INTERVIEWS

10 leveregler fra Anne-Grethe Bjarup Riis

Anne-Grethe Bjarup Riis, 52 år, skuespiller, filminstruktør og forfatter, er ikke bleg for at tage bladet fra munden i den offentlige debat. Her får du hendes 10 leveregler.

Anne-Grethe Bjarup Riis: mine 10 leveregler

1. Lad kærligheden vinde. At modtage kærlighed er en dyrebar gave, og hvis vi alle turde at gå med hjertet først og øse af kærligheden til andre, er jeg sikker på, at denne smukke livsfilosofi ville skabe fred i verden.

2. Plej dit parforhold. Et parforhold skal plejes og passes, ellers er der en stor risiko for, at forholdet forvandles, så hjemmefronten bliver en praktisk familiefabrik. Hver gang lejligheden byder sig, så elsk med din partner, så gardinerne blafrer.

3. Hold fast i dine drømme. Jo ældre jeg bliver, jo bedre bliver jeg til at definere, hvad jeg gerne vil beskæftige mig med. Det sker ikke i morgen, men jeg holder fast og er bevidst om, at det kræver blod, sved og tårer og mod og udholdenhed at følge sine drømme.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Ellen Hillingsø

4. Dyrk dine venner. Vi skal kunne læsse af, betro hinanden de inderste hemmeligheder og stadigvæk blive mødt med forståelse, men vi skal også kunne modtage konstruktiv kritik og acceptere hinandens forskelligheder.

5. Skyd ikke skylden på dine forældre. Når vi som voksne har ondt i livet, har vi en tendens til at skyde al skylden tilbage på vores barndom. Men tænk, at vi har fået livet i gave fra vores forældre. Det skylder vi at gengælde med ydmyghed og taknemmelighed.

6. Vid, at der er noget større end dig selv. For mig er det et privilegium at have en religiøs dimension med i livet. Når der findes noget større end dig selv, bliver der højere til loftet.

7. Elsk din krop. Man kan let blive uvenner med sit udseende, når vi bliver bombarderet med idealbilleder af kvinden. Men hvis vi fokuserer på, at vi rent faktisk er udstyret med en fantastisk krop, en lille varm maskine, der giver os mulighed for udfoldelse hver eneste dag, bliver det lettere at passe og pleje og elske den.

8. Giv folk noget, de ikke forventer. Mange forventer noget, de har set før, og som de kan formulere. Jeg synes, det er genialt at give folk noget, som de ikke vidste, de havde behov for.

9. Glæd dig over at blive ældre. Jeg kan trække på en kæmpemæssig erfaring i mødet med livets udfordringer. Jeg har jo øvet mig i at leve! Jo mere vi har oplevet, jo mere sorterer vi ligegyldigheder fra og vælger vores kampe.

10. Find dig ikke i sexisme. Sexisme har ikke noget med sex at gøre. Det er desværre en kulturelt betinget og meget udbredt opførsel, der handler om magtmisbrug. Sexisme florerer alle steder. Heldigvis er der lige nu et globalt fokus og en konsensus om at stoppe sexisme.

LÆS OGSÅ: Brødrene Avaz - De iranske brødre, der laver danske film på amerikansk

Læs mere om: