INTERVIEWS

10 leveregler fra Elsebeth Gerner Nielsen

Hun er tidligere kulturminister og nu – på niende år – rektor for Designskolen Kolding, der regnes blandt verdens bedste designskoler. I år fylder skolen 50 år, og i den anledning bad IN Elsebeth Gerner Nielsen dele sine 10 leveregler.

Elsebeth Gerner Nielsen: 10 leveregler

1. Gør dit bedste. Hvis du gør dit yderste i alle situationer, bliver det nemmere at undgå dårlig samvittighed. Det kræver, at du er klar over, at der er stor forskel på at gøre sit bedste, når du fx er syg, end når du er fuldstændig fit for fight. Hvis man altid har gjort sit bedste, kan man jo ikke gøre det bedre.

2. Tag ikke noget personligt. Det, andre siger og gør, er et resultat af deres egen virkelighed. Jo dygtigere du bliver til at huske det, jo mindre er faren for at blive offer for unødig lidelse.

3. Lad være at antage noget. I stedet for at gå og forestille dig det ene og det andet, så bliv sikker på, hvordan virkeligheden reelt forholder sig. Man skal vide, ikke tro.

4. Lad ikke solen gå ned over vreden. Hvis du er gal over noget eller på nogen, er det med at få det ud af verden. Kom videre. Sig undskyld, hvis det er dig selv, der er problemet.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Andreas Bo

5. Bevæg dig glad. Når jeg er lidt flad, prøver jeg altid at komme i svømmehallen eller fitnesscenteret. Så snart pulsen har været oppe, går det bedre med humøret.

6. Elsk din krop. Stil dig foran spejlet hver morgen og sig højt: ‘Hold da op, hvor ser du godt ud!’ Især hvis du har teenagedøtre i nærheden. Lær dem at holde af sig selv.

7. Hav altid en madpakke på dig. Jeg har næsten altid en madpakke i tasken. På den måde holder jeg mig selv kørende – også når arbejdsdagene bliver meget lange. Og jeg undgår en del hurtige fix, Mars-barer og den slags. Samtidig er det en god måde at få brugt res-terne i køleskabet på.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

8. Tag ikke lyset fra et andet menneske. Alle mennesker har brug for og lyst til at lyse. Det værste, man kan gøre, er at tage glæde og håb fra andre. Vær ordholden. Ord skaber, hvad de nævner.

9. Tænk på fællesskabet, før du tænker på dig selv. Du er ikke din egen lykkes smed. Vi er hinandens lykkes smede. Når ens omgivelser har det godt, får man det også godt selv.

10. Hjælp andre kvinder. Vi er stadig meget langt fra ligestilling. På globalt plan er lønforskellen på 25 procent for samme arbejde. Billeder af vores døtre bliver byttet som Pokemon-kort. Vi kvinder må stå sammen og hjælpe hinanden med at få selvtillid og tiltro til, at vi selvfølgelig har ret til at blive behandlet ligeværdigt og anstændigt. Tal andre kvinder op. Støt dem. Anbefal dem.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Uffe Elbæk

 

Læs mere om: