Badeværelse

Vælg gulv til dit badeværelse

Det skal du vide, og sådan vælger du, om dit badeværelse skal have et gulv af praktisk vinyl, stilren epoxy, trendy terrazzo eller en af de mange andre løsninger.

Et badeværelse er noget af det sværeste at renovere. Det koster mange penge, og så skal de materialer, du vælger, både være slidstærke, smudsafvisende, praktiske, smukke, stilrene og eviggyldige. Det kan være en lidt uoverskuelig proces, men et godt råd er at begynde med gulvet. Når du først har fundet de rette materialer til badeværelsesgulvet, så giver de fleste andre ting sig. Derfor har vi lavet en guide til dig. I den kan du både hente inspiration til udseende, indretning og læse, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige type gulve til badeværelset.

Læs også: Sådan holder du nemt fliserne på dit badeværelse fri for kalk

Vinyl i dit badeværelse

Pris: De fleste slags vinyl koster mellem 100 og 600 kr. pr. m2.

Vinyl er blevet brugt til vægge og gulve i vådrum i mange år, og der er mange fordele ved materialet. Først og fremmest er det utroligt holdbart. Mange vinylgulve har en garanti på 10 år og kan holde meget længere. Så er det også billigt. De fleste slags vinyl koster mellem 100 og 600 kr. pr. kvadratmeter. Det er også populært fordi, det er elastisk og derfor ikke revner, når huset sætter sig. Og hvis du tror, at vinylgulve kun fås i den kedelige lysegrå version, som næsten alle danske sommerhuse har, så kan du godt tro om. I dag kan du få vinyl i mange spændende farver, og det kan sagtens se eksklusivt ud i kombination med de rette materialer. Hvis du bestemmer dig for vinyl, skal du blot huske, det skal være GVK-godkendt og evt. sammenføjninger skal udføres af en professionel gulvlægger med svejsecertifikat.
Foto: Kirsi-Marja Savola

Keramiske gulvfliser i badeværelset

Pris: Kan fås fra 100 kr. pr. m2, men en god kvalitet koster mindst  400 kr. pr. m2. Specialdesign koster langt mere.

Keramiske fliser er et andet populært valg til badeværelsesgulvet, og det er også fordi, de er meget robuste. De er lavet af keramisk materiale, som er blevet udsat for ekstremt høje temperaturer. Det hærder overfladen og gør fliserne praktiske som gulv i vådrum. Keramiske fliser kan fås fra omkring 400 kr. pr. kvadratmeter for en hæderlig kvalitet og op til flere tusinde kroner pr. kvadratmeter for særligt design og atypiske størrelser - og der findes virkelig mange smukke designs på markedet. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at keramiske fliser selvfølgelig betyder fuger, og fuger kan være svære at holde rene.
Foto: Birgitta Wolfgang Drejer

Se også: Stort galleri med smukke badeværelser

Prøv epoxy på badeværelsesgulvet

Pris: fra 500 kr. pr. m2, men prisen varierer vildt efter farve, størrelse af rum og firma.

Epoxy har længe været brugt i lagerhaller og garager, fordi det kan holde til rigtig meget og er nemt at gøre rent. Den anden store fordel er, at det kan lægges ovenpå eksisterende gulvbelægning. Du behøver altså ikke fjerne de grimme gulvfliser, inden du kommer epoxy på. Det kan spare dig nogle penge. Det er blankt og lige til at tørre af, og så kan det fås i utroligt mange sjove farver. Det kaldes også kunstharpiks, og når det er flydende kan det være farligt at få på huden. Der findes også vandbaseret epoxy og epoxymaling, men det fungerer ikke i et vådrum. Derfor skal man overlade det til professionelle at lægge gulvet. Når først gulvet er hærdet, er det ikke længere giftigt. Tip: Den blanke og holdbare effekt kan også opnås med acryl- eller polyurethangulve.
Foto: All Over Press Norway

Terrazzo er tilbage på badeværelset

Pris: fra 2000 kr. pr. m2, men prisen varierer meget.

