INTERVIEWS

10 leveregler fra Martin Lyngbo

Vi skal følge vores lykke og tage kampen op mod den sorg, vi møder i livet. Her er 10 regler fra Martin Lyngbo.

Martin Lyngbo er 44 år og uddannet dramatiker og sceneinstruktør. Fra 2005 til 2017 var han teaterdirektør for Mungo Park, han stod bag teater-udgaven af ‘Skam’, og hans første opera-opsætning, ‘Barberen i Sevilla’, har lige haft premiere på Det Kongelige Teater. Her deler han sine 10 leveregler.

Martin Lyngbos 10 leveregler

1. Sørg for at få de basale ting i livet: sex, mad og søvn. Og alkohol. Du har brug for ‘det rent og skært nødvendige’, som Baloo synger i ‘Junglebogen’.

2. Tvivl på alt. Tag udgangspunkt i, at du ikke har ret, og at du ikke har forstået det. Søg mere viden og gå så i gang med at tvivle på den. Intellektuel rastløshed er en god ting.

3. Tal sandhed i stormvejr. Når der er konflikter og kaos, når folk bliver vrede, og du mærker blodet suse ud af hovedet, så bliv stående med begge ben på jorden og bliv ved med at trække vejret. Sig det, du tror på.

4. Børn er vigtigere end det andet, du synes er vigtigt. Vær der for dem. Også for dine venners, naboers og søskendes børn. Din verden bliver sjovere, når du ikke er centrum i den.

5. Follow your bliss. Dengang jeg var 18 år, sejlede jeg over Atlanterhavet i en sejlbåd. Den første del af turen var med en finsk narkoman og hans døve kone. Skibet var ikke bygget færdigt. Det var risikabelt. Men jeg læste Joseph Campbell, og han sagde: Følg det, der begejstrer dig. Det tror jeg stadig er en god idé.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Mette Frederiksen

6. Relationel hygiejne er vigtigere end personlig hygiejne. Husk at sige det samme i det ene rum, som du gør i det andet. For det bliver nemmere at huske, hvad du mener, når du ikke skifter forklaring hele tiden.

7. Gå hjem. Lad være med at blive længe for at imponere chefen. Bare gå. Sluk telefonen. Og kom til tiden næste dag. Lad være med at spilde din egen eller andres tid. Verden er fuld af triste mennesker, der hverken kan finde ud af at komme eller gå på det rigtige tidspunkt.

8. Husk, at du ikke er det største. Jeg stod engang og kiggede på en myretue. Jeg tænkte på, om der måske var noget andet og større, der så på mig. Jeg var måske syv år. Det tænkte jeg meget over. Det gør jeg egentlig stadig.

9. Sorg er et bæst, der skal besejres. Når du mister – og det gør du på et tidspunkt – så kæmp igennem det. Der er ikke noget kønt eller nemt ved sorg. Overraskende mange mennesker trækker sig væk fra dig, når du har allermest brug for dem. Vores kultur er dårlig til sorg, så her er du stort set ‘on your own’. Tag kampen op mod sorgen og lær at elske igen.

10. Klatgæld og husfisse skal man holde sig fra. Det er måske det klogeste ordsprog, jeg kender. Min morfar sagde det til mig og så ud, som om han var Gud, der talte til evigheden. Det er så sindssygt klogt. Jeg har prøvet at forklare det til min dreng på 11. Det var en lidt mærkelig situation.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Uffe Elbæk

Læs mere om: