Belysning

Vild med sakselamper

Sakselamper er både praktiske og smukke, og du kan både finde dem brugte på loppemarkeder og fra ny i butikkerne. Her får du 5 bud på, hvilke sakselamper du bare må have i dit hjem.

Der hang sandsynligvis en i dit barndomshjem, og nu spekulerer du på, hvad der egentlig blev af den, for sakselamperne er det hotteste i belysningens verden lige nu. Det er ikke så underligt, for de er super praktiske med deres fleksibilitet: Lyskilden kan peges i den retning, du har brug for den, og de passer ind i køkken såvel som arbejdsværelse og stue. At de også er smukke at se på er kun et plus, og der er mange klassiske versioner på markedet. 5 af favoritterne kan du se lige her:

Bauhaus-klassiker fra Kaiser Idell

Bauhaus-klassikeren Kaiser Idell står for stilrent og stringent design, og lampen her, som har model 6718, kom på markedet tilbage i 1936. I dag produceres lampen hos Fritz Hansen, hvor den fås i flere farver og prisen ligger i omegnen af 4.000 kr. Du kan også gå på jagt på loppemarkeder, hvor du kan være heldig at finde den til omkring det halve. Kig også i butikker, der specialiserer sig i lækre retro- og designsager, fx Modern Lamps , der har masser af Kaiser Idell-modeller, også denne. Prisen på model 6718 ligger her på mellem 2.700 kr. og 3.600 kr. alt efter stand. Kig også på DBA og Ebay, hvor lignende lamper ses til priser helt ned til 1.300 kr.

Køb en helt ny Kaiser Idell-sakselampe her!

Le Klint-lampen, der aldrig går af mode

Erik Hansens sakselampe for Le Klint så dagens lys i 1950'erne og er aldrig rigtig gået af mode. Den foldede hvide lampeskærm hører til, men du kan nemt skifte den ud med en anden skærm, hvis du ikke har den originale. Du kan også droppe skærmen helt og give lampen et smart moderne look med en glødepære. Det giver et fedt og moderne udtryk til den ellers klassiske lampe. Sakselampen prodceres stadig og fås i forskellige træsorter og farver til omkring 3.700 kr., men du kan også finde masser af lignende sakselamper i træ til 150-300 kr. på loppemarkeder og DBA.dk, så hvis den rigtige designer ikke betydre så meget for dig, er det bare med at gå på jagt.

Køb en Le Klint sakselampe her

En billig look-a-like

Væglampen Edgar fra Ellos har saksestel og tydelige refeerencer til Bauhaus-lamperne fra Kaiser Idell med sit stilrene og industrielle look. Den er bare langt billigere. 599 kr. fås den for. Køb den her

Læs også: Så foldes Le Klint-lamperne

En svensk vintage-version

Svenske Watvekes bud på en sakselampe er dettte smukke eksemplar i messing, der giver vintage-feeling til hjemmet for 1.880 kr. 

Køb Watvekes Nilen brass her! 

Ukendt design

Skriv "sakselampe" i søgefeltet hos auktionshusene og hav dit åbne sind med dig, når du leder i retrobutikker og på loppemarkeder. Der findes nemlig uanede muligheder for at finde helt specielle og fede lamper af ukendte designere og til næsten ingen penge. Ovenstående er dansk design fra 1950'erne og ville passe perfekt ind i et moderne hjem. Den slags kan findes fra 150 kr. og opefter i øjeblikket.

Få artikler om retro, design, antik og kunst med abonnement på Antik & Auktion eller RETRO