Æbleskiver med karamel

Æbleskiver med pigeoner og karamel

Lav dine æbleskiver med et lækkert tvist af karamel, og nyd den moderne version af de gode gamle æbleskiver.

Torsdag d. 6. oktober 2016 - af Mai Knauer / Foto: Line Thit Klein

Æbleskiver er et must i juletiden, og de bliver spist i lange baner. Nogle gange kan det dog godt blive for ensformigt og kedeligt, især hvis du har spist dem flere dage i træk. En god ide er derfor at tilføje et lækkert tvist til dine æbleskiver i form af karamel. Det løfter smagsniveauet, og giver alle lyst til endnu en omgang æbleskive-hygge. 

Læs også: Æbleskiver med løg og bacon 

Opskrift på æbleskiver med karamel 

25 styk

Ingredienser 

Æbleskiver: 
  • 2½ dl sødmælk
  • 15 g gær
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk. sukker
  • 200 g mel
  • 65 g smør
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 usprøjtet citron 
  • 3 æggehvider
  • 5 pigeon-æbler
  • smør til bagning

Karamel:

  • 200 g sukker
  • 50 g smør
  • 1½ dl fløde
  • 1knivspids salt

Sådan laver du æbleskiver

  1. Æbleskiver: Lun mælken i en gryde, til den er håndvarm, og opløs gæren i mælken. Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret til en luftig æggesnaps. Pisk mælk og mel i æggeblandingen. Smelt smørret ved lavt blus, og rør det i blandingen sammen med kardemomme og citronskal. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i blandingen. Sæt dejen til hævning et lunt sted overdækket med et viskestykke, til den er hævet op, det tager ca. en halv time. Varm æbleskivepanden op, fordel lidt smør i alle hullerne, lad det bruse af, og hæld en skefuld dej i hvert hul. Hullet skal være helt fyldt, men må ikke flyde over. Skyl og skær æblerne ud i små tern befriet fra kernehuset, men behold skallen. Når dejen bobler, lægges et lille stykke æble i hvert hul i midten af æbleskiven, lige inden den vendes med en gaffel.
  2. Karamel: Hæld alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og varm den forsigtigt op. Lad gryden simre ved svag varme, til karamelsaucen er glat. Hæld den i lufttætte glas, og opbevár den på køl, den kan varmes op, hvis du ønsker den tyndere. Hæld striber af karamel over æbleskiverne, når du serverer dem.

Her er de andre julegodter, du skal HUSKE at smage: