Annonce
INTERVIEWS

Amelia og Elinor – to kvinder, vi alle burde kende

Kan det, to kvinder bedrev for 100 år siden, betyde noget for os i dag? Ja, og det gør det i høj grad. Læs med om to kvindelige pionerer, hvis bedrifter i luften og for ligestilling er både relevante og inspirerende.

Vi er vant til, at historien først og fremmest skrives af mænd om mænd. Og det kunne jo fejlagtigt give én indtrykket af, at det er mændene alene, der har stået for al fremdrift og historiske landvindinger gennem tiden. Sådan er det bare ikke, når vi kigger lidt bedre efter. 

Historien har nemlig masser af eksempler på kvinder, der har været helt fremme i udviklingens forreste frontlinje. Det gælder bare om at få øje på dem og hive dem frem i lyset, så de får den anerkendelse, de fortjener. Urmærket Longines er med deres Longines Spirit-kollektion optaget af netop det – at hylde modige kvinder fra historien. 

To af de foregangskvinder er piloterne Amelia Earhart, som nogle måske har hørt om før, og Elinor Smith, som knap så mange kender til. De to kvinder var i 1920’erne og 1930’erne med til at rykke barren for, hvad der var passende opførsel for kvinder. De viste små piger og voksne kvinder verden over, at vi ikke er tvunget til at underlægge os samfundets strukturer og altid gøre, som der bliver forventet. 

Amelia Earhart – den forsvundne lufthelt

Lille Amelia blev født i 1897 i Kansas, USA. Hendes far kæmpede med alkoholafhængighed og havde svært ved at holde på et arbejde, så familien bestående af far, mor, Amelia og hendes lillesøster Muriel, flyttede ofte. De to pigers opdragelse vakte opsigt i et konservativt og kønsopdelt USA, hvor det var uvant at se piger klatre, ride og spille tennis som drenge. Amelia lod aldrig andres ideer om, hvad piger og kvinder må eller ikke må stå i vejen for sine drømme.

Første verdenskrig ændrede dog noget på samfundets mening om, hvad kvinder kunne og skulle, for mens mændene var i krig, var der brug for kvinder til at arbejde – blandt andet som sygeplejersker for de mange sårede soldater, der vendte hjem. Så Amelia droppede ud af universitetet for at blive sygeplejerske. Men det var soldaternes beretninger fra fronten – og især fra luften – der fascinerede hende allermest, og som 23-årig kunne hun endelig sætte sig i en flyvemaskine for første gang. Turen varede kun 10 minutter, men allerede seks dage senere begyndte hun på sin første flyvelektion. Hun var bidt af livet i skyerne. 

Amelia Earhart fik skabt sig en plads i historiebøgerne, da hun i 1927 var den første kvinde nogensinde til at krydse Atlanterhavet siddende i en flyvemaskine. Fem år senere slog hun endnu en rekord ved at gøre det igen – men nu som solopilot. Det blev en udfordrende flyvning. 

Det var den 20. maj 1932, og hendes armbåndsur viste 12 minutter over syv om morgenen, da Earhart lettede med sit fly fra Newfoundland i Canada. Den første del af turen gik fint, men efter to timer fløj hun ind i et tungt skydække. Der dannede sig is på vingerne, og flyet fik mekaniske udfordringer. I næsten 13 timer fløj hun videre, men til sidst måtte hun ende turen før tid ved at lande i Londonderry i England i stedet for, som planlagt, i Paris. Alligevel var det lykkedes – hun var som første kvinde fløjet solo over Atlanterhavet.

Men det var ikke nok for Amelia Earhart at være ”første kvinde” til at opnå ting i luften. Hun var pilot og pionér – uanset sit køn. I 1937 holdt alle derfor vejret, da hun satte sig for at flyve hele vejen rundt om jorden i sin flyvemaskine. Men den dengang 36-årige pilot og hendes navigatør Fred Noonan forsvandt undervejs et sted over Stillehavet. 

Hvad der skete med de to er et mysterium. Amerikanske efterforskere arbejder med en teori om, at de to blev taget til fange af japansk militær i 1937 på Marshalløerne. Men ingen ved præcis, hvordan historien endte for Amelia Earhart, verdens kendteste og modigste kvindelige pilot. 

Elinor Smith – verdens yngste pilot

Samme år som Amelia Earhart fløj sin første tur over Atlanterhavet, blev Elinor Smith den yngste certificerede pilot i verden. Hun var 16 år. Hun var blevet født i 1911 og voksede op på Long Island i USA i en tid, hvor flyvemaskiner og piloter var det allerhotteste. Selv var hun kun seks år, da hun prøvede sin første flyvetur, og som 15-årig satte hun sig selv i cockpittet som pilot.

Også Elinor gik efter at slå rekorder og gøre sig bemærket inden for luftfarten. Højest, hurtigst og vildest. I 1928 fløj hun sin flyvemaskine ind under de fire sammenhængende broer over New Yorks East River. Det stunt er der stadig ingen, der har gjort hende efter. Hun blev i 1930 kåret som USA’s bedste kvindelige pilot, og det var vigtigt for hende at være et forbillede for alle små piger med store ambitioner:

- Jeg var blevet opdraget til, at enhver kunne fuldføre lige, hvad han eller hun havde sat sig for, så det var et chok for mig, at verden var fuld af stereotyper, som den ikke ville have, man rykkede ved. I en alder, hvor piger skulle ses og ikke høres, se smukke ud og måske dåne i ny og næ, passede jeg ikke rigtig nogen steder ind, fortalte Elinor Smith selv som voksen.

Det eneste, hun ville, var at flyve. Og hun havde ikke tænkt sig at lade hverken sit køn eller sin alder stå i vejen for sin ambition. 

Hun skabte sig på relativt kort tid en storslået karriere med stor mediebevågenhed og sponsorat for Longines, hvis ure blev kendt for altid at have plads på hendes arm. 

Efter en hæsblæsende karriere igennem 1930’erne trak hun sig tilbage som 29-årig – hvorefter hun jonglerede familie og morrolle med et job som radiokommentator om luftfart på NBC. Men efter hendes mands død i 1956 kunne hun ikke længere holde sig væk og genoptog som 45-årig flyvekarrieren. Sin sidste tur som pilot fløj hun i en alder af 89 år. Og noget deroppe i luften må have holdt hende ung, for hun døde så sent som 2010, næsten 100 år gammel. 

Tilbage stod et livsværk som en af verdens modigste og rekordtungeste piloter – til inspiration for kvinder over hele verden.

Luftens pionerer

Amelia Earhart og Elinor Smith trodsede reaktionære forestillinger om, hvad kvinder kunne og burde beskæftige sig med for 100 år siden. I en tid, hvor køn alene kunne bruges som åndelig spændetrøje over for kvinder, nægtede de at tage deres på. De insisterede på at deltage på lige vilkår. 

I dag kan man kun forestille sig, hvor meget ekstra arbejde det må have kostet at få lov at blive set som ligeværdige i en verden, der automatisk favoriserede mænd. Vi kæmper stadig imod de samme strukturer, men kvinder som Amelia Earhart og Elinor Smith har banet vejen og gjort det nemmere for alle os, der er kommet efter dem. På den måde rakte de frem i tiden og gjorde en forskel, der kan mærkes helt op i vores tid.

Longines Spirit Collection

Longines x IN

Om Longines

Longines har siden 1832 lavet schweiziske kvalitetsure, der har siddet på armene af nogle af verdens største pionerer. Den nye Longines Spirit Collection hylder historiens ildsjæle ved at lancere en moderne udgave af det klassiske pilotur. Urene, som kommer med både læderrem og stållænke, har COSC-certificeret mekanisk urværk og silicium-spiral. Det betyder, at uret viser tiden ekstremt præcis og holder hele livet. Samtidig er uret modstandsdygtigt over for den magnetiske påvirkning, som piloter kan være udsat for. Et ægte pilotur.

Se hele den nye Longines Spirit Collection her.

Kilder: nasa.gov, airspacemag.com, cradleofaviation.org, britannica.com, transportationhistory.org, historie-online.dk, denstoredanske.dk, nytimes.com

 

Læs mere om: