Køkken

Ryk køkkenet udenfor: 5 tips til dit udekøkken

Uanset om du bor i en villa med en stor have eller i en lejlighed med en mindre altan, er det rart at kunne rykke madlavningen udendørs. Vi viser hvordan.

Sommer er for de fleste lig med måltider i det fri.
 
Hvis du løfter hele madlavningen – og ikke bare bakken med mad – ud i det fri, kan du både nyde vejret og selskabet, imens maden tilberedes. 
 
 

5 tips til udekøkkenet

 • Start med at overveje, hvilke behov du har til et udekøkken. Hvis du fx bare har behov for at kunne skrælle kartofler og grille en bøf, behøver du ikke at anskaffe dig et helt setup med køkkenbord, håndvask og komfur.
   
 • Hvor meget plads, du har til at opfylde drømmen om et udekøkken, er også ret afgørende. Hvis du kun har en lille altan, må du tænke i mindre format og få det bedste ud af fx et lille serveringsbord, der kan flyttes rundt, en mobil grill eller lignende.
   
 • Overvej, om du har brug for at kunne tilslutte el og vand eller ej, og sørg i givet fald for at placere køkkenet et sted, hvor det er muligt.
   
 • Nogle materialer egner sig bedre end andre til at klare vind og vejr, så gå på komprimis med drømmen om et hyggeligt køkkenbord i træ, og hold dig til materialer som rustfrit stål, beton og gasbeton.
   
 • Når man laver mad, har man brug for forskellige redskaber – ofte flere, end man lige forestiller sig – så husk at tænke i både opbevarings- og afsætningsplads til gryder, potter, pander og andet køkkentøj.

7 udekøkkener

Hvis du stiller køkkenbordet op ad hus- eller terrassemuren, kan du bruge muren til at hænge en stang med kroge på til opbevaring af køkkentøjet. Køkkenet her er fra Eva Solo.

Hold udekøkkenet hvidt og spinkelt, så det ikke fylder for meget visuelt, men giver plads til omgivelserne omkring sig. Køkkenet er fra Ellos.

Det behøver ikke at være mere besværligt end et enkelt bambusbord med en plade, der kan tåle varme, og et stel med kroge til køkkenredskaberne. Køkkenet her er fra svenske Tranquilo Kitchen Equipment.

Du kan sagtens flytte madlavningen udenfor uden at skulle have gang i den helt store tilslutning af vand og el. Et anretterbord med en vaskbar stenplade kan gøre det ud for et køkkenbord, når der skal pilles kartofler eller snittes salat. Bordet her er fra Skagerak.

Et anretterbord i metal kan bruges til at få grillen op i højden og giver dig samtidig en smule opbevarings- og arbejdsplads. Grillen er fra Eva Solo.
Et gammelt spisebord ved siden af grillen kan fint gøre det ud for et køkkenbord, hvor grillmaden kan forberedes.
Med et køkkenbord i rustfrit stål er du sikret, når det kommer til vind og vejr, ligesom grillen kan gøres til en del af møblementet. Køkkenet her er fra House Doctor.