Stue

Hemmeligheden bag den perfekte billedvæg

Vi guider dig til, hvordan du laver den perfekte billedvæg. Det behøver ikke at være så svært. Faktisk er der kun 3 tal, du skal kende, for at den hjemmelavede billedvæg ser topprofessionel ud.Få dem samt masser af inspiration lige her.

En smuk billedvæg pynter i enhver bolig, og uanset om du fylder rammerne med dine yndlingskunstværker, grafiske plakater eller fotografier af dem, du holder af, så tilfører en billedvæg uendeligt meget personlighed og charme til et rum. Det kan dog hurtigt komme til at se rodet ud, hvis du ikke har en plan for din billedvæg fra begyndelsen. Du kan også nemt komme til at lave for mange huller i væggen, fordi du har målt forkert, og så skal du pludselig til at lappe huller i væggen, før du kan gå videre med din billedvæg. Men der findes 3 hemmelige mål, som gør det meget nemmere, at lave en smuk billedvæg i et forsøg. 

Inspiration: De hemmelige mål bag den perfekte billedvæg

Forskellen på den håbløst amatøragtige billedvæg og den topprofessionelle billedevæg ligger i målene. Så selvom du er typen, der gør alt på øjemål og hader at måle noget op, så er det altafgørende, at du tager en tommestok i brug og følger disse 3 gyldne regler: 

Nu har du de mål, du skal bruge, for at lave den perfekte billedvæg. Det næste skridt er at gå i gang med selve billedvæggen.

SE OGSÅ: Find smukke billeder til din billedvæg her!

Trin for trin: Sådan laver du din billedvæg

1: Start med at finde ud af, hvilken stil du er til, og hvilke billeder din billedvæg skal indeholde. Skal det være plakater? Malerier? Eller måske en blanding? Det er helt op til dig. I stuen herunder er der både fotokunst, litografier, grafisk kunst og malerier. Det enorme miks af genrer er bundet sammen af en god forståelse for farvesammensætning, og så er der valgt diskrete rammer i sort og hvid. TIP! Hold dig indenfor en begrænset farveskala, men giv ellers kreativiteten frit spil. 

2: Når du har valgt, hvilke billeder din billedvæg skal indeholde, er det tid til at ramme billederne ind. Det kan gøres på uendeligt mange måder, men helt grundliggende virker det bedst, hvis man enten går efter et simpelt rammedesign eller kaster sig ud i det totale kreative kaos. Hvis du gerne vil have ro, skal du gå efter en eller to typer rammer i samme farver og tykkelser. Er du til det kreative look, skal alle rammer være forskellige. TIP! Et godt tip er at gå på loppemarkeder og i genbrugsbutikker og finde forskellige rammer. Herunder kan du se resultatet af de to meget forskellige designvalg.   

3: Inden du går i gang med at hamre i væggen, er det en god idé at lægge dine indrammede billeder på gulvet i det mønster, du ønsker, at billederne skal hænge i på væggen. På den måde kan du på forhånd se, hvordan resultatet vil blive, og du undgår at lave unødige huller i væggen. Start med at vælge det centrale billede og anbring så de øvrige billeder omkring det centrale billede med en afstand på mellem 8 og 15 centimeter. Når du er færdig med at lægge mønsteret på gulvet, vil du se, at der er en harmoni mellem billederne - også selv om de måske er meget forskellige. TIP! Det kan være en god idé at tage et billede af mønsteret på gulvet, når du har lagt et, du synes godt om. Prøv så at lægge billederne i et nyt mønster og tag igen et billede af det. Gør det et par gange. Herefter kan du se de forskellige billeder igennem og vælge det mønster, du bedst kan lide.

4. For at sikre dig, at dit mønster også ser flot ud, når det hænger på væggen, og at der er den rette afstand mellem billederne, mellem billederne og gulvet og mellem billederne og eventuelle møbler, kan det være en god idé at teste det af, før du laver huller i væggen. TIP! Du kan teste det af ved at lægge hver ramme på et stykke papir, tegne rundt om, klippe ud og herefter hænge papirstykkerne op på væggen med tape i det ønskede mønster og ud fra de rigtige mål. Justér, indtil du er tilfreds.

5. Du er nu nået til at skulle hænge dine billeder op. En fordel ved at have hængt papirstykker op på væggen er, at de gør det nemt for dig at vide, hvor du skal slå sømmene i. Du kan på papiret nemlig markere de steder, hvor sømmene skal sidde, og mens papirerne stadig hænger på væggen, kan du slå sømmene i. TIP! Når sømmene er slået i, kan du hivet papiret væk og hænge dine billeder op på sømmene.

6. Så er din flotte og lige billedvæg færdig! TIP! Hvis du er utilfreds med slutresultatet, så kan det være, du har brug for lidt flere tips til at gøre udtrykket mere personligt. Det rette valg af billeder er nemlig afgørende - og en kunst i sig selv. Derfor har vi herunder en masse eksempler på personlige billedvægge, som vil inspirere dig. 

SE OGSÅ: Få mere inspiration til din stue her!

Sådan gør du din billedvæg mere personlig

Hvis du har lyst til at lave en mere personlig billedvæg, kan du vælge at blande plakater og private fotos med for eksempel platter eller gevirer, og du kan også vælge at blande både gamle og nye motiver og gamle og nye rammer. Det er helt op til dig, hvad du vælger at sætte sammen. Her er 4 eksempler på personlige billedvægge: 

1. LEG MED FORMERNE: Her er billedvæggen gjort mere blød og personlig ved hjælp af former. Det firkantede look bliver mere organisk ved hjælp af forskellige runde kunstværker. 

2. SYMMETRI GIVER RO: I et soveværelse vil man typisk gerne have en rolig atmosfære, så her kan man bruge symmetri til at skabe ro. På billedet til højre er en malet firkant med til at skabe netop den symmetriske ro.  

3. SKAB LIV MED LAMPER: Lys og lamper er med til at gøre din billedvæg levende og interessant. Vælg gerne nogle lamper, som designmæssigt passer til kunsten på din billedvæg

4. SE HELE VÆGGEN SOM ET KUNSTVÆRK: For et mere kreativt og personligt helhedsindtryk kan det være en god idé at træde et skridt tilbage og se hele væggen som kunstværket. Mal den i en trendy farve for at gøre billedvæggen mere effektfuld, og få nips og pyntegenstande til at spille sammen med billederne. 

God fornøjelse med din billedvæg!

Find inspiration til din billedvæg her:

BILLEDVÆG LANGS TRAPPEN

Lav en billedvæg på væggen, der går op langs trappen. Så har du altid noget at kigge på, mens du går op ad trappen.

Foto: Lene Karin Kristiansen

EN HEL VÆG

Lad en billedvæg fylde hele væggen i stedet for kun at lade den fylde over sofaen eller spisebordet.

Foto: Birgitta Wolfgang Drejer

FORSKELLIGE RAMMER

Sæt billederne på din billedvæg i forskellige rammer som her, hvor der både er brugt sorte rammer og trærammer.

Foto: Louise Scheutz-Klixbüll

STORE OG SMÅ RAMMER

Lav en billedvæg med både små og store rammer. Dine gæster får helt sikkert lyst til at gå på opdagelse i din billedvæg.

Foto: Birgitta Wolfgang Drejer

FIRKANTET BILLEDVÆG

Hæng dine billeder op, så de tilsammen danner en firkant. Det giver et meget roligt udtryk.