side
 • Og mindst 70 centimeter langs badekarret

Det er gode mål at kende, når I tegner jeres skitse. Hvis I selv vil lave en del af arbejdet med at renovere badeværelset, så anbefaler vi, at I dykker mere ned i reglerne – fx ved hjælp af Statens Byggeforskningsinstituts guide her. Ellers har de fleste faglærte styr på reglerne.

Læs også: 7 ting du ikke må opbevare på dit badeværelse

4: Hvem skal I spørge om lov?

Hvis I bor i lejlighed, skal I huske at anmelde renoveringsarbejdet til kommunen. Bor I derimod i et hus, og er der kun tale om renovering, skal I ikke oplyse det til kommunen. Men vi anbefaler, at I under alle omstændigheder giver kommunen et kald for at være på den sikre side.

3: Hvad koster det at renoverer et badeværelse?

Når I ved, hvordan I gerne vil have badeværelset til at se ud, kan I begynde at indhente tilbud fra forskellige håndværkere. Det er lovpligtigt at vvs-installationer og elinstallationer udføres af en autoriseret håndværker. Det samme gælder, hvis I vil ændre i kloakeringen. I det tilfælde skal I have fat i en autoriseret kloakmester. Hvis I vil udføre noget af arbejdet selv og spare penge, skal I selv sørge for, at håndværkerne er bestilt i den rigtige rækkefølge (vvs-installatøren lægger rør og gulvvarme, elektrikeren installerer el, mureren støber gulv, maleren pudser vægge osv.). Alternativt kan i indhente tilbud på totalentreprise. Meget groft kan man sige, at et lille badeværelse på under 5 m2 kan renoveres for en m2-pris på mellem 25.000 og 60.000 kr. pr. m2 alt efter, hvor meget der skal ændres, materialer, og hvor meget arbejde I selv kan udføre. Et badeværelse på over 5 m2 kan renoveres for mellem 20.000 og 50.000 kr. pr. m2. Men priserne varierer meget, og du skal holde tunge lige i munden, når du sammenligner tilbud.

Læs også: Vælg gulv i dit badeværelse

2: Hvordan skal badeværelset se ud?

Mens I venter på svar fra håndværkerne, skal I til at vælge materialer. Armaturer, sanitet, fliser, møbler og hvidevarer. Det handler generelt om at have en overordnet vision for looket, og I kan hente inspiration i vores store galleri med smukke badeværelser her:

33 lækre badeværelser

1: Hvordan holder I det forkromede overblik?

Lav en detaljeret køreplan! Sørg for, at alle nødvendige materialer bliver leveret rettidigt, og at alle håndværkere er bestilt i den rette rækkefølge. Et eksempel på en tidsplan kunne være:

 • 02/05 – 04/05    : Vi river eksisterende badeværelse ned
 • 04/05                 : Leje af trailer til bortskaffelse af nedrivningsaffald
 • 06/05 – 09/05    : Vvs-installatør lægger gulvvarme og rør
 • 10/05                 : Elektriker trækker el
 • … Og så videre.

I alt skal regne med mellem 2 og 6 ugers arbejde, men det afhænger selvfølgelig af mange forskellige faktorer. Vi anbefaler, at I arbejder med lidt råderum i tidsplanen og er i dialog med håndværkerne omkring arbejdet og køreplanen. 

Hvad koster det at renovere badeværelse?

Prisen på et nyt badeværelse afhænger af, hvad der skal gøres, men det siges, at badeværelset med vvs, vådrumssikring og fliser er husets dyreste rum at renovere. Vil du spare, kan du male de gamle fliser i stedet for at købe nye. Nye armaturer og greb kan også gøre underværker.