INTERVIEWS

Angelina Jolie: Jeg er ikke en superkvinde

Angelina Jolie kan virke som en superkvinde. Oscar-belønnet skuespiller. Filminstruktør. FN-udsending. Mor til seks børn. Men det er hun ikke, fortæller hun IN i et åbenhjertigt interview. Hun har også dage, som er svære at komme igennem, og hun når sjældent alt det, hun gerne vil.

Blå bog: Angelina Jolie

  • Født 4. juni 1975 i Los Angeles, hvor hun også voksede op.
  • Angelina Jolie fik sin første store filmrolle i ‘Hackers’ i 1995 og slog igennem med ‘Girl, Interrupted’, som hun vandt en Oscar og en Golden Globe for i 2000. Hendes store kommercielle gennembrud var i rollen som actionheltinden Lara Croft i ‘Tombraider’-filmene.
  • Hun har derudover medvirket i bl.a. ‘The Good Shepherd’, ‘A Mighty Heart’, ‘Changeling’, ‘Salt’ og ‘Maleficent’.
  • De senere år har hun især arbejdet som instruktør, senest på filmen ‘First They Killed My Father’, som var nomineret til en Golden Globe tidligere i år.
  • Ud over sit filmarbejde er hun bl.a. ambassadør for FN og rejser rundt til verdens brændpunkter for at være med til at skabe fokus på bl.a. flygtningeproblematikken.
  • Hun har været gift tre gange – med tre skuespilkolleger. Først Jonny Lee Miller, så Billy Bob Thornton og senest Brad Pitt, som hun blev skilt fra i 2016. Hun og Pitt har seks børn sammen – tre biologiske, Shiloh, Knox og Vivienne, og tre adopterede, Pax, Zahara og Maddox.

Det er særligt børns og kvinders vilkår, der optager Angelina Jolie i arbejdet som FN-udsending.

Det var en tur til Cambodja, der vendte op og ned…

… på Angelina Jolies liv i 2000.  Hun var i landet for at indspille actionfilmen ‘Lara Croft: Tomb Raider’, og når kameraerne ikke snurrede, gik skuespillerinden på opdagelse. Hun mødte et venligt og smilende folk, som bød hende velkommen med åbne arme. Men også et meget fattigt folk med masser af ar på både krop og sjæl.

LÆS OGSÅ: Angelina Jolie laver børnetøjskollektion med Stella McCartney

Det rørte Angelina Jolie dybt. Og da hun en dag faldt over den cambodjanske menneskerettighedsforkæmper Loung Ungs biografi, blev hun så inspireret, at hun besluttede sig for at ændre sit liv og gøre en forskel for sine medmennesker.

– Jeg var meget tidligt i livet bevidst om, at hæderspriser og penge ikke gør et menneske lykkeligt, siger Angelina Jolie til IN og uddyber:

– Det er selvfølgelig en fordel, at man har et job og ikke behøver at frygte arbejdsløshed. Men man er mest lykkelig, når andre har brug for én. Man er lykkelig, når man har en følelse af at være på rette spor og gøre gode gerninger.

Angelina Jolie har tatoveringer over det meste af kroppen, og de har alle særlige betydninger. På den ene overram har hun fx de georgrafiske koordinater for sine børns fødsler – eller hendes første møde med dem.

Da filmoptagelserne i Cambodja var slut, kontaktede Angelina Jolie FN, og hun blev udnævnt til goodwill-ambassadør for Flygtningehøjkommisariatet, UNHCR. En af hendes første missioner var i Cambodja, som hun vendte tilbage til i 2002. Her mødte hun Loung Ung, hvis biografi hun havde læst, og den cambodjanske kvinde kom til at forandre hendes liv.

Det var nemlig Loung Ung, som tog skuespillerinden med til det børnehjem, hvor hun for første gang så den tre måneder gamle dreng, der blev hendes søn.

– Loung og jeg lå sammen i hver vores hængekøje i en pagode, da jeg spurgte hende, hvad hun ville sige til, at jeg adopterede et forældreløst cambodjansk barn. Hun støttede mig. Hvis ikke hun havde gjort det, havde mit liv set meget anderledes ud i dag, fortæller skuespillerinden.

Som FN-udsending rejser Angelina Jolie rundt til verdens brændpunkter og møder både politikere og lokalbefolkningen. Her er hun på mission i Myanmar.

Mange år senere besluttede Angelina Jolie sig for at filmatisere Loung Ungs biografi, der handler om hendes arbejde som aktivist og menneskeretsforkæmper.

