INTERVIEWS

Anne Mette Kirks 10 leveregler

Du bestemmer selv, hvem du vil være, lyder det fra forfatter Anne Mette Kirk. Her deler hun sine leveregler – bl.a. om at sove på det, når man er rasende, og droppe at have holdninger til andres opførsel. Og også om at huske at tisse i badet.

- Bid dig selv i kinden, eller bind en knude på din tunge, hvis du føler, at lige præcis du ved, hvordan din veninde burde tackle en livskrise, lyder det fra den 41 årige, bestsellerforfatter Anne Mette Kirk, der her deler sine leveregler. 

ANNE METTE KIRKS 10 BUD 

1. Genopfind dig selv. I mange år havde jeg en fortælling om mig selv, som jeg gentog på repeat. At jeg ikke ejede tålmodighed og ikke kunne arbejde på et projekt særligt længe. Men hvor tog jeg fejl. Da jeg kastede mig ud i livet som forfatter, fandt jeg en stamina frem, som jeg ikke troede, jeg ejede. Hvem ved, om jeg også kan lave mad? Husk, du bestemmer selv, hvem du vil være. Hver dag.

2. Folk er pisseligeglade. Da min debutroman udkom, fik jeg, i en byge af stjerner, en enkelt dårlig anmeldelse. Jeg tænkte kort, hvad folk ville tænke. Men indså ligeså hurtigt, at stort set ingen havde læst anmeldelsen, og at alle dem, der virkeligt betød noget for mig, var pisseligeglade. Det er folk typisk, så det er spild af tid at forsøge at gøre dem tilfredse.

3. Sov på det, hvis du er rasende. Jeg er en emotionel type, der græder, ler og føler konstant. Hvis jeg mærker i en situation, at jeg er ved at blive rasende, har jeg en aftale med mig selv om, at jeg ikke må reagere i situationen. Måske misforstod jeg bemærkningen eller blev fanget på det forkerte ben. Men hvis jeg stadig er sur næste dag, så falder der fandeme brænde ned.

4. Få fingeren ud af egen navle. Det er nemt, specielt i livskriser, at få ondt af sig selv. Og det er også i orden, det er bare ikke altid så konstruktivt i længden. Da min søn fik konstateret autisme, valgte jeg at tage affære. I dag arbejder jeg på frivillig basis på at fremme behandlingen for familier, der lever med autisme. Det føles godt dybt inde i maven, og ikke i navlen, at bruge efterdønningerne af min egen krise til at hjælpe andre.

Læs også: Mette Horns 10 leveregler

5. Lykke er stærkt overvurderet. Da jeg var yngre, troede jeg, at livet handlede om at være glad og have det nemt. Den tankegang har jeg revurderet siden hen. For mig handler livet om konstant at udvikle sig og lære nyt. Derfor er svære perioder nemmere for mig at håndtere i dag. For mit fokus er nu på, hvad jeg kan tage med mig fra modgangen.

6. Du har ikke krav på en skid. Det er nemt, som et privilegeret menneske i Danmark, at få følelsen af at have krav på noget. Et liv i velstand, et liv uden sygdom osv. Men da jeg droppede den indstilling, fandt jeg en ny taknemlighed frem. Intet i dit liv kan betragtes som en selvfølge. Ikke engang at være i live.

7. Pas din egen butik. Men udvid gerne åbningstiden. Drop at have holdninger til, hvordan andre børneopdrager, forholder sig til corona eller bruger deres penge. Jo flere fordomme du har om andre, jo mere skrumper du som menneske. Men hold altid gerne din butik åben for mennesker, der trænger til et sted at varme sig.

8. Luk en dør, men smæk den ikke. Hvis du forlader et job, en kæreste eller et venskab, når mulighederne er tømt for at rette op på relationen, så anstreng dig for en værdig afslutning. De gange, du ender i en uløselig konflikt, vil det ofte efterfølgende smerte dig på daglig basis. Som en spids sten i din sko. Uvenskab æder sjæle op og er sjældent anstrengelsen værd.

9. Pak gode råd langt væk. Gode råd er kun noget, vi giver til hinanden, hvis de er ønskede. Bid dig selv i kinden, eller bind en knude på din tunge, hvis du føler, at lige præcis du ved, hvordan din veninde burde tackle en livskrise. Spørg i stedet, hvordan hjælper jeg dig bedst muligt? Eller hvad har du brug for fra mig? Og lyt! Evig og altid: LYT!

10. Tis i badet. Dette råd er venligst udlånt af min bedste veninde Signe Molde, da jeg var på udkig efter en sidste leveregel. Hun siger, at når du tisser i badet, opfører du dig både tidsbesparende og miljøvenligt. Det er hermed givet videre. What’s not to like?

Læs også: Gun-Britt: Jeg egner mig ikke til at gå rundt og lave ingenting 

Læs mere om: