INTERVIEWS

10 (grønne) leveregler fra Anders Morgenthaler

Alle har et ansvar for at tage klimaudfordringerne alvorligt – og der er nok at tage fat på, hvis man gerne vil leve mere bæredygtigt. Det mener tegner, forfatter og klimadebattør Anders Morgenthaler, der selv har lagt sit liv om og lever klimabevidst. Her deler han 10 grønne leveregler.

1. Tilgiv dig selv for alt det lort, du har lavet. Det kan føles skamfuldt, når man vil forandre verden, at man har fløjet verden rundt, spist meget kød og fyret den af. Det her er en slags Klima-AA: Tilgiv dig selv – så kan du komme videre.

2. Vær ikke forfængelig, når folk kalder dig frelst. Omfavn det. Når du laver dine vaner om, udfordrer det andre på deres vaner. Det provokerer tit mange.

3. Undgå at diskutere klima med mænd på +55. De har besluttet, at de kan lide bøf, vin og bestemt rockmusik, og de er svære at få til at ændre livssyn. De sidder ofte også i magtfulde roller, men kan af en eller anden bizar grund ikke forstå, at klimaforskning er dynamisk som al mulig anden forskning.

LÆS OGSÅ: Puk Damsgårds 10 leveregler

4. Drop alt kød. Det er svært, så jeg anbefaler bacon-diæten: Tillad røget bacon, når du savner det fede, salte umami i måltidet. Efter noget tid gider du ikke bacon mere, for det sviner helt sindssygt at stege det. Kylling og fisk kan du langsomt fase ud. Med tiden bliver det også nemt at droppe.

5. Alle kvinder skal stoppe med at købe tøj i de mængder, de gør. Det er en af de absolut største klimasyndere. Drop mængden, skift til bæredygtige mærker og lav flere byttemarkeder. Kvinder sidder på en stor magt her, for de kan tvinge modebranchen til at ændre opførsel.

6. Hold op med at købe alt muligt knald. Indret dit hjem med genbrug og spar op til godt design, der kan holde i lang tid. Stop med at gå i Tiger og andre butikker med billigt lort, der er produceret dårligt. En stor del af vores klimaaftryk er bundet op på det her.

LÆS OGSÅ: Pelle Hvenegaards 10 leveregler

7. Alt det jeg lige har sagt, kan erstattes med: Kulturoplevelser. Se på kunst, læs bøger og se film. Det har et lavt CO2-aftryk og beriger dit liv meget mere end tøj og dimsedutter.

8. Kvinder er nødt til at engagere sig i biler. Vi får ikke et reelt skifte til elbiler, hvis ikke kvinder insisterer på el- eller hybridbiler.

9. Det er essentielt, at kvinder begynder at reagere mere radikalt på kønsulighed – selv om det er supertræls at blive mødt af rullende øjne. De skal insistere på, at deres døtre kommer ind i et lige forretningsliv. Lige nu er de fleste beslutningstagere mænd, men vi har brug for en ny generation af kvinder, der ikke er opdraget af en mandlig doktrin, til at disrupte markedet. Ellers kommer omstillingen ikke.

10. Drop flyrejserne. Det er det allersværeste og kedeligste. Men du er ikke nødt til at tage på yoga-retreat på Bali eller badeferie på Mauritius. Hvis vi ændrer rejsemønstre, tvinges flyselskaberne til at omstille til nye typer brændstof.

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsøs 10 leveregler

Læs mere om: