LIVSSTIL

Giver genåbningen af landet dig angst? Så er du ikke alene

Nu åbner landet så småt op igen efter et år med Coronanedlukninger- og restriktioner. For nogle er det en længe ventet glædesnyhed, mens det for andre kan vække angsten.

Efter et år med isolation, online arbejde og minimal fysisk kontakt med vores venner og familie er det nu tid til, at vi atter vender tilbage til det samfund, som vi kendte til inden pandemien.

Arbejdspladsen kalder, og der er nok mange, der ser frem til at træde ud fra de hjemlige omgivelser, som vi har brugt det seneste år i. Endnu mere glæde er der over, at vi så småt kan se, kysse og kramme de folk, som står os nær. Med forbehold vel og mærke.

Men mens genåbningen byder på masser af gensynsglæde med venner, familie og en almindelig hverdag, er der for nogle en angst, der ligger og lurer under overfladen.

Læs også: Årets 8 største og (meget) relevante velværetendenser 

Nervøsitet for genåbningen

Genåbningen kan for mange være forbundet med masser af nervøsitet og ubehag. For nedlukningen har også budt på gode ting som refleksion, afstresning og trygge rammer. Så hvordan forbereder vi os lige på at komme ud i verden igen og være sociale, når vi har været så lang tid i vores eget selskab?

Værterne Mathias Pedersen og Cecilie Dumanski tager det vigtige emne op i deres podcast FEEDET. Her inviterer de forskellige gæster ind i studiet til en snak om nerverne og frygten for at skulle ud i samfundet igen. Både eksperter og privatpersoner giver gode råd til, hvordan angsten kan takles.

Et vigtigt råd i podcasten er, at der skal vises hensyn til alle. Nogle kan nemlig sidde med mere nervøsitet for genåbningen end andre. Derfor er det vigtigt at være særlig opmærksom på dem, der har det lidt sværere med situationen.

Angsten tæt inde på egen krop

En af de personer, som har mærket angsten og frygten på egen krop, er journalisten Ida-Sophia Petersen. Det skriver hun om i dette Instagramopslag:

For Ida føles hele genåbningen ambivalent. Den er nemlig både forbundet med glæde og nervøsitet.  

- Jeg glæder mig, og det kribler i mig, når jeg tænker på, hvordan vi nu kan komme tilbage og leve vores liv sammen, snart igen. Men i går da jeg sad på min sofa - hvor jeg efterhånden har siddet en del - gik der også andre følelser gennem min krop. Den følelse der fyldte mest, vil jeg kalde for genåbningsangst. Jeg blev pludselig nervøs, skriver Ida i opslaget.

Ida pointerer i opslaget, at det er vigtigt at sige højt, hvis man er lidt nervøs. På den måde kan vi bedre passe på hinanden. Det er nemlig helt normalt, hvis det føles skræmmende, at vi nu skal kravle ud fra den ’sikkerhedslejr’, som vi ellers havde fundet os til rette i.

Derfor er det også vigtigere end nogensinde før, at vi viser hensyn, giver plads og hjælper hinanden ud på den anden side. 

Læs også: 10 leveregler fra Lisberth Knudsen 

Læs mere om: