INTERVIEWS

Adam Driver – Hollywoods nye helt

Adam Driver fik sit gennembrud i tv-serien ‘Girls’, og den populære serie har åbnet mange døre for den 36-årige skuespiller. Han er blevet en af Hollywoods mest eftertragtede skuespillere, der i den grad skiller sig ud fra mængden og er blevet en helt ny type mandeikon. IN har mødt det ualmindelige sexsymbol.

Adam Driver har nærmest domineret det seneste års filmlandskab. 2019 startede for Adam Driver ud med en Oscar-nominering for ’Best Supporting Actor’ for rollen i filmen 'BlacKkKlansman', og afsluttes med hovedroller i årets mest omtalte film: 'The Report', 'Star Wars: The Rise of Skywalker' og 'Marriage Story', og den unge skuespiller har fået formidable anmeldelser for sine præstationer.

Adam Driver bliver rost af nogle af verdens mest berømte instruktører, og er blevet omtalt som en af de bedste skuespillere i sin generation. Men den 36-årige skuespiller er ikke kommet sovende til denne titel.

'Girls' slog dørene op for nyt talent

Uhæmmet, akavet, charmerende, følsom, dvask og temperamentsfuld. Sådan kan figuren Adam Sackler i ‘Girls’ bl.a. beskrives. Han er en kompleks herre, som hovedpersonen Hannah, der spilles af Lena Dunham, har haft et on-off-forhold til gennem alle seks sæsoner.

Tv-seriens Adams udseende er lige så kompliceret som hans sind. Han har skarpe, lange ansigtstræk og hans store ører stikker ud gennem håret. Han har en bred mund, en lang, spids næse og små brune øjne med et gennemtrængende blik, og tv-seriens fans har op til flere gange set hans knap to meter lange, blege krop indtage alskens mærkværdige sexstillinger.

Adam Driver og Lena Dunham lærte os med ‘Girls’, at sexscener på tv ikke er forbeholdt de smukke og veltrænede.

LÆS OGSÅ: Tom Hanks: Ordets magt 

Hans ansigt kan gå fra at være charmerende og tiltrækkende til det direkte modsatte, alt efter grimasse, og alt dette gør ham til en helt ny maskulin type på tv. Og det har virkelighedens Adam i dén grad profiteret af. Han er blevet en eftertragtet karakterskuespiller, har medvirket i en lang række film af store instruktører som Steven Spielberg, Coen-brødrene, Jim Jarmusch, Noah Baumbach, Martin Scorsese, Terry Gilliam og Steven Soderbergh.

Adam Driver beskriver det som ‘bittersweet’, at serien, der sendte ham til tops på instruktørernes ønskeliste, er slut, og påpeger tørt, at settets lydmand er det menneske, der har set ham nøgen flest gange – måske lige med undtagelse af hans kone.

– Jeg har altid to modstridende følelser, når jeg når til en afslutning: På den ene side har jeg lyst til at gå helt tilbage og begynde forfra, fordi jeg nu har fået en god fornemmelse for, hvordan det skal gøres, og samtidig er jeg også klar til at komme videre og starte på en frisk, siger han.

Kold, mager og dehydreret

Adam Driver havde lige afsluttet optagelserne til Martin Scorseses oscarbelønnede film ‘Silence’ i Taiwan, da han måtte haste til New York for at gøre klar til sidste sæson af ‘Girls’. Hans sidste scene i Scorsese-filmen foregik på en strand, hvor han som udhungret jesuitterpræst fra det 17. århundredes Portugal på mission i Japan svømmer ud for at redde andre kristne fra druknedøden. Den i forvejen meget slanke Adam havde tabt sig 25 kilo til rollen, og han var så tynd, at han led af hypotermi – nedkøling af kropstemperaturen. Så på trods af sine altid modstridende følelser mod slutningen af et projekt, glædede han sig til at komme tilbage til sine vante omgivelser i hjembyen New York.

Rollen som Kylo Ren i ‘Star Wars: The Force Awakens’ fasttømrede Adam Drivers talent. Efterfølgeren kommer til jul.

– Jeg skulle tage de 25 kilo på igen i løbet af en måned, så ud over at jeg skulle skynde mig hjem til læseprøverne på ‘Girls’, skulle jeg også skynde mig hjem og spise en masse mad. Jeg var forfrossen og dehydreret og havde en 17-timers flyvetur foran mig. Det var ikke ligefrem noget sundt projekt. Til at begynde med forsøgte jeg at gøre det uden en ernæringsekspert, men det gik op for mig, at det hverken var godt for mit ægteskab eller for nogen som helst andre omkring mig. Det var ganske forfærdeligt!

Adam Driver voksede op i den lille by Mishawaka i staten Indiana, hvor hans stedfar var præst i baptistkirken. Familien gik i kirke hver søndag, og den unge Adam sang i kirkekoret. Trods sin religiøse opvækst er religionen med hans egne ord ikke hængt ved, men det gjorde alligevel, at han udmærket kunne sætte sig ind i den religiøse konflikt, som den jesuitiske missionær oplever, mens han udsættes for den ene ubarmhjertige oplevelse efter den anden i Japan: Lytter Gud overhovedet til mine bønner, når der er så meget ondskab omkring mig?

LÆS OGSÅBrad Pitt: Gennem film kan vi lære om verden

– Jeg synes ikke nødvendigvis, at religion er en dårlig ting, og det er heller ikke en dårlig idé at dele sine holdninger. Men hvis man først bevæger sig ind på et område, hvor man siger ‘jeg har ret, og du tager fejl, og siden jeg har moralsk belæg for at handle, som jeg gør, og du ikke har, forfølger jeg dig’, er man helt klart ude i noget, der er dårligt for menneskeheden, siger han.

Adam Driver og Joanne Tucker mødte hinanden på teaterskolen og har været gift siden 2013.

LÆS OGSÅ: Downton-Abbey-filmen får premieredato

Et nyt menneske i militæret

Det var militæret, der skulle vise sig at blive et vendepunkt i Adam Drivers liv, og det, der kom til at give ham selvtillid. Han meldte sig efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september i 2001 og befandt sig snart på Camp Pendleton i det sydlige Californien som en del af den amerikanske flåde. Han var der i knap tre år, men en mountainbikeulykke, hvor han brækkede kravebenet, satte en stopper for hans militærkarriere, da han havde for mange smerter til at kunne gennemføre den hårde fysiske træning.

Allerede fra barnsben drømte Adam Driver om at blive skuespiller, men han troede ikke på sig selv. Det fik militæret lavet om på, og det var en anden Adam, der kom ud på den anden side – en Adam, der pludselig havde fået mod til at søge ind på en af USA’s mest prestigefyldte skoler for drama, musik og kunst, Juilliard.

– Der var noget ved det at være en del af militæret og få alle sine ejendele og sin identitet taget fra sig, der udviklede mig til noget større end mig selv. Det gav mig i den grad selvtillid. Da jeg kom ud derfra, vidste jeg, hvad jeg ville med mit liv, siger han.

Adam Driver flyttede fra Californien til New York, allerede før han var blevet optaget, helt overbevist om, at han nok skulle klare optagelsesprøven. Han kom ind, og snart gik det op for ham, at der var mange lighedspunkter mellem teatret og militæret: Man skal først og fremmest fungere som et team. Man er nødt til at samarbejde for at kunne udrette noget som helst, og det er ikke individet, der er i fokus. Der er sædvanligvis én person, der har ansvaret for gruppen. Der er meget disciplin. Man skal tage godt vare på sig selv og give en stor del af sig selv.

Adam Driver tabte 25 kilo til rollen som jesuitterpræst i filmen ‘Silence’.

– Det handler ikke bare om mig, men om at samarbejde med en gruppe mennesker, som for manges vedkommende har en helt anden baggrund end mig. Og man skal have en god fornemmelse for, hvordan man får det bedst mulige ud af samarbejdet, fortæller han.

Det var også på Juilliard, at Adam Driver mødte sin kone, Joanne Tucker, der også er skuespiller. De startede nonprofit-organisationen Art in the Armed Forces sammen, og deres første projekt var i 2008, hvor Adam Driver og en gruppe andre skuespillere tog til Camp Pendleton for at lave en teateropsætning for tropperne. Det blev en succes, som blev gentaget mange gange. Parret så hurtigt potentialet i den helbredende effekt, drama viste sig at have på militærfolk, der led af posttraumatisk stress og andre psykiske lidelser forårsaget af deres virke i militæret.

– Det gik hurtigt op for mig, at jeg gennem skuespil kunne artikulere ting og følelser, som jeg aldrig tidligere havde kunnet sætte ord på. Jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge mit sprog til at udtrykke mig, i stedet for bare at bruge aggression, og ikke mindst opdagede jeg, hvordan det ændrede min opførsel og min måde at se verden på, siger han.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

‘Boy’ i ‘Girls’

Da Adam Driver i sin tid takkede ja til rollen som sin navnebror i ‘Girls’, havde han ikke fantasi til at forestille sig, hvilken succes serien ville få.

– I begyndelsen var jeg allermest begejstret for at medvirke i en serie, hvor der var mange tredimensionelle kvindelige karakterer i stedet for de stereotype roller, kvindelige skuespillere ofte får tilbudt, siger han.

Han er stolt over seriens succes og de mange Golden Globe- og Emmy-nomineringer, som tilfaldt både serien og skuespillerne, heriblandt Adam Driver selv. Men sex-

scenerne vænnede han sig aldrig til, betror han. De skulle bare overstås og havde deres berettigelse, fordi de var med til at fremme fortællingen om neurotiske ‘twentysomethings’ i New York.

– Det var slemt for mig, men jeg kan sagtens forestille mig, at det er mere kompliceret for kvinder end for mænd. Det forventes nærmest, at mænd er grimme og har uglet hår, mens der er meget højere forventninger til kvinder. Det er fuldkommen uretfærdigt, siger han.

Adam Driver så første afsnit af ‘Girls’ og besluttede sig så for, at det kunne han ikke holde ud. Sådan har han det med alt, hvad han laver, og ligesom han ikke bryder sig om at se på sig selv, bryder han sig heller ikke om at tænke på, at andre betragter ham.

Adam Driver har været model for Gap og Vogue, men synes stadig selv, han ser underlig ud.

Okay at se mærkelig ud

Men interessen er kun vokset i takt med hans stigende succes, og efter han fik rollen som skurken Kylo Ren i den ultrapopulære ‘Star Wars: The Force Awakens’, har han fået en helt ny og bredere fanskare.

Og så er der de mange kvindelige fans. Adam Driver ler, når man bringer ordet sexsymbol op. Det kan han på ingen måde forholde sig til, siger han. Selv om han ikke er en typisk Hollywood-‘hunk’, er han blevet et sexikon – eller i hvert fald et nyt mandeikon.

Han har været model både for Gap og været i Vogue, og hans ydre skiller sig i den grad ud.

– Sådan ser jeg jo nu engang bare ud, siger han med et skævt smil.

Han har ikke altid været så afslappet omkring sit udseende, og da han var yngre, kunne det godt genere ham, at han så anderledes ud, men også her styrkede hans militærtræning hans selvtillid.

– Jeg tænker ikke så meget over det, efter jeg er blevet ældre, for jeg er jo bare, som jeg er. Jeg ved godt, at jeg ser mærkværdig ud. Jeg føler mig ikke cool, men jeg har valgt at bruge det til min fordel, for hvad er der galt med at være anderledes?

Blå bog: Adam Driver

  • Født i Californien 19. november, 1983 og opvokset i et stærkt religiøst hjem i Indiana.
  • Som barn var Adam Driver noget af en rod, der yndede at klatre i radiomaster, og som startede en ‘fight club’ med nogle venner efter at have set filmen af samme navn.
  • Efter en kort karriere i den amerikanske flåde blev Adam Driver som 22-årig optaget på den amerikanske drama-, musik-, og kunstskole Juilliard, hvor han blev uddannet som skuespiller i 2009.
  • Han lavede lidt teater og havde småroller på film og tv, indtil han i 2012 blev castet som den mentalt ustabile Adam Sackler i HBO-serien ‘Girls’, der gav ham et internationalt gennembrud.
  • Hans filmgennembrud kom, da han i 2015 spillede rollen som Kylo Ren, Darth Vaders lige så onde efterfølger, i  ‘Star Wars: The Force Awakens’.

LÆS OGSÅ: Emma Stone: Styrken ligger i det sky og sårbare