INTERVIEWS

Amy Adams: Vi har brug for at se hinandens fejl

Det er så vigtigt at se andre kvinder, der ikke er perfekte – for ingen af os render rundt og er hotte hele tiden. Sådan siger Amy Adams i et interview med IN, hvor hun også fortæller om svagheder, der kan vendes til styrker, og hvorfor hun nogle dage har måttet have sin mand med på arbejde.

Amy Adams er…

  • 43 år, er blevet nomineret til fem Oscars og syv Golden Globes. To gange har hun vundet en Golden Globe − for ‘American Hustle’ og ‘Big Eyes’.
  • Som barn dyrkede hun ballet, men i de sene teenageår voksede hendes kærlighed til musicals og skuespilfaget.
  • Efter hun flyttede til Los Angeles, havde hun småroller i forskellige film- og tv-serier, indtil hun fik en rolle i Steven Spielbergs ‘Catch Me If You Can’, hvor hun spillede sammen med Leonardo DiCaprio. Det store gennembrud fik hun i 2007 med Disney-eventyret ‘Fortryllet’.
  • Amy Adams er gift med skuespiller Darren Le Gallo, som hun har været sammen med siden 2001. De er forældre til Aviana på otte år.

Amy Adams’ opvækst var præget af store omvæltninger, og Hollywood-stjernen har altid været meget tilbageholdende med at tale om sit privatliv.

Amy Adams’ opvækst var præget af store omvæltninger, og Hollywood-stjernen har altid været meget tilbageholdende med at tale om sit privatliv.

LÆS OGSÅ: Fik du ikke set de her film og TV-serie anbefalinger for juli? Du kan stadig nå det!  

På trods af sit genkendelige rødlige hår, de livlige blå øjne og et CV, der snart matcher selv de største Hollywood-stjerner gennem tiden, er det stadig ikke alle, der har helt styr på, hvem Amy Adams egentlig er.

Det er måske ikke så mærkeligt. For det er med en imponerende spændvidde lykkedes den 43-årige skuespillerinde at bevæge sig fra sukkersøde musicals til ambitiøse karakterroller, og derfor kan det være svært at holde sig opdateret på alle hendes succeser og elegante genre-hop. For næsten ligegyldig hvad Amy Adams kaster sig over, bliver fanskaren kun bredere og anerkendelsen større.

Det vidner hendes fem Oscar-nomineringer og to Golden Globe-statuetter om, ligesom hun de seneste år har ligget i top-10 på Forbes’ liste over verdens bedst betalte skuespillerinder.

Netop nu er Amy Adams højaktuel i HBO’s nye dramatiske krimiserie ‘Sharp Objects’, hvor hun spiller journalisten Camille Preaker, der vender tilbage til sin barndomsby for at dække en række makabre mord. I løbet af seriens otte afsnit bliver der samtidig rippet op i Camilles egen traumatiske barndom og voldsomme minder, som hun indædt forsøger at dulme med en konstant strøm af alkohol.

Arbejdet med ‘Sharp Objects’ var hårdt for Amy Adams, der havde svært ved at slippe de mørke følelser fra serien.

Arbejdet med ‘Sharp Objects’ var hårdt for Amy Adams, der havde svært ved at slippe de mørke følelser fra serien.

Arbejdet med ‘Sharp Objects’ var en proces, der krævede ekstra overskud for Amy Adams, og det var ikke altid lige nemt at finde balancen mellem job og privatliv undervejs, fortæller skuespillerinden, da IN møder hende i Los Angeles.

− Det var virkelig hårdt at spille denne her rolle. At komme hjem til min datter efter en lang dag, hvor jeg havde bevæget mig i noget, der var dystert og smertefuldt, og så skulle give slip på alle de mørke følelser fra det ene sekund til det andet – det var svært, forklarer Amy Adams, mens hun kigger ned og retter lidt på sin kjole.

Til at hjælpe sig med at holde balancen trak hun meget på sin mand, skuespilleren Darren Le Gallo. Han er ofte blevet slæbt med på optagelser for familiehyggens skyld, men arbejdet med ‘Sharp Objects’ var så intenst, at Amy Adams enkelte dage følte, at hun ikke kunne klare det uden ham.

− Nogle gange skal du som skuespiller indleve dig så dybt i en rolle, at du nærmest selv begynder at tro på det, og det kan være svært at komme ud af den forestilling igen, når en optagedag varer otte-ni timer. Især da vi skulle optage scener fra seriens sidste afsnit, blev det heftigt, og jeg måtte simpelthen have min mand med for at være sikker på, at jeg kunne holde fast i mig selv. Jeg havde brug for den tryghed, det var at vide, at han var der og kunne nå mig og forsikre mig om, at jeg var o.k., fortæller hun.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Fra prinsesse- til karakterroller

Rollen som den alkoholiserede journalist er langtfra den første barske rolle, Amy Adams har taget på sig. Gennembruddet kom ganske vist, da hun i 2007 iført lyseblå prinsessekjole spillede hovedrollen i Disney-eventyret ‘Fortryllet’, men senere har hun leveret langt mere rå personskildringer i film som ‘The Fighter’, ‘American Hustle’, ‘Arrival’ og Tom Ford-filmen ‘Nocturnal Animals’.

Inden optagelserne til ‘Sharp Objects’ gik i gang, brugte Amy Adams meget tid på at forstå alkoholmisbrug og afhængighed. 

− Jeg havde selvfølgelig ingen personlige erfaringer overhovedet med alkohol, griner hun, mens hun fægter afvigende med armene og ryster på hovedet med et påtaget uskyldigt udtryk, som om hun aldrig i sit liv har rørt så meget som et glas vin.

‘Fortryllet’ var Amy Adams’ første store rolle. Snart er hun tilbage i rollen som Giselle i en opfølger.

‘Fortryllet’ var Amy Adams’ første store rolle. Snart er hun tilbage i rollen som Giselle i en opfølger.

Men hun finder hurtigt alvoren igen.

− Det var klart for mig, at Camille ikke er den type alkoholiker, der drikker for at blive fuld. Hun drikker for at stabilisere sig selv. For at overleve. Så man ser hende ikke vælte rundt. Det er i virkeligheden snarere, når hun ikke drikker, at man ser, hvad alkohol gør ved hende, for så længe, hun drikker, fungerer hun. Før Amy Adams for otte år siden blev mor, ville hun sandsynligvis have forsøgt at hjælpe et menneske som Camille, hvis hun var stødt på hende. Men moderrollen har sat nogle nye rammer.

I den nye HBO-serie ‘Sharp Objects’ har Amy Adams den prisbelønnede Patricia Clarkson som sin mor.

I den nye HBO-serie ‘Sharp Objects’ har Amy Adams den prisbelønnede Patricia Clarkson som sin mor.

− Jeg er blevet mere forsigtig med, hvem jeg inviterer ind i mit liv, for det kan kræve meget at ville hjælpe nogen, der ikke kan hjælpe sig selv. Men en af grundene til, at jeg sagde ja til denne her serie, er helt klart, at jeg håber, at de mennesker, der kan se sig selv i Camille, får lyst til at forandre deres liv. Jeg synes i hvert fald, det er sjældent, man ser en kvinde som hende og hendes historie skildret. Hun forsøger konstant at hive sig selv op, men bliver ved med at falde i. Med den bagage, hun har med, er det en kamp, jeg sagtens kan identificere mig med og forstå, fortæller Amy Adams.

Skuespillerindens egen barndom var ikke helt let, men præget af flere flytninger, store omvæltninger og markante skift. Hun voksede op i en mormonfamilie med seks søskende, og forældrene blev skilt, da hun var 11 år. Mens faren blev gift igen, tog moren hul på en sen karriere som semiprofessionel bodybuilder. Sådan en familiehistorik er selvsagt perfekt forsidestof for den hungrende underholdningspresse, men Amy Adams har altid været ekstremt forsigtig med, hvad og hvor meget hun fortæller om både sin barndom og sit eget voksne liv.

Da designeren Tom Ford i 2015 instruerede sin anden film, thrilleren ‘Nocturnal Animals’, var det med Amy Adams i hovedrollen som den elegante galleriejer Susan.

Da designeren Tom Ford i 2015 instruerede sin anden film, thrilleren ‘Nocturnal Animals’, var det med Amy Adams i hovedrollen som den elegante galleriejer Susan.

− Mit privatliv er ikke noget, jeg bryder mig om at tale om. Jeg vil ikke udstille det og gør derfor meget ud af at værne om det. Men ja, mange af os kommer med en kompliceret fortid, hvad enten det er barndommen eller ting, vi har kæmpet med senere hen. Det er dén historie og de aspekter, vi hver især kommer med, der er med til at skabe os og gøre os unikke. At vi viser så mange af disse kampe og sider af livet i ‘Sharp Objects’ betyder rigtig meget for mig, fortæller hun og forklarer, at hun i dag kan bruge sin livserfaring på godt og ondt.

− Min datter kom en dag hjem og stillede mig et helt fantastisk spørgsmål. Hendes billedkunstlærer, som er denne her helt vidunderlige dame, havde sagt, at stor kunst kan blive skabt på baggrund af svære perioder i livet. Så min datter spurgte mig meget direkte, om jeg også brugte mine svære perioder i mit arbejde. Og efter lige at have sundet mig, måtte jeg svare, at ja, det gør jeg faktisk. For selvfølgelig gør jeg det, og jeg tror, det er godt for børn at vide, at dét, der måske føles som svagheder, kan ende med at være din styrke. Det ville jeg da ønske, jeg selv havde vidst noget tidligere. Derfor gør jeg generelt meget ud af at forklare min datter, at der er forskel på, at noget gør ondt, og at noget er ubehageligt. For at arbejde dig igennem følelser, der er ubehagelige, kan styrke dig på længere sigt, siger Amy Adams.

LÆS OGSÅ: Emma Stone: Styrken ligger i det sky og sårbare 

Familien, privatlivet og værdierne

Selv om hun ikke er meget for at tale om sin egen opvækst, er der ingen tvivl om, at den familie, Amy Adams selv har skabt, fylder meget i hendes liv. Gentagne gange bliver datteren, Aviana, nævnt med smil på læben og kærlighed i stemmen, men selv om familien bor i det mondæne Beverly Hills og har langt flere ressourcer end Adams’ egne forældre, er hun som mor ekstremt opmærksom på, hvilke værdier hun giver videre til sin datter.

For tre år siden sagde Amy Adams og Darren Le Gallo ja til hinanden. Sammen har de datteren Aviana på otte år.

For tre år siden sagde Amy Adams og Darren Le Gallo ja til hinanden. Sammen har de datteren Aviana på otte år.

− Jeg håber, at hun vokser op, hviler i sig selv og ikke er bange for at prøve nye ting af på egen hånd. Det er en svær balance, for jeg tror, at mange forældre er fristet til at give deres børn alt, hvad de kan, og alt, hvad man som forælder måske ikke selv havde mulighed for eller havde adgang til. Det gælder ikke kun her i Hollywood. Men risikoen er, at børnene tager ting for givet og føler, at de har ret til at få alt. Derfor er det vigtigt for mig at lære mit barn uafhængighed og sikre, at hun får en solid arbejdsmoral. Jeg håber, at det kan give hende mulighed for at opnå det, hun gerne vil, i stedet for at vi bare forærer hende alt på et sølvfad. Selv om jeg ved, det nok ikke altid virker særlig rimeligt i hendes øjne, fortæller Amy Adams.

Kampen mod forfængeligheden

Som hun sidder der med ferskenhud, diskret makeup og en krop, der vist aldrig har toppet BMI-indekset, er det svært at forestille sig, at ‘Sharp Objects’ også udfordrede Amy Adams på det fysiske plan. Men − uden at afsløre for meget − sætter Camille Preakers indre dæmoner deres tydelige spor. Og det betød, at Amy Adams nogle dage tilbragte timer stort set helt afklædt foran et hold makeup-artister.

− De dage, vi skulle filme meget af min krop, tog det op til fem timer, og der kunne jeg godt mærke, jeg blev lidt skrøbelig. Mine roller plejer at være noget mere tildækkede, så jeg er ikke vant til at stå nærmest nøgen foran så mange mennesker og special effects-folk, forklarer hun.

− Og det var interessant, fordi det gjorde mig skrøbelig, allerede før jeg stod foran kameraet, hvor jeg jo også skulle foretage mig grænseoverskridende ting. I det hele taget var det lidt af en udfordring at blive presset så meget ud af min komfortzone. Omvendt er jeg jo vild med at arbejde med netop ubehag som drivkraft. Men der var godt nok meget af det i den her proces. Både følelsesmæssigt ubehag og seksuelt ubehag. Lad mig bare sige, at Camille forholder sig til mange ting på en meget anderledes måde, end jeg ville gøre. Så der blev brudt en del grænser, fortæller Amy Adams.

Adams blev nomineret til en Oscar for ‘American Hustle’ (tv.) – året efter hun havde indspillet Clint Eastwoods ‘Trouble with the Curve’.

Adams blev nomineret til en Oscar for ‘American Hustle’ (tv.) – året efter hun havde indspillet Clint Eastwoods ‘Trouble with the Curve’.

Hun gjorde sig visse overvejelser om sin krops fremtoning, før optagelserne gik i gang, erkender hun.

− Jeg overvejede da lige et sekund, om jeg skulle begynde at træne, men selvfølgelig skulle jeg ikke det. Jeg spiller jo en alkoholiker, der lever af sprut og chokolade! Så er man nok ikke ligefrem toptrænet og tonet. Jeg måtte bare acceptere, at det er helt o.k. ikke at være hot. Og hey, vi render jo ikke alle sammen rundt og er superhotte hele tiden, siger hun og tilføjer:

− Faktisk har jeg det så meget bedre, når der ikke er fokus på mit udseende, og jeg ikke er dullet op. Det er fantastisk. Helt ærligt − og i forlængelse af snakken om at stå frem uden tøj på − så synes jeg faktisk, at det er så vigtigt at se andre kvinder, der ikke er perfekte. Ikke mindst i de her dage, hvor der er filter på alt, og vi bliver bombarderet med billeder og forestillinger. Vi har brug for at se fejl. For vi er alle sammen fulde af dem.

LÆS OGSÅ: 5 film og TV-serier du skal se i oktober

‘Sharp Objects’ er skrevet af den kvindelige journalist og forfatter Gillian Flynn, der står bag en lang række bestsellere – bl.a. ‘Kvinden der forsvandt’, der blev filmatiseret med Ben Affleck og Rosamund Pike. Kendetegnende for Gillian Flynns bøger er, at de bevæger sig på livets mørkeside og ofte har ganske rædselsvækkende elementer, hvilket også er tilfældet for det otte afsnit lange krimidrama ‘Sharp Objects’, der i øjeblikket kører på HBO.

‘Sharp Objects’ er skrevet af den kvindelige journalist og forfatter Gillian Flynn, der står bag en lang række bestsellere – bl.a. ‘Kvinden der forsvandt’, der blev filmatiseret med Ben Affleck og Rosamund Pike. Kendetegnende for Gillian Flynns bøger er, at de bevæger sig på livets mørkeside og ofte har ganske rædselsvækkende elementer, hvilket også er tilfældet for det otte afsnit lange krimidrama ‘Sharp Objects’, der i øjeblikket kører på HBO.

LÆS OGSÅ: De mest ikoniske Oscar-kjoler