Skuespilleren, der allerede havde taget springet til instruktørstolen inden da, havde længe tænkt over, hvordan Maddox skulle få en tættere forbindelse til sit folk og sit hjemland.

Rollen som Lara Croft i ’Tomb Raider’-filmene gav Angelina Jolie det kommercielle gennembrud.

Hun havde købt et hus i Cambodja, men følte ikke, det var nok. Maddox, som i dag er 16 år, var producer på filmen, som fik titlen ‘First They Killed My Father’ og var nomineret til bl.a. en Golden Globe tidligere i år.

– Denne film samlede alt det, jeg har fokuseret på, og som jeg elsker. Cambodja åbnede mine øjne for, hvor begrænset min viden var, da jeg rejste i landet. Jeg mødte mange mennesker, der boede ved grænsen til Thailand, og de fortalte mig om flygtningelejrene og landminerne. Det var også i Cambodja, jeg blev mor. Jeg har nu været statsborger i landet i mere end 10 år, og vi har et hjem i landet. Det føles som et sted, vi kan tage hen og være en helt anderledes familie. Der er jeg bare mor, og det er skønt. Det føles som en helt anden verden, siger hun.

Angelina Jolie med sin første mand, britiske Jonny Lee Miller, som hun spillede over for i ’Hackers’fra 1995.

I 2003 stiftede Angelina Jolie en fond, der senere kom til at hedde Maddox Jolie-Pitt-fonden. Den har hovedkontor i den nordlige del af Cambodja – tæt på Angelina Jolies lille hus – og den står bl.a. for at bygge skoler i landet.

– Jeg elsker at være der, siger Angelina Jolie tydeligt bevæget.

– Jeg elsker at springe op på ladet af en lastbil og besøge de lokale skoler. Det er mit paradis.

Brad Pitt og Angelina Jolie forelskede sig under indspil- ningerne til ’Mr. and Mrs. Smith’.

Hvad skal der til?

Loung Ungs Cambodja var langtfra noget paradis. Hun var barn under De Røde Khmerers terrorregime, og hendes bog, ‘First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers’, er baseret på hendes erindringer.

Den skildrer, hvordan hendes familie måtte flygte fra De Røde Khmerer under borgerkrigen i 1970’erne, og hvordan hun måtte kæmpe for at overleve i barske fange- og arbejdslejre, efter hendes forældre var blevet dræbt.

Angelina Jolie har tidligere lavet film om krige og deres ofre. Hendes første film som instruktør, ‘In the Land of Blood and Honey’, er baseret på hendes oplevelser i Bosnien-Hercegovina som ambassadør for FN.

‘Unbroken’ handler om den tidligere olympiske løber Louis Zamperini, der var krigsfange i en japansk fangelejr under Anden Verdenskrig.

LÆS OGSÅ: Angelina Jolies 10 bedste looks

– Jeg drømmer om, at man ved at gøre folk opmærksomme på tragiske begivenheder i verden, kan gøre en ende på grusomhederne. Vi lever i en meget svær tid, hvor der er mange uafsluttede krige og desperation, og det er vigtigt at gøre opmærksom på det. Der er mange små børn, der oplever krig, og vi er ikke i stand til at stå sammen og gøre op med det, som vi burde gøre. Vi kan ikke længere sige, at det er, fordi vi ikke er bevidste om det, siger hun og fortsætter ærligt:

– Men jeg ved ikke, hvor stor en forskel film kan gøre. Hvis folk ikke reagerer på alle de påmindelser, vi får om, hvad der sker i Syrien og andre steder i verden, er det svært at vide, hvad der vil vække folk  og få politikerne og diplomatiet til at handle.

I 2012 blev Angelina Jolie udnævnt til særligt udsending for UNHCR, og hun deltager nu i briefinger i FN’s sikkerhedsråd om bekæmpelsen af seksuel vold i militære konfliktzoner. Hun har været på over 60 humanitære missioner for FN – blandt andet i Jordan, Irak, Afghanistan, Bosnien og Sierra Leone.

’Maleficent’ er en af de seneste film, Angelina Jolie har medvirket i. Der er en opfølger til eventyret fra 2014 på tegnebrættet.

– De har ændret mit liv, siger hun om missionerne.

– Når man befinder sig i konfliktzoner som Sierra Leone, Irak og Afghanistan, er det ret overvældende, hvad man ser og oplever – og man skal være meget bevidst om sine omgivelser. Men samtidig lærer man så utrolig meget af alle de fantastiske mennesker, man møder.