Engang var terrazzogulve standard i badeværelser i lejlighedskomplekser, men så blev de erstattet af billigere løsninger som vinyl. I dag er terrazzogulve igen blevet populære – endda trendy. Terrazzo består af et lag cement med farvede småsten af grus, marmor, kalksten eller lignende. Efter det er støbt slibes og poleres overfladen. Det giver et smukt resultat og er robust og holderbart, men man skal dog være opmærksom på, at terrazzo ikke tåler afkalkningsmidler. Med den rette overfladebehandling kan gulvet beholde sin glans i lang tid, og når det bliver kedeligt at se på, kan det poleres op igen.
Foto: IDECORimages.com

Læs også: Gør det lille badeværelse stort

Poleret eller mat beton som badeværelsesgulv

Pris: Mellem 1500 og 3000 kr. pr. m2.

Engang opfattede man beton som noget, der lå under et gulv, men så blev det rå industrielle look moderne, og det samme gjorde det rå betongulv. Det er super slidstærkt og kan sagtens ligge ovenpå gulvvarme. Et betongulv kan både være helt spejlblankt eller mat. Det handler om overfladebehandlingen. Når gulvet skal lægges i badeværelset er det vigtigt, at man overlader det til fagpersoner, så man sikrer sig, at det bliver udført korrekt. Vær opmærksom på, at det kan være svært at reparere et betongulv, hvis der er opstået revner.
Foto: AOP

Få det rå look med fliser

Pris: Fra 500 kr. pr. m2 til 1500 kr. pr. m2 afhængig af størrelse.

Hvis du drømmer om det rå betonlook, så kan du også sagtens få det ved hjælp af ekstrastore fliser. Hvis du får det lagt korrekt med ultratynde fuger, så ser det næsten ud som om, det er ét gulv. Færre og større fliser betyder også mindre risiko for, at snavs og kalk samler sig. Udfordringen ved de store fliser er dog ikke bare, at fugerne skal sidde lige i skabet. Det er også vigtigt, at underlaget er fuldstændigt jævnt. Med fliser på 80x80 cm og derover kan selv den mindste ujævnhed i underlaget resultere i et gulv med grimme højdeforskelle, som gør ondt at gå på.
Foto: Andreas Mikkel Hansen

De fine mosaikfliser

Pris: Fra 300 kr. pr. m2 for standardfliser til 3000+ kr. pr. m2 for specialdesign

Mosaikfliser er keramiske fliser, der er mindre end 5x5 cm. Selve flisen har de samme gode egnskaber som den keramiske flise: Overfladen er ekstremt hård og derfor også ekstremt smudsafvisende. Mosaiksten har dog den ulempe, at de har rigtig mange fuger. Som tidligere nævnt, så sætter snavs og kalk sig i fuger, og med så mange, kan de blive et stort arbejde ar holde rent. Er man forelsket i looket kan det være en fordel at tale med en professionel om, hvilke mosaikfliser, der egner sig bedst til et badeværelsesgulv og især selve vådområdet.
Foto: Yvonne Wilhelmsen

Natursten på dit badeværelse

Pris: Fra 300 kr. pr. m2 til 2000+ kr. pr. m2.

Skifer, sandsten, marmor, travertin og kalksten er alle eksempler på natursten. Modsat keramiske fliser er de rent faktisk skåret ud af et bjerg. Det giver en variation, varme og et spil, som menneskelavede fliser ikke kan efterligne. Til gengæld gør den ru overflade dem også mere modtagelige over for snavs. I selve brusenichen er det sjældent en god idé med natursten, men i resten af rummet kan marmor eller skifer virkelig være med til at give et eksklusivt look.  
Foto: Anitta Behrendt

Ta' også et kig i vores store galleri med smukke fliser til badeværelset her: