Terrasse og altan

25 altaner: Indret den perfekte altan

Mangler du inspiration til altan-indretningen? Se 25 smukke altaner, og få tips og inspiration til at indrette den perfekte altan for dig.

Er du på udkig efter altan-inspiration? Hvis ja, er du kommet til det rette sted.

En altan er guld værd, når solen skinner, og lejligheden er bagende varm. Men få kvadratmeter kræver overblik over indretningen og godt med fantasi for at få mest muligt ud af dem. En gylden regel er at gøre sig klart, hvad man vil bruge sin altan til, og så indrette præcis efter behov. 

SE OGSÅ: 3 tips til en kedelig have

5 gode tips til altan-indretning

1. Start med at lave en plantegning af altanen, så du kan danne dig et overblik over, hvor meget plads du har at gøre godt med. 

2. Lav så en liste over de behov, som altanen skal opfylde. Spørg fx dig selv om: Hvor mange mennesker skal opholde sig der på samme tid? Skal I bruge et bord, hvor I kan spise aftensmad, eller er det fint, man blot kan stille en kaffekop? Er det vigtigt, at der er opbevaring på selve altanen? Skal der stå en grill eller være plads til solbadning? 

3. Gå på jagt efter møbler, der opfylder dine behov - eller specialbyg dem til altanen. Der findes også mange møbler, der er særligt egnede til altaner. De rette møbler kan spare dig meget plads, og investerer du i de helt rigtige, vil de skabe glæde år efter år. 

4. Sørg for, at træværket er olieret, væggen malet og eksperimentér evt. med nogle spændende farver på en enkelt væg eller mal et møbel. 

5. Hvis altanen ikke er overdækket, kan det være en god idé med et solsejl eller en markise - en parasol og især parasolfoden stjæler rigtig meget plads. 

Inspiration til indretning af din altan

Vi har samlet brugbare tips til altan-indretningen herunder og fundet 25 smukke altaner, som du kan blive inspireret af. Og der er både tips og inspiration til indretning af den smalle altan, de små og store altaner, de romantiske, de stilrene og mange flere:

Tæpper er hyggesprædere
Du kan sagtens have tæpper på altanen. De er både hyggelige og praktiske til bare tæer. Men vælg gerne et i et materiale, der er beregnet til at have udenfor.

Foto: Lars Kaslov

En bænk i solen
Hvis du har plads til en klassisk havebænk, så er den en fin måde at maksimere siddepladsen på en altan.

Foto: Lars Kaslov

Klap det sammen
Klapstole og -bord er en smart måde at spare plads. På den måde kan din altan bruges til mange forskellige formål.

Foto: Claudi Thyrrestrup

Fransk altan
Et beskedent cafébord og stolesæt og lidt støbejern er det eneste, du skal bruge for at skabe en skøn fransk stemning. Har du meget lidt plads på altanen er et bord, der hænger på rækværket, en rigtig god løsning. 

Foto: Tia borgsmidt

Afslappende sol-spot
Skab et hjørne, hvor du både kan slange dig i solen om dagen og hygge med venner med vin om aftenen. 

Lyset er ikke altafgørende
Hvis du har meget lidt lys på din altan eller gerne bare vil bruge den de sene sommeraftener, så indret med lanterner som her med levende lys i. Du kan også skabe både mere lys og hyggestemning ved for eksempel at hænge en lyskæde op eller indrette med transportable lamper.

Foto: Andreas Mikkel Hansen

Afslapnings-stole 
Hvis du ikke har planer om at spise aftensmad på altanen, så sats i stedet på lounge-stole, hvor du fx kan nyde en iskaffe. 

Foto: Bjørn Jakobsen

Den ultimative spisestue 
Hvis du drømmer om at spise udenfor hver aften hele sommeren, så skal du selvfølgelig prioritere et stort spisebord på din altan - men det kræver en del plads (eller måske endda en terrasse) 

Foto: Bjørn Jakobsen

En lille have 
Indret med en masse planter og blomster, og skab hyggelig havestemning. En altan udelukker jo ikke jord under neglene.

Foto: Claudi + Capion

SE OGSÅ: Forvandl din terrasse til en udendørs stue 

Lounge-stemning på altanen
Skab afslappet lounge-stemning med sofaer, tæpper og planter. Så bliver altanen næsten ligesom en stue. 

Foto: Lars Kaslov

Den smalle altan
Indretning af en smal altan kan være en udfordring, fordi selv små møbler spærrer for den fri passage. Vælg derfor små stole og spinkle planter, og brug evt. puder og hynder til at skabe mobile hyggehjørner. 

Foto: Dianna Nilsson

Hold det enkelt 
Nogle gange skal der meget lidt til at skabe en rolig oase. Du kan nemlig også undlade møbler på altanen og bare selv tage en stol, et lille bord eller en pude med ud på altanen, når solen titter frem. 

Foto: Pernille Kaalund

Skærm af for naboen
Hvis din altan ligger klods op af naboens, så kan træer, planter og blomster hjælpe dig med at skabe en privat altan-oase. 

Foto: Iben Ahlberg & Niels Ahlberg

Farver spræder glæde 
Spraglede møbler, tæpper og blomster giver en dejlig uformel følelse på en altan. Mal et gammelt bord eller en stol fra weekendens loppemarked i friske farver.

Foto: Ditte Capion-Damgaard

Specialbyggede møbler
Når pladsen er trang, så vinder du rigtig meget med specialbyggede møbler. Vær ikke bange for selv at prøve dig frem med sav, hammer og fri fantasi. 

Foto: Ditte Capion-Damgaard

Brug omgivelserne 
Husk, at du også skal kigge på omgivelserne, når du indretter en altan. Match farverne på altanen med naturen omkring.

Foto: Mikkel Adsbøl

Vejrbidt er godt 
Altanmøbler behøver ikke se perfekte ud. Det er ligefrem lidt charmerende, når man kan se, at de har overvintret udenfor. 

Foto: Mikkel Adsbøl

De bløde tekstiler 
Bløde plaider eller skind er ikke bare smukke - de gør det også muligt at nyde altanen på en kølig sommeraften. Men husk at få dem med indendøre, hvis det trækker op til regn. 

Foto: Bjørn Jakobsen

Brug det, du har 
Dine gamle krukker, vaser eller møbler kan sagtens bruges på altanen. Mal dem eller lad dem være, som de er. 

Foto: Claudi + Capion

Leg med mønstre
Hynder, puder og tæpper skaber liv på selv den mindste altan, og man må gerne mikse og matche.

Foto: Frederikke Heiberg

Grønt er godt 
Brug din altan som køkkenhave - så har du ikke langt til urter og grøntsager, når du laver mad. 

Foto: Lars Kaslov

Brug den overdækkede altan
Udnyt, at du kan stille indemøbler ud på altanen, hvis den er overdækket. Du kan endda lægge gulvtæppe på gulvet 

Plads til mange
Hvis du har en stor altan, som indbyder til middage med familie og venner, så brug et smalt langbord, så der er plads til komfortable stole, så dine gæster kan sidde en hel aften.

Foto: Trine Bukh

Caféstemning 
Skab caféstemning på altanen med en hængende bænk og et lille cafébord. Det er en god måde at spare plads på og giver et minimalistisk, men hyggeligt udtryk.

Træ giver varme 
Møbler og gulve af træ giver varme til en ellers kold altan.

SE OGSÅ: 25 skønne uderum