Norsk samarbejde

I januar deltog Angelina Jolie i et møde med den norske Nato-generalsekretær, Jens Stoltenberg, som hun siden indledte et samarbejde med. De har bl.a. skrevet en artikel sammen i den britiske avis The Guardian, hvor de forklarer, hvorfor Nato bør forsvare kvinder og deres rettigheder i krigsramte zoner.

Angelina Jolie har fået skuespillet ind med modermælken. Begge hendes forældre er skuespillere - her ses hun med sin far, amerikanske Jon Voight.

Det er den norsk-amerikanske duos formål at bekæmpe seksuelle overgreb mod kvinder i konfliktområder, hvor vold og voldtægt benyttes som ‘krigstaktik’.

Angelina Jolie har også været gæsteforelæser på den anerkendte London School of Economics om kvinders rettigheder. Hun er en del af den britiske regerings Preventing Sexual Violence Initiative, hvor hun samarbejder med den tidligere udenrigsminister William Hague.

Hun er blevet udnævnt til Dame af den britiske dronning Elizabeth II, og for nylig fik hun prisen Global Citizen of the Year af FN’s Correspondents Association for sit velgørenhedsarbejde.

Angelina Jolie vandt en Oscar for rollen som psykiatrisk patient i ’Girl, Interrupted’ fra 1999.

LÆS OGSÅ: Mød 4 kvinder, der har taget springet fra skuespiller til instruktør

For Angelina Jolie handler det, hun gør, ikke om at blive hædret. Hun kan bare ikke lade være med at gøre opmærksom på den nød og elendighed, hun møder under sit arbejde.

– Man betaler en pris for at leve et liv, hvor man er tavs. Man betaler en pris for at vide, at andre kvinder lider i tavshed. Jo mere vi kan gøre, jo bedre kan vi sove om natten. Det er ikke sundt for nogen af os at gemme os. Det føles bedre at se folk være modige og stå frem, og det er en vigtig del af det at være menneske. Men indimellem glemmer vi det og kan være ret hårde mod hinanden, siger skuespillerinden, der er blevet mor til yderligere fem børn – tre biologiske og to, der ligesom Maddox er adopteret fra tredjeverdenslande.

Overgangsalder og ærlighed

Angelina Jolie mødte Brad Pitt på en filmoptagelse i 2004. Han var gift med kollegaen Jennifer Aniston, men forelskede sig i Jolie. Stjerneparret var sammen i 12 år, og Brad Pitt er far til alle seks børn.

Verden gik nærmest i chok, da de bekendtgjorde, at de var gået fra hinanden i 2016, men i dag er der faldet ro over det, og Angelina Jolie har fundet sig til rette i sit nye liv.

– Jeg har ikke arbejdet så meget, som jeg gerne ville, det sidste års tid, fordi det har været en svær tid, siger Angelina Jolie, da IN møder hende i Los Angeles, hvor hun har sin base sammen med de seks børn, som er mellem 9 og 16 år.

De senere år har Angelina Jolie skiftet skuespillet ud med jobbet som instruktør. Her er hun på settet til ’Unbroken’.

– Jeg har tilbragt det meste af min tid sammen med mine unger. Jeg vil gerne med tiden kunne arbejde lidt mere. Det kan måske godt se ud, som om jeg har styr på det hele, men indimellem kæmper jeg for at komme igennem dagen, siger hun ærligt.

Det har ikke været nogle nemme år for Angelina Jolie. Hun har også haft helbredsproblemer, som hun har delt med omverdenen.

I 2013 skrev hun et åbent brev til New York Times, hvor hun delte sine overvejelser om at få fjernet begge sine bryster som forebyggelse mod brystkræft. Hun har også fået fjernet begge sine æggestokke – hendes mor døde af kræft i æggestokkene i 2007.

– Jeg talte om det, fordi jeg kom i overgangsalderen, havde stor sandsynlighed for at få kræft og havde problemer med helbredet, som var direkte relateret til mit køn. Jeg ville gerne have, at andre kvinder skulle vide, at man kan komme i overgangsalderen, og man kan få sine æggestokke fjernet og alligevel føle sig meget kvindelig, siger hun.

– Når man har mistet sin mor, ønsker man, at andre kvinder skal vide, hvad der kan hjælpe dem. Så det er min ære at være en del af den samtale, som vi alle sammen bør have med hinanden, siger Angelina Jolie.

LÆS OGSÅ: De mest ikoniske Oscar-kjoler