Annonce
Køkken

Mette Helenas bedste tips: Sådan skaber du et køkken, man har lyst til at opholde sig i

Få et køkken, der byder op til samvær og hygge, og som kan samle både familie og venner. Her giver boligstylist Mette Helena sine bedste tips til at gøre køkkenet til et indbydende opholdsrum.

De sidste mange år har vi talt om køkkenalrum og om at gøre køkkenet til et opholdsrum. Men der er alligevel noget, der har ændret sig de sidste år, mener boligstylist Mette Helena:

– Dengang snakkede vi om store, lækre, kridhvide køkkenalrum, men nu har vi flyttet fokus. Nu skal køkkenet også være et hyggeligt og personligt sted, der er rart at opholde sig i. Det handler ikke længere kun om overdådighed, men om nærvær og om glæden ved at lave mad. Om at hygge sig sammen i køkkenet.

Drømmer du også om et køkken, der byder op til samvær og hygge, så læs med her, hvor Mette Helena giver sine bedste tips til at skabe et køkken, man har lyst til at opholde sig i.

Byd træet velkommen

Træ i køkkenet bidrager med en helt naturlig varme og charme. Ved at vælge træ får du noget mere naturlighed ind i køkkenet, som kan bløde det hele lidt op. Samtidig har det også noget klassisk over sig.

Du kan gå all in og vælge et helt egetræskøkken, som er meget populært i dag, men du kan også mikse, som du har lyst. Så kan noget af køkkenet f.eks. være i træ, mens du har malede fronter på dine højskabe.

Tænk i siddepladser

Køkkenet er ikke længere bare et værksted, hvor en enkelt person står og laver mad. Køkkenet har fået funktion som et leverum, hvor vi er sammen med familien. Derfor har vi også brug for at kunne sætte os i køkkenet.

Selv i små køkkener kan der blive plads til en barstol, en skammel eller en lille bænk. Man ser rigtig mange køkkener i dag, hvor bænke er bygget ind i køkkenløsningen. I de lidt større køkkener er det oplagt at indtænke en køkkenø, som folk kan samle sig omkring. På den måde bliver køkkenet et sted, hvor vi kan hygge os og socialisere, mens vi laver mad, og hvor børnene kan sidde og lave lektier, spille spil og hyggesnakke. Vi kan også snakke med vores gæster, mens vi laver mad. Alle ved jo, at køkkenfester er de bedste fester.

Den enkle køkkenø i Nordic Nature-køkkenet fra JKE signalerer centrum for samvær, nærvær og hygge. Nordic Nature-køkkenet er desuden i snedkerkvalitet og har bæredygtige og sanselige materialer som for eksempel linoleum og eg.

Brug varme farver

Tidligere har vi set mange sorte og hvide køkkener. Det lyse, skandinaviske ligger jo nærmest i vores DNA, men hvis man tør at vælge en farve, der lige er lidt varmere end hvid, så skaber man nogle varmere omgivelser, der byder op til hygge.

Her taler jeg især om jordfarver, men også de lidt knækkede jordfarver – de naturlige, lyse, varme farver, der minder én om en tur på stranden. Det giver et meget roligt udtryk.

Sørg for en blød belysning

Valget af belysning bidrager rigtig meget til et rums udtryk og helhed. Man kan virkelig arbejde med sit valg af lamper for at skabe et hyggeligt køkken.

Spots og andet arbejdslys er selvfølgelig praktisk, men det er rart at have muligheden for at slukke det til fordel for noget blødere belysning. Så man kan veksle lidt. Den blødere belysning giver mulighed for at bruge køkkenet på en anden måde – som et rum at være sammen i og holde selskab eller middag i. Du kan f.eks. have pendler til at hænge over køkkenbordpladen eller køkkenøen.

Der er lyslister både under og inde i det moderne vitrineskab i Nordic Nature-køkkenet fra JKE. Lyset er blødt, så det skaber en hyggelig og behagelig atmosfære. Samtidig skaber det et godt overblik over det, der er indeni.

Gør køkkenet personligt

Køkkenet er blevet den nye stue – du kan jo pynte det! Du kan have åbne hylder med nips, du kan have vitrineskabe, og du kan mikse farver og fronter, som du vil. Du kan vælge træ på én flade, du kan have malede låger, du kan have linoleum – du kan alt. På den måde kan køkkenet også få et mere særligt og personligt præg.

Jeg ser også mere og mere, at folk vælger at mikse nyt med gammelt for på den måde at gøre køkkenet mere personligt. Det kan være, du udelukkende skifter lågerne. Du kan også vælge at få et helt nyt køkken, og så hente nogle hyggelige småmøbler ind, der gør rummet lidt mere stueagtigt, samtidig med at du har dit lækre, nye arbejdsrum.

Skab en god akustik

I et køkken skratter man med ting, man snakker med gæsterne, man spiller musik – det har en lyd at være sammen. Så sørg for at skabe en god akustik i køkkenet, så der er rart at være. Du kan for eksempel hænge kunst og tæpper på væggene eller montere fronter med rillede overflader. Indretter du dit køkken fra nyt, kan du også overveje et akustikloft.

Du kan også indrette med linoleum, som jo er et fantastisk materiale. Det opbløder akustikken i rummet, og så har det en lækker overflade, der er virkelig rar at røre ved. Linoleum kan virkelig gøre køkkenet til et rart sted at opholde sig.

Linoleum er både bæredygtigt og holdbart. Her ses det på skabene i et Nordic Craft-køkken fra JKE, kombineret med massive, fingertappede egetræsskuffer.

OM JKE KØKKENER

JKE startede som snedkervirksomhed, og vægten på det gode håndværk, dansk kvalitet og de bedste materialer fortsætter stadig den dag i dag. JKE skaber køkkener i den nordiske designtradition med plads til både stilrent design og rum til liv. De har et stort udvalg af både køkkener, materialer og farver, så du kan få et køkken, der passer helt perfekt til lige præcis dig. Desuden har de et stort fokus på bæredygtighed og kan blandt andet prale af en CO₂-neutral produktion på deres fabrik i Nordjylland. Se mere her.

Læs mere om: