INTERVIEWS

Brad Pitt: Det var gennem film, at jeg lærte om verden

Han er en af sin generations største filmstjerner. Men for Brad Pitt handler det stadig om det, det altid har gjort: at lave film, der kan lære os noget om verden.

Der fandtes kun én eneste kopi…

… af manuskriptet til ‘Once Upon a Time in Hollywood’. Alle, der ønskede at være involveret, måtte pænt køre op ad bakken til Quentin Tarantinos hjem i Hollywood Hills for at læse hans seneste genistreg.

Det gjaldt også Brad Pitt. Der var ingen undtagelser for superstjerner, når det gjaldt om at undgå, at filmskaberens historie om skuespiller Rick Dalton og stuntman Cliff Booth blev offentliggjort.

En udgave af hans manuskript til ‘The Hateful Eight’ var tidligere endt i de forkerte hænder, og pludselig kendte alle til den historie. Det ville han for alt i verden undgå, og derfor måtte Brad Pitt også tage turen til den berømte instruktørs hjem i Los Angeles og sidde ved hans pool i Hollywood Hills med udsigt over den vidtstrakte by og læse det manuskript, der – efterhånden som flere og flere læste det – fik flere og flere kaffepletter og smuds på sig.

Men det var måske en del af charmen, for den 55-årige skuespiller var begejstret for det, han læste. Og han fik rollen som stuntmanden Cliff Booth, hvor han for første gang nogensinde skulle spille over for Leonardo DiCaprio.

Sammen skulle de spille en duo, der i 1969 samarbejdede som skuespiller og stuntmand – på samme måde som virkelighedens action-skuespillere dengang havde personlige stuntmænd, der klarede det fysiske arbejde for dem.

Brad Pitt og Leonardo DiCaprio spillede for første gang overfor hinanden i Once Upon a Time in Hollywood

LÆS OGSÅ: Har du set filmen ’Once Upon a Time in Hollywood’? Se traileren til årets mest hypede film her

For eksempel havde Burt Reynolds en stuntman, der hed Hal Needham, og Steve McQueen havde Bud Ekins. De havde alle en fast stuntmand, og det partnerskab fascinerede Brad Pitt, som nød at udforske det med sin medspiller.

– Jeg ser de to roller, Rick og Cliff, som Quentin har skabt, som to sider af ét individ, fortæller Brad Pitt, da ‘Once Upon a Time in Hollywood’ har verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes – mange måneder efter, at han tog turen til Tarantinos hus for at læse manuskriptet.

– Det handler i bund og grund om accept. Det handler om at acceptere sin plads i verden, sit liv, sine omgivelser, sine udfordringer og sine problemer. Rick føler, at han sidder fast i livet. Hans liv er ikke godt nok. Han har modvind, og ‘Leo’ har et af sit livs største sammenbrudsscener her. Cliff har accepteret, at hans liv nu engang er, som det er. Han har fundet ro i sindet og tager tingene, som de kommer, og han ved, at han nok skal finde en løsning på det hele, efterhånden som tingene sker. Det handler i mine øjne om accept, forklarer Brad Pitt.

Et nostalgisk tilbageblik

Det er 25 år siden, at Quentin Tarantino fejrede sin Guldpalme-sejr med ‘Pulp Fiction’ på filmfestivalen i Cannes og stod sammen med blandt andre Uma Thurman og John Travolta på den røde løber.

Brad Pitt blev Oscar-nomineret for sin rolle i ‘Moneyball’ fra 2011. Han måtte dog se Jean Dujardin løbe med guldet. Til gengæld vandt han en Oscar som producer på filmen.

I år var det Brad Pitt, Leonardo DiCaprio og Margot Robbie, som stod ved filmskaberens side, inden han spændt skulle præsentere sit værk for det filmkritiske publikum.

LÆS OGSÅ: Leonardo DiCaprio råber op: Vi skal gøre noget nu!

Brad Pitt fortæller vittigt, hvordan han havde travlt med at få rettet sine underbukser under den fornemme smoking hele vejen op til Thierry Frémaux – den store mand bag festivalen, der altid står på toppen af den store trappe foran Grand Théâtre Lumière og byder sine gæster velkommen.

– Det er noget helt særligt at være her med Tarantino, 25 år efter at han vandt Guldpalmen med denne her form for film, der er som en kærlighedserklæring til film og til dem, som kom før os, fortæller Brad Pitt.

Både hans og Leonardo DiCaprios roller som Cliff og Rick er fiktive roller inspireret af virkelig personer, mens Margot Robbies figur i filmen, Sharon Tate, eksisterede i virkelighedens Hollywood.

Den 8. august 1969 blev hun brutalt myrdet af Manson-familien – en hippiekult i Los Angeles, der havde psykopaten Charles Manson som leder, og som beordrede kultmedlemmer til at slå en gruppe mennesker ihjel den dag i 1969.

Denne virkelige historie har Tarantino kædet sammen med den fiktive ved at lade Rick bo på Cielo Drive som nabo til instruktøren Roman Polanski, der på daværende tidspunkt i virkelighedens verden var det hotteste navn i Hollywood – og forlovet med Sharon Tate, som var gravid med deres barn, da hun blev myrdet.

– Jeg ser det som vrede over tabet af uskyld, siger Brad Pitt om det tidsbillede, Quentin Tarantino skaber i filmen.

– I 1969, hvor Manson-mordene fandt sted, var der store forhåbninger til fremtiden med ‘The Free Love Movement’, og der var et åbent klima, hvor man udforskede mange nye ideer. Men så fandt denne begivenhed sted, og man oplevede det tragiske tab af Sharon Tate og andre mennesker. Det skræmmer stadig folk den dag i dag, fordi det var, som om man fik et klarsyn i forhold til den dystre side i den menneskelige natur. Det var et afgørende øjeblik, hvor uskylden gik tabt. Det er det, som filmen så fint viser, forklarer Brad Pitt.

Han mener, at der kan trækkes flere paralleller til nutiden. 1969 var en tid, hvor bl.a. Richard Nixon og Vietnam-krigen polariserede den amerikanske befolkning.

– Det er et nostalgisk tilbageblik, men måske handler det også om USA, som det er nu – og filmens situation, som den er nu, siger han.

– Vores land forandrer sig, og jeg er ikke sikker på, om vi nogensinde har været så polariserede, som vi er nu. Samtidig forandrer filmverdenen sig. Filmen er heldigvis ikke død. Men det er årsagen til, at det er noget helt særligt at medvirke i noget så originalt som denne film, fordi det minder os om, hvad film kan, tilføjer Brad Pitt.

Samspil med de bedste

Det er tredje gang, at Brad Pitt medvirker i en Quentin Tarantino-film. Første gang var i en meget lille rolle som Dick Ritchies potrygende sambo i ‘True Romance’ fra 1993, hvor Tarantino stod for manuskriptet, og den nu afdøde Tony Scott stod for instruktionen.

Den onde ‘Se7en’ fra 1995 står stadig som en af de største film i en stor karriere.

Første gang, Pitt blev instrueret af Tarantino, var i ‘Inglourious Basterds’. Dengang var der dog ikke noget med at skulle køre til instruktørens privatbolig for at læse manuskriptet under sikre forhold. Her fik han det tilsendt, og seks måneder senere var han i gang med optagelserne i rollen som løjtnant Aldo Raine på jagt efter nazister.

LÆS OGSÅ: Matt Dillon: Jeg satte mig i massemorderens sted

Brad Pitt sammenlignede dengang oplevelsen af at læse et Tarantino-manuskript med at læse et manuskript af Coen-brødrene, som han arbejdede med på ‘Burn After Reading’:

– Man ønsker ikke at ændre noget som helst. Deres ord er guld – og det er som musik i ens ører. Desuden er instruktøren så velbevandret i filmhistorien, at man ikke kan undgå at være imponeret.

Så imponeret, at Brad Pitt tidligere har kaldt Quentin Tarantino for ‘Gud’ og instruktørens manuskript for ‘Biblen’. For Brad Pitt var det også en fornøjelse at arbejde med kollegaen Leonardo DiCaprio.

– Det faldt mig meget, meget nemt. Jeg havde det sjovt sammen med ham, og det hænger sammen med, at jeg havde en af de bedste af de bedste over for mig. Det var en stor tilfredsstillelse, siger Brad Pitt.

Der er ni års aldersforskel på de to skuespillere, og selv om de aldrig tidligere har arbejdet sammen, har de meget til fælles og har mange af de samme referencepunkter til oplevelser i Hollywood.

Da Brad Pitt i 1998 gav interview om ‘Meet Joe Black’, blev han spurgt, om Leonardo DiCaprios succes efter storfilmen ‘Titanic’ fra 1997 tog noget af den fokus, der var på ham som superstjerne – og om han var misundelig over det. Hans svar lød, at han bestemt ikke var misundelig.

Han pointerede, at det faktisk gav ham lidt mere bevægelsesfrihed, at der nu var en anden skuespiller, som var på samme stjerneniveau som han selv: ‘Det er helt o.k. De unge skuespillere kommer og gør et fantastisk stykke arbejde, og det bliver jeg meget inspireret af’, sagde han dengang.

Rollen som landevejscowboyen, der forfører Geena Davis i ‘Thelma & Louise’ gav Brad Pitt det store gennembrud og gjorde ham til sexsymbol verden over.

22 år og fuld af drømme

I dag påpeger han også, at de to kollegaer på mange måder har haft den samme oplevelse af Hollywood, for Leonardo DiCaprio er modsat Brad Pitt født og opvokset i Los Angeles og fik tidligere gang i sin karriere.

– Vi kom nærmest samtidig. Vi har gennemlevet de samme ting på samme tidspunkt, og vi har de samme oplevelser at grine ad i hinandens selskab, og jeg håber, at vi kommer til at gøre det igen, siger Brad Pitt.

Brad Pitts eget eventyr med Hollywood begyndte i 1985. Han havde fra helt lille elsket film. Han så ‘Midnight Cowboy’, ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ og ‘Dog Day Afternoon’ og havde en stille drøm om at blive skuespiller. Men det var først lang tid senere, at han fik mulighed for at forlade hjembyen i Missouri og droppede at færdiggøre uddannelsen som reklamemand.

LÆS OGSÅ: 10 hotte kendis-fædre med charme, selvtillid og lækkert hår

Han fik ikke synderligt gode karakterer på universitetet og gik samtidig og dagdrømte om en karriere som skuespiller. Men der var ikke gode dramatimer at finde så langt fra Hollywood, og det var endnu ikke gået op for ham, at han rent faktisk havde mulighed for at forlade sin kristne familie – sine forældre og to yngre søskende – og drage til Californien for at prøve lykken. Men så snart han fik den idé, begyndte han at planlægge.

Han forlod University of Missouri to uger inden eksamen og begyndte i stedet at tjene penge i sin fars firma, så han kunne finansiere de første uger i filmbyen. Han kørte sin nye bil, som hans far havde købt til ham til lejligheden – en Datson 200SX – hele vejen til Hollywood. Han var 22 år og fuld af drømme for fremtiden.

– Jeg fik en million forskellige job, har Brad Pitt tidligere fortalt.

– Da jeg ankom, måtte jeg selvfølgelig sove i bilen de første par nætter. Det er den sædvanlige historie. Derefter boede jeg seks forskellige steder det første år og gik fra det ene sted til det andet. Man møder folk, som man kan overnatte hos, for man har ikke råd til ret meget. Men den første uge jeg var her, arbejdede jeg ekstra hårdt, for jeg var bare så begejstret for at være her: Jeg er her! Jeg kan! Så jeg tog en masse forskellige job, hvor jeg bl.a. var klædt ud som kylling og leverede køleskabe. Alt muligt.

Brad Pitts privatliv har altid trukket overskrifter. Han var gift med Jennifer Aniston 2000-2005 og med Angelina Jolie fra 2014 og til tidligere i år, hvor skilsmissen blev en realitet.

Hans første rigtige rolle var i tv-serien ‘Dallas’. Det var i 1987-88. Men det var først med Ridley Scotts ‘Thelma & Louise’ i 1991, at han slog igennem. Her blev han præsenteret som en ‘hunk’, der forfører Thelma (Geena Davis), og blev et sexsymbol – et image, han ihærdigt har kæmpet imod hele sin karriere. For eksempel da han 13 år senere spillede Achilleus i ‘Troja’ tydeligt forlegen måtte forklare, hvorfor han som den eneste var nøgen i filmen.

– Grækerne var nøgne hele tiden, sagde han dengang tydeligt beklemt ved situationen.

– De var nøgne, når de spiste, og når de kastede spyd. Jeg var dog ikke klar over, at jeg var den eneste, der var nøgen, før jeg så filmen.

En større verden

I dag er den unge mand fra Missouri, der bare gerne ville skabe en karriere, hvor han blev ved med at arbejde, en af Hollywoods største filmstjerner.

LÆS OGSÅ: Zendaya – Hold øje med Hollywoods nye superstjerne

Brad Pitt har formået at undslippe sit sexsymbol-image og har medvirket i en lang række film, hvor det ikke handler om at være pæn – bl.a. i ‘Burn After Reading’ fra 2009, hvor han ligefrem gør grin med den kropsfikserede kultur som en mindre intelligent fitnesstræner, der tror, han kan hamle op med efterretningstjenesten.

Brad Pitt er en karakterskuespiller, der elsker sit job.

– Jeg bliver først ‘hooked’, når jeg læser historien og ser instruktøren, der fortæller historien. Og så betyder forberedelserne alt. Det er det, der gør forskellen mellem en god præstation og en virkelig god præstation. Jeg nyder virkelig den tid, jeg har til at lave research, fortæller han.

Det var under optagelserne til filmen Mr. and Mrs. Smith, at Brad Pitt og Angelina Jolie startede deres forhold.

Den populære skuespiller er også producer. I 2001 startede han produktionsfirmaet Plan B med sin daværende hustru Jennifer Aniston, og efter de blev skilt i 2005, tog han over som eneejer med partner Brad Grey som direktør.

I dag arbejder han stadig ihærdigt ‘behind the scenes’ på at producere og står bl.a. bag Oscarvinderne ‘12 Years a Slave’ og ‘Moonlight’.

– Det handler om at skabe noget. Jeg tænker altid på mig selv som barn, da jeg voksede op i Ozark i den sydlige del af Missouri, hvor det var gennem film, at jeg lærte om verden, og det er det, jeg gerne selv vil være med til at skabe, fortæller han.

Brad Pitt husker tydeligt, hvordan det var at komme fra Missouri til Hollywood. I begyndelsen var det vildt og sjovt at skulle kæmpe for at få et job. Han føler ikke, at han har forandret sig synderligt. Han har udviklet sit håndværk som skuespiller, og han føler sig mere erfaren. Han føler sig også hjemme i Hollywood og som del af et fællesskab.

LÆS OGSÅ: Adam Driver: Hollywoods nye helt

– Jeg er heldig, at jeg er omgivet af folk, som jeg stoler på. Hollywood har ry for at være en hård branche, men jeg har mødt de mest interessante, intelligente og vidunderlige mennesker her, siger han.

Blå bog: Brad Pitt

  • Født 18. december 1963 i Oklahoma, men voksede op i Springfield, Missouri.
  • Han fik sit store gennembrud med Ridley Scotts ‘Thelma & Louise’ i 1991. Siden har han medvirket i film som ‘Se7en’, ‘Fight Club’, ‘Snatch’, ‘Ocean’s Eleven’, ‘Babel’, ‘Burn After Reading’ og ‘Inglourious Basterds’. I 2015 spillede han over for sin daværende kone, Angelina Jolie, i filmen ‘By the Sea’, som var skrevet og instrueret af hende.
  • Han har været nomineret til en Oscar fem gange – den eneste gang, han endnu har vundet den eftertragtede statuette, var i 2012 som producer for ‘Moneyball’. Fem gange har han været nomineret til en Golden Globe og vandt i 2014 for ‘12 Years a Slave’.
  • Brad Pitt arbejder også som producer i sin produktionsvirksomhed Plan B, som bl.a. stod bag ‘12 Years a Slave’ og ‘Moonlight’ fra 2016.
  • Fra 2006 dannede han par med Angelina Jolie, som han giftede sig med i 2014. De mødte hinanden under optagelserne til ‘Mr. & Mrs. Smith’ og har seks børn – tre biologiske og tre adopterede. De blev separeret i 2016. Tidligere har han dannet par med ‘Venner’-stjernen Jennifer Aniston.

LÆS OGSÅ: Angelina Jolie: Jeg er ikke en superkvinde