INTERVIEWS

Anne Boysen fra ’Danmarks næste klassiker’: Min ADHD gør, at jeg kan noget, som andre ikke kan

Anne Boysen har netop vundet tv-konkurrencen ’Danmarks næste klassiker’, hvor hun har dystet mod fire andre dygtige møbeldesignere i jagten på at skabe nye designklassikere. IN har taget en snak med Anne om hendes helt særlige måde at være designer på, og de fordele og ulemper, der er ved at være designer med ADHD.

Sidste afsnit af DR-serien ’Danmarks næste klassiker’ er rullet over skærmen, og det var helt tydeligt gennem programmet, at særligt én designer skilte sig ud. Det var Anne Boysen. 

Hun endte da også med, at gå hjem med titlen som vinder af programmet, da hendes skulpturelle, og ikke mindst legenede, lampe blev kåret som Danmarks næste designklassiker.

Anne Boysen bor i Køge sammen med sin mand og søn, men er opvokset på familiens snedkerværksted i Sønderjylland, hvor der aldrig var langt fra idé til produkt. Anne skiller sig markant ud fra de andre møbeldesignere i programmet, ved at hendes design altid bygger på en følelse, hvor kroppen og sanseindtryk er afgørende for hendes måde at være designer på. 

Psst... Se vindermøblet nederst i artiklen.

Kan du fortælle lidt om dig selv og din måde at være designer på? 

- Jeg er født og opvokset på et værksted, hvor jeg fra barnsben har været vant til at skabe med mine hænder. Da jeg blev færdigudlært sprang jeg ud som selvstændig, og kort tid efter flyttede min mand og jeg til Køge, fordi han fik arbejde der. Et år efter blev jeg gravid med vores søn, og de følgende år gik al min tid på at passe ham. I den periode tog jeg kun opgaver ind, hvor jeg sad foran computeren, og der brændte jeg fuldstændig sammen, da det ikke var den rigtige måde at arbejde på for mig. 

- Jeg havde et ønsket om at komme tilbage til værkstedet og væk fra computeren. Lige da jeg havde fundet ud af, at jeg ville arbejde på en anden måde, ringede de fra DR og spurgte om jeg ville være med i ’Danmarks næste klassiker’. Det første jeg tænkte var, tusind tak for tilbuddet, men nej tak. Men min mand og min bror fik mig overtalt. 

Hvad betyder det for dit arbejde, at du har ADHD? 

- I mange år har det været en udfordring at have ADHD. Specielt de år, hvor jeg har siddet ved computeren. Jeg har meget svært ved at navigere i alt for mange opgaver på én gang, men når jeg arbejder med mine hænder, og sådan har det været lige siden jeg var barn, så oplever jeg ikke, at jeg har de samme udfordringer. Hænderne sørger for, at koncentrationen bliver ved det, som jeg arbejder med. Jeg gik fra at bruge hovedet, til at bruge mine hænder og sanser. På den måde var jeg ikke nær så udfordret med min ADHD. 

LÆS OGSÅ: Gun-Britt: Jeg egner mig ikke til at gå rundt og lave ingenting

I programmet fortæller du om en helt særlig måde at arbejde på, hvor hovedet skal fylde lidt og sanser og følelser skal fylde mere, kan du uddybe det? 

- Jeg har måtte erkende, at jeg ikke er ligesom alle andre. Jeg er derfor gået min egen vej. For et års tid siden fandt jeg ud af, hvis jeg bare sanser, hvad der er rigtigt, så behøver jeg ikke at tænke så meget. Det har været meget befriende.  Jeg skaber jo sanselige møbler ud fra en følelse, og det har jeg ikke hørt om andre der gør. 

Designer du altid ud fra en følelse?

- Stort set ja. Hvis ikke jeg har har en følelse, så kan jeg ikke lave noget, der er nytænkende. Mit mål er at berøre noget ved de mennesker, som kigger på mine ting. Jeg vil rigtig gerne have, at mennesket kommer i spil. Hvis ikke jeg tager udgangspunkt i den følelse, som jeg gerne vil have at de skal føle, når de integrerer med mit møbel, så kan jeg slet ikke nå ind til dem, og så er mit design ligegyldigt. 

- Godt design er noget, som du kan mærke helt ind i kroppen. Noget, som du bliver berørt af, og noget som du kan interagere med.

I programmet nævner du, at dine møbler næsten altid får personligheder, hvordan kommer det til udtryk? 

- Jeg tror, at det er fordi, at jeg tager meget af mig selv med over i mine designs. Jeg lægger enormt mange følelser, tanker og hjerteblod i mine møbler. Jeg føler, at de er en del af mig selv, hver gang jeg laver noget, og det bliver til små væsner. 

LÆS OSGÅ: Mia Wagner: ‘Kvinder arbejder hele tiden med en balance mellem at være smuk og blive taget alvorligt’ 

Hvad har det betydet for dig at være med i ’Danmarks næste klassiker’?

- Det er absolut den største personlige udfordring, som jeg har været igennem. Jeg har født min søn og så har jeg været med i ’Danmarks næste klassiker’, det ligger nærmest på højde med hinanden. Den vigtigste læring, som jeg har fået ud af programmet er, at jeg bare skal gøre tingene på min egen måde. Jeg skal lave sanselige møbler, jeg kan mærke, og så skal jeg arbejde sammen med folk, der tror på mig som menneske og ikke bare på mig som designer. Mit største mål her i livet er faktisk bare at blive anset som et rart menneske, som folk har lyst til at samarbejde med.

- For mig betyder det ikke så meget, om mine designs bliver solgt i store mængder eller indbringer mange penge. Jeg vil hellere arbejde sammen med mennesker, som tror på mig, for så ved jeg, at jeg kan gøre en forskel gennem mit design. 

Har du fået nogle henvendelser efter programmet, som har gjort særligt indtryk på dig?

- Det er ret sjovt, enten elsker folk mit design, eller også kan de slet ikke lide det. Jeg er virkelig sådan en, der deler vandene, og det har jeg det faktisk rigtig godt med, for så ved jeg, at folk har taget stilling til det som jeg laver. 

- Det der har gjort størst indtryk på mig, er de henvendelser, hvor folk skriver, at de aldrig har tænkt på ADHD som en styrke, og at de har fået et helt andet syn på det efter min deltagelse i programmet. Det berører mig meget. Man får ofte en offerolle, når man har ADHD, og det er jeg så træt af. Min ADHD gør jo, at jeg kan noget, som andre mennesker ikke kan, og det har jeg de sidste år bare dyrket. Der er nogle ting, der falder mig nemt ind, som jeg ikke kan forklare. Jeg tror, at det er sådan et følefilter. Jeg er jo enormt god til at få sanseindtryk ind, og jeg sanser på en helt anden måde end, hvad andre gør. Når man har ADHD, så har man ikke noget filter, så tager man alt ind. Nu bruger jeg det, når jeg skal lave en opgave, og det er faktisk en fordel. 

Danmarks næste klassiker: Her er vinderen: 

Se også Annes andre bud på Danmarks næste klassiker:

LÆS OGSÅ: Cathrine Widunok Wichmand: "Det er her, jeg kan gøre en forskel og bruge min stemme"