INTERVIEWS

10 leveregler fra Lisbeth Knudsen

Hun er bestyrelsesformand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og travl direktør og ansvarshavende chefredaktør for Tænketanken Mandag Morgen. Lisbeth Knudsen brænder af samfundsengagement og lyst til at deltage i debatten. Her er hendes 10 leveregler.

Lisbeth Knudsen: mine 10 leveregler

1. Gør dig umage. Uanset om det handler om et rutinemøde, det store foredrag eller den afgørende forhandling, så bidrag med alt, hvad du kan. Hvis du gør det, har andre en tendens til at gøre det samme.

2. Hav modet til de store spring. Jeg har aldrig lavet karriereplanlægning, men jeg har taget det store spring, når muligheden bød sig. Jeg har afprøvet grænser og altid sagt ja til opgaver, som alle andre synes var umulige at løfte. Det er den slags udfordringer, som tænder mig, og det har været alt slid og arbejdspres værd.

3. Vær godt forberedt. Det betyder at være i kontrol med, hvad man gerne vil opnå, og dermed har man også meget mere fleksibilitet til at navigere, hvis tingene lander i retninger, som man ikke havde regnet med.

4. Hold ord og vær ærlig. Respekt kommer ikke af sig selv eller af at spille hård negl. Respekt skal du gøre dig fortjent til. Den kommer af tillid, ærlighed og troværdighed i kommunikationen. Også når budskabet er af den meget svære slags.

5. Lær af dine fejl. Gør status over ugen i enrum hver uge. Det handler ikke om at finde fem fejl og bore sig ned i dem, men om ikke at tage kritik personligt, og at lære af den. Hvis man ikke bruger erfaringer konstruktivt, er de jo spildte.

Læs også: Hovederne ruller i Hollywood – nye sex-anklager vælter ud af skabet

6. Saml på de lykkelige øjeblikke. Når man har travlt, er man tilbøjelig til at glemme eller surfe hen over de lykkelige øjeblikke. Husk at stoppe op og mærk fornemmelsen, når kærligheden er mest intens, når skønheden ved livet viser sig i et barns øjne, i en stærk naturoplevelse eller i stor kunst.

7. Bland dig. Alt for mange er tilbageholdende med at engagere sig aktivt i demokratiet, i samfundsdebatten, i nærområdet eller i frivilligt arbejde. Du kan gøre en forskel med dit engagement. Demokratiet forudsætter, at vi er borgere og ikke bare politiske forbrugere, der shopper ind fra hylderne i det politiske supermarked hvert fjerde år.

8. Vær tolerant. Det handler om respekt for andre mennesker og andre menneskers synspunkter, levevis og personlige valg.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

9. Vær bevidst om dine værdier. Skriv ned, hvad det er for personlige værdier, du gerne vil karakteriseres ved. Det forpligter.

10. Det gode liv skaber vi selv. Vi har et ansvar for hver især at få det bedste ud af det liv, vi er blevet tildelt, og de evner, som vi har. Når man har mistet, kan det være svært at komme videre. Så handler det om at finde glæden ved andre og nye sider af livet og ved at finde meningen med og modet til at gøre nye ting.

Læs også: Mette Østergaard: Du kan ikke lede andre uden at give noget af dig selv