INTERVIEWS

10 leveregler fra Mette Frederiksen

Vi skal tale pænt til hinanden og ikke kun have travlt med at kigge indad. Her er 10 leveregler fra Danmarks statsminister, Mette Frederiksen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har det fint med, at hun måske lyder lidt gammel, når hun opfordrer til, at man taler pænt til hinanden og ikke kun har travlt med at se indad. Her deler politikeren sine 10 leveregler.

Mette Frederiksen: Mine 10 leveregler

1. Spis desserten først. Da min datter blev konfirmeret i foråret, valgte hun isvafler til dessert. Solen strålede, luften stod stille, jakkerne røg hurtigt. Så vi fandt isen frem før maden. Sådan er det nogle gange. Planen må vige for virkeligheden.

2. Kæmp for noget, der er større end dig selv. Vi taler så meget om, at vi skal realisere os selv. Jeg synes, vi skal tale mere om at være noget for hinanden. Jeg tror ikke, vi finder lykken i hele tiden at kigge indad. Jeg tror, vi skal kigge ud. Og på hinanden.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen: Kvinder stiller for store krav til sig selv og hinanden

3. Opfør dig ordentligt. Jeg er på Facebook, men jeg bliver tit ked af det, jeg ser og læser. Folk taler så grimt til hinanden. Det er ikke i orden. Tal pænt. Vis hensyn.

4. Bliv klogere. Jeg er blevet klogere, og det står jeg gerne ved. Jeg har siddet som justitsminister og haft hårde straffesager og terrorsager over mit bord, og så ser man altså på verden gennem andre briller, end da jeg trådte ind i ministeriet. Og det er ikke skidt.

5. Køb en plæneklipper. Vi har sommerhus på Møn, hvor der er en stor græsplæne. Når man arbejder mange dage fra morgen til aften, er der ikke noget bedre end at køre rundt med det skrummel en lørdag eftermiddag. Se det fysiske resultat af sit arbejde. Duften af nyslået græs. Slå hovedet fra en times tid.

6. Sæt familien først. Jeg vil gå langt for at lave og spise morgenmad med mine børn hver dag. Gedigen morgenmad – æg, bacon, smoothies. Der er ikke noget som stemningen ved morgenbordet.

7. Syng med. Et af de få øjeblikke, hvor vi virkelig smider paraderne over for hinanden, er, når vi synger sammen.

8. Lad det handle om børnene. For os som mennesker, forældre og samfund handler det i sidste ende om, hvilke muligheder vi giver videre til vores børn. Hvad vi efterlader til dem, og hvad vi efterlader dem med.

9. Sig det, som det er. Jeg kommer fra et helt klassisk arbejderhjem i Aalborg. Og vi pakkede altså ikke tingene ind, skal jeg hilse at sige. Hverken i oversmarte formuleringer eller overdrevne hensyn. Til gengæld var der heller ingen tvivl om, hvad folk mente. Det kan jeg godt savne i dag. Mere klar tale, mindre snik-snak.

10. Hold døren. Jeg er lige fyldt 40, og jeg er med på, at jeg kommer til at lyde gammel. Men hold nu døren for andre. Lad dem komme ud, før du går ind. Sig tak til kassedamen. Ungdomsoprøret gjorde op med formerne. Men gik det for langt? Almindelig høflighed og hensyn gør vores hverdag bedre.

LÆS OGSÅ: Margrethe Vestager: Et helt nyt liv