Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce

Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce

Klassisk dejlig risalamande med kirsebærsauce til at runde julemiddagen af. Husk mandel!

Torsdag d. 13. december 2012 - af Trine Hahnemann Foto: Lars Ranek

Risalamande er helt uundværlig som dessert juleaften for langt de fleste. Den cremede risdesseret er især god, når den er toppet med hjemmelavet kirsebærsauce. En hjemmelavet kirsebærsauce er ikke så svær, som den lyder, og den er helt sikkert meget bedre end den sauce, du kan købe i butikkerne. 

Læs også: Julens bedste risalamande

For at spare tid juleaften, kan du sagtens lave både risalamande og hjemmelavet kirsebærsauce dagen før. Du kan fx. lave en dobbeltportion risengrød lillejuleaften og spise den ene portion som aftensmad. Den anden portion er står så klar til at blive forvandlet til risalamande juleaften. Alternativt kan du lave risalamande på selve dagen, men spare en masse røretid ved at lave din risengrød i stegepose. Læs mere her... 

Opskrift på risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce

6 personer

Det skal du bruge til risalamande:

  • 2½ dl vand
  • 250 g grødris
  • 1,4 l økologisk sødmælk
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • 200 g smuttede mandler
  • 3 dl piskefløde
  • 2 vaniljestænger

Hjemmelavet kirsebærsauce: 

  • 500 g kirsebær, friske, frosne eller i lage
  • 150 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 dl vand
  • 2 spsk maizena
  • 2 dl kirsebærvin

Var du glad for denne risalamande, så prøv også opskriften på en julemiddag med et grønt twist

Sådan laver du risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce: 

  1. Risengrød: kom vand og grødris i en tykbundet gryde, lad det småkoge til vandet er væk. Tilsæt mælken, og lad det koge op, skru derefter ned, og lad det simre til grøden færdig, det tager 20-30 min. Rør jævnligt, så det ikke brænder på. Tag gryden af blusset, tilsæt salt og sukker, og lad grøden køle af.
  2. Hak mandlerne groft. Gem nogle stykker til mandelgaver.
  3. Risalamande: Pisk fløden, til den er let stiv. Halver den ene vaniljestang, og skrab kornene ud med spidsen af en kniv. Bland dem i risene, og rør forsigtigt en tredjedel af flødeskummet i. Når blandingen er cremet, vendes resten af flødeskummet og de hakkede mandler i.
  4. Smag din risalamande til med sukker og vanilje. Hæld risalamande i en serveringsskål, og gem den hele mandel deri. Dæk skålen til, og sæt den i køleskabet til din risalamande skal serveres.
  5. Hjemmelavet kirsebærsauce: Hæld kirsebær i en gryde sammen med sukker, vaniljestang og vand. Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre i 15 min.

  6. Rør maizena ud i lidt vand, og hæld det langsomt i den varme kirsebærsauce under konstant omrøring, til det tykner og langsomt kommer i kog. Måske skal du ikke bruge al maizenaen.
  7. Smag om der skal mere sukker i din kirsebærsauce, men lav den ikke for sød, da risalamande er meget sød, og kirsebærsauce skal tilføje lidt syre og friskhed til desserten.
  8. Varm din hjemmelavede kirsebærsauce op lige inden servering og server i en separat skål.

Tip! Synes du, den klassiske risalamande trænger til et nyt pift, så tilsæt lidt sherry for at forstærke smagen af mandlerne, eller riv en smule citronskal i for at gøre den mere frisk og syrlig.

Se de øvrige retter i julemiddagen her:
And med æbler, timian og lyse rosiner

Brun sauce på andefond

Brunede kartofler

Grønskålssalat med æbler og appelsiner

Julesalat med druer, valnødder og chili-ingefærdressing