Køkken

Indholdet fortsætter under annoncen

VIS FLERE HER

Køkkenet fungerer i mange hjem som boligens hjerte, fordi det ofte er samlingspunktet, hvor familien mødes om lektielæsning, en kop kaffe eller madlavningen.

Derfor betyder det selvfølgelig en hel del, hvordan du indretter dig, så køkkenet både er et praktisk, velfungerende madværksted og et hyggeligt sted at opholde sig.

Her kan du finde inspiration til dit nye køkken samt al den viden, du skal bruge, når du skal vælge det rette.

Hvad koster et nyt køkken?

Prisen på et køkken afhænger af mange forskellige faktorer, f.eks. hvor stort det er, om du selv monterer det, hvilke materialer du går efter, og hvilken forhandler du vælger. Hvad dit køkken kommer til at koste, kan derfor spænde vidt fra alt mellem 10.000 kr. til langt over 100.000 kr.

Generelt er køkkenet sammen med badeværelset et af de dyreste rum at renovere, da det ofte indebærer investering i nye skabe, hylder, bordplade og hårde hvidevarer.

Har du svært ved at betale hele køkkenet på én gang, tilbyder flere forhandlere, at du kan dele betalingen op over flere måneder.

Hvad koster det at få sat et køkken op?

Du kan spare mange penge, hvis du vælger at montere dit køkken selv. Det koster nemlig et sted mellem 10.000 til 15.000 kr. at få professionelle håndværkere til at sætte et køkken op. Prisen afhænger primært af, hvor stort et køkken du har.

Hvor lang tid tager det at renovere et køkken?

Får du professionelle håndværkere til at hjælpe dig, tager monteringen et sted mellem én til tre dage. Planlægningen op til kan dog tage en del af din tid, og du må desuden regne med nogle dage til nedrivning og installation af hårde hvidevarer. 

Hvor mange år holder et køkken?

I gennemsnit har danskerne deres køkken i 11½ år, før de skifter det ud. Et køkken kan altså holde i mange år, så gå gerne efter en stil, du kan forestille dig at leve med i det lange løb.

Hvordan sætter jeg nemt og billigt et gammelt køkken i stand?

Hvis selve skabene og hylderne i dit køkken er i fin stand, kan du spare mange penge ved blot at skifte fronter og greb og evt. håndvask, vandhane og bordplade. Prisen afhænger selvfølgelig af, hvilke materialer du vælger.

Du kan også have held med at finde gratis køkkener, f.eks. på Den Blå Avis, hvor ejerne skal skille sig af med et gammelt køkken. Selvom det er brugt, kan det sagtens holde i mange år frem, hvis blot kvaliteten er god - og så er det selvsagt en billig løsning. Supplér evt. med nye greb, håndvask, blandingsbatteri osv. 

6 ting, der kan give dit køkken et helt nyt udtryk:

 • Skift eller mal lågerne
 • Erstat overskabene med hylder
 • Skift grebene
 • Skift bordpladen
 • Investér i en ny håndvask/vandhane
 • Skift fronten på soklen

Kan jeg male køkkenlåger?

En omgang maling til dine køkkenlåger og -fronter gør underværker. Det bedste resultat får du, hvis lågerne er af træ, men er de af laminat, kan det også lade sig gøre – det kræver dog sit forarbejde, og du skal ikke regne med, at malingen holder i mange år. Du kan også vælge at få fronterne lakeret hos en autolakerer. Det er selvfølgelig dyrere end at gøre det selv, men er fronterne af laminat, er pengene måske godt givet ud i sidste ende.

Sådan maler du køkkenlåger af træ:

 1. Afmontér lågerne, og fjern greb, hængsler m.m.
 2. Rengør lågerne grundigt med varmt vand. Tør efter med en mikrofiberklud.
 3. Slib lågerne med sandpapir.
 4. Mal lågerne med en grunder, og lad det tørre.
 5. Mal lågerne i den farve, du ønsker. Giv det gerne flere omgange, til det dækker helt.

Sådan maler du køkkenlåger af laminat:

 1. Afmontér lågerne, og fjern greb, hængsler m.m.
 2. Vask lågerne helt ned – gerne af flere omgange. Brug en god grundrens, og lad lågerne tørre helt.
 3. Slib lågerne med sandpapir – først det helt grove og derefter det fine. Det er vigtigt, at du ikke sliber igennem overfladen. Fjern støvet med en mikrofiberklud.
 4. Brug en grunder til at male lågerne med. Lad det tørre helt.
 5. Mal lågerne i den farve, du ønsker.

Leder du efter inspiration? Vi har samlet 25 smukke køkkener her!