
Dét skal du vide, hvis du vil gøre et designkup
Vi vil alle gerne bo personligt, bæredygtigt og unikt, men hvordan finder vi det, alle de andre ikke har? Få de bedste bud fra en af landets førende eksperter indenfor moderne design og interiør.
Det er lidt af et paradoks. For skal vi generalisere lidt groft, så har vi alle det til fælles, at ingen af os ønsker at bo som alle andre. Vores indretning skal helst være unik og personlig – en forlængelse af den vi er. Det er bare ikke helt let, for hvad er det lige, der gør, at et rum føles personligt?
Ofte er det indehaverens evne til at opstøve design og interiør og måske endda kunst, som ingen andre har, der giver et hjem den der fornemmelse af, at hér er der tænkt over tingene. At det man omgiver sig med, er nøje udvalgt og interessant i sig selv.
Start det rigtige sted
Ét sted hvor netop den slags findes, er på netauktioner. Her er succesraten, når man spotter design og kunst, højere, for udvalget er kurrateret af eksperter. Peter Kjelgaard er en af landets førende af slagsen indenfor moderne design og interiør, og han vurderingssagkyndig hos Bruun Rasmussen.
– På en netauktion kan man ofte købe design til en brøkdel af, hvad noget koster fra nyt. Man kan finde sit personlige udtryk og finde ting, som ikke fås andre steder. Og man kan starte for ganske få kroner og øre og få kvalitetsting.
– Og så er det genbrug. Der er et cirkulært element i netauktioner. Man kan købe og skifte ud uden at smide ud. Man kan f.eks. købe et bord, som fungerer lige her nu, og som man måske efter nogen tid sælger igen på auktion. Det behøver på den måde ikke at være en beslutning for livet at investere i godt design, for gode ting skal nok holde værdien og kunne sælges igen.
Skænk, Illum Vikkelsø-barskab. Vurdering 6.000 kr. Lille vase i stentøj, Eva Stæhr-Nielsen. Vurdering 4.000 kr. Skål af stentøj, Nils Thorsson. 1 af 2 stk. Vurdering 3.000 kr. Lille blå skål, Ingrid & Erich Triller, 1 af 4 stk. Vurdering 2.000 kr. Rund vase af stentøj, Nils Thorsson. Vurdering 6.000-8.000 kr. Maleri, ”Komposition”, Otto H. Svensson. Vurdering 2.000 kr. Alt fra bruun-rasmussen.dk
Glemte navne
Peter Kjelgaard ser en klar tendens til, at vi tør noget mere i indretningen lige nu:
– Vi kan tydeligt se, at mange gerne vil have noget, der giver indretningen et unikt præg, og her er hele paletten i spil. Man køber måske et sæt brugte 7’er stole på onlineauktion og kombinerer dem med en lidt mærkelig lampe og noget dansk stentøjskeramik.
Og man kan roligt byde på de gode, gamle danske klassikere, for Wegner, Jacobsen og Mogensen holder stadig, siger eksperten. Dog er der også nogle andre dygtige designere, som af den ene eller den anden grund har været sunket hen i glemsel, som vi nu ser dukke frem igen.
– Ser man f.eks. på Tove og Edvard Kindt-Larsen er de et eksempel på mindre kendte designere, hvis betydning for dansk design dog har været meget markant. Flere af deres modeller fra 1930erne og 40erne er forud for deres tid og har en fin fornemmelse for form og farver. Det er også værd at nævne Carl Heinz Brockmann-Petersen, som særligt i sit samarbejde med snedkermester Louis G. Thiersen lavede nogle modeller, som er gode.
Til den kølige type
Vil man gøre et godt kup på en netauktion, er der også et andet godt tip, som kræver, at man er i stand til at se godt design, for hvad det er – og glemme ’hypen’.
– Vi ser ofte, at design fra 00erne eller 10erne, som på mange måder var nyt design i går og blev solgt dyrt i butikkerne, dukker op på netauktioner og er næsten tåbeligt billigt. Intet er jo så ’out of fashion’ som ’yesterdays news’. Men den der køligt kan se igennem dette, kan af os til gøre nogle supergode køb, når et firma eller et hotel f.eks. lukker eller bytter ud og derfor sælger inventar på en auktion - for så skal det ofte bare af sted.
Det bedste bud
Når man har spottet lige netop dét, der helst skal ende hjemme i stuen, så gælder det om at have den rette strategi. Både så der ikke er andre, der løber med guldet, men også så man ikke ender med at lade sig rive med og byde mere, end man egentlig er villig til at betale.
– Den bedste, man kan gøre, er køligt og nøgternt at lægge et maksbud med en pris, hvor man er glad for at få varen – og ligeglad, hvis man ikke får den, fordi prisen blev højere. Det er bare de færreste, der gør sådan. De fleste synes, det er sjovt og lader sig rive med, og efterrationaliserer så i forhold til maksprisen og korrigerer op. Jeg vil ikke sige, at det er fornuftigt, men for mange er det også en del af oplevelsen. Den bedste buddisciplin får man ved at prøve det flere gange. Så jo mere man køber, jo bedre bliver man nok til at få buddene til at lande på det rette niveau, forklarer Peter Kjelgaard.
Og spørger man eksperten, hvad den største misforståelse er omkring netauktioner, falder svaret prompte:
– At det er dyrt og svært og kun forbeholdt en lukket klub. Udvalget er stort og prisniveauet spænder bredere, end de fleste er klar over.
Pastel og akvarel, Uden titel, Cathrine Raben Davidsen. Vurdering 15.000-20.000 kr. Olie på lærred, ”Mit vidunderlige hjerte”, Per Neble, et af to stk. Vurdering 2.000-3.000 kr. Bord, ”PK-54”, Poul Kjærholm. Vurdering 25.000 kr. Stol af kirsebærtræ, ”Kinastolen”, Hans J. Wegner. Vurdering 8.000-10.000 kr. Glas, Kastrup & Holmegaard, 24 stk. Vurdering 3.000 kr. Kvindefigur, Gerhard Henning. Vurdering 4.000 kr. Lille skål, Günther Förg, en af to. Vurdering 6.000-8.000 kr. Kande af stentøj, Arne Bang. Vurdering 2.000 kr. Vase, Eva Stæhr-Nielsen, en af tre stk. Vurdering 3.000-5.000 kr. Alt fra bruun-rasmussen.dk
3 bud fra eksperten
Dét her bliver "the next big thing" når det gælder design og interiør
- ’Sommerhus-look’ – det er Charlotte Perriand, den svenske skærgård, strandliv og de naturlige rustikke former og materialer, der er på vej ind. Det er også Børge Mogensen møbler og særligt Arne Bang stentøj, som har enkle former og levende, matte glasurer. Og så er fyrretræ på mange måder det nye sorte.
- Der kommer et øget fokus på inklusion og - i forhold til historien om dansk design - et ønske om at få rettet spottet mod de kvinder, der ofte i modvind har bidraget til den.
- Vi er på vej mod et bredere gennembrud for dansk tekstil og vævekunst. De stramme og geometrisk funderede designs af danske vævere og kunstnere som Vibeke Klint, Ea Koch og Anna Thommesen m.fl. passer perfekt ind den underspillede, arkitekt-inspirerede “uhøjtidelighed”, vi kommer til at se meget af i indretningen.
OM BRUUN RASMUSSEN
Med et bredt sortiment indenfor kunst, design, interiør, smykker og ure har Bruun Rasmussen skabt det bedste udgangspunkt for at gøre et godt køb på en netauktion. På hjemmesiden kan du oprette en søgeagent og modtage en notifikation, hvis der er en kunstner eller genstand, du er på udkig efter, ligesom du kan hjerte-markere emner, du vil holde øje med og følge på auktionen. Se mere på bruun-rasmussen.dk.