INTERVIEWS

Brie Larson: Jeg afprøver hele tiden, hvor langt jeg kan gå

Hun vandt en Oscar som 26-årig og en festivalpris for sin debut som instruktør. Brie Larson har været en del af Hollywood, siden hun var barn, men det er først nu, hvor hun er fyldt 30 år, hun føler, at hun kan være sig selv. I dag bliver hendes markante holdninger og stærke arbejdsetik værdsat – de værdier, hun som en del af Time’s Up-bevægelsen var med til at sætte på verdens dagsorden, men som tidligere afholdt mange i branchen fra at samarbejde med hende.

Man kan se store dele af den vidtstrakte by…

… fra skyskraberen Intercontinental Hotel i downtown Los Angeles. Her ligger filmbyen for dine fødder. Hollywood-skiltet kan skimtes på siden af Hollywood Hills, og hvis man havde en kikkert, kunne man måske se Brie Larsons hus også. Det ligger i hvert fald i de berømte bakker, som rejser sig i horisonten af bybilledet.

I dag befinder skuespillerinden, som er kendt fra film som ‘Room’ og ‘Captain Marvel’, sig på luksushotellet med det fantastiske overblik over filmbyen for at give interview til verdenspressen. Hun er stadig overvældet over den position, hun har opnået i Hollywood. Hun har fundet sit ståsted i branchen og kan være sig selv.

– Det er, som om jeg er blevet skudt ud af en kanon, siger Brie Larson om den hurtige acceleration, hun har oplevet i sin karriere.

– Det hele føles så nyt. Gennem mange år kunne jeg ikke få arbejde, så det er helt fantastisk at befinde sig på dette stadie af min karriere, hvor jeg oplever meget mere fleksibilitet. Nu er alle grundene til, at jeg ikke tidligere kunne få arbejde, grundene til, at jeg bliver værdsat – også i samfundet. Jeg er meget åben omkring mine holdninger og min arbejdsetik, og tidligere skræmte det folk. Det gør det måske stadigvæk, men jeg føler mig stærkere i dag, fortæller hun.

(Tv.) Brie Larson befinder sig godt både foran og bag kameraet – hvilket egentlig kommer bag på hende selv, da hun er meget indadvendt. (Th.) Brie Larson mødte Samuel L. Jackson på settet til ‘Kong: Skull Island’, og han tryglede hende om en rolle i hendes debutfilm som instuktør, ‘Unicorn Store’.

Brie Larson var bare 26 år, da hun vandt sin Oscar for ‘Room’, og selv om hun måske selv føler, at der gik lang tid, inden hun slog igennem og fik mulighed for at udnytte sit potentiale til fulde, er hun en af de yngste skuespillerinder nogensinde, der har vundet i kategorien bedste kvindelige hovedrolle. Kun Marlee Matlin, der var 21 år, og Jennifer Lawrence, der var 22, har slået den rekord.

LÆS OGSÅ: Reese Witherspoon skaber de roller, kvinder fortjener

Larson, der netop er fyldt 30 år, har også allerede instrueret sin første spillefilm, ‘Unicorn Store’.

– Jeg tænker ikke meget på fødselsdage, selv om jeg måske burde gøre det, siger Brie Larson, der ser mere ungdommelig ud, efter hendes mørkblonde hår er blevet et par nuancer lysere.

– Selv om mit liv har ændret sig, og de seneste film, jeg har lavet, har gjort mig mere synlig, er en af de bedste ting ved alt det her, at jeg føler mig som præcis det samme menneske, som jeg altid har gjort. Jeg føler, at jeg har udviklet mig meget, og jeg står inde for, hvem jeg er, på en helt anden måde end tidligere. Men den måde, jeg ser mig selv på, har ikke ændret sig: Jeg er et menneske som alle andre, og jeg er kunstner og ønsker at skabe mere kunst. Jeg vil se verden, jeg vil møde mennesker, og jeg vil lære mere om mig selv. Alle mine kerneværdier er stadig de samme, fortæller hun.

Besat af enhjørninger

Det kan måske være svært at forestille sig, hvordan en indadvendt person kan være i stand til at stille sig foran et kamera og foregive at være et andet menneske med henblik på at fortælle historier, som hele verden kan komme til at se.

Men Brie Larson, der er født Brianne Sidonie Desaulniers, vidste meget tidligt i sit liv, at det var det, hun ville. Hun var bare ni år, da hun skiftede til kunstnernavnet Brie Larson, fordi hendes franske navn konstant blev udtalt forkert. Det blev udskiftet med ‘Larson’, fordi en af hendes dukker hed Kirsten Larson, og fordi det også var hendes svenske oldemors efternavn.

LÆS OGSÅ: Zendaya: Hold øje med Hollywoods nye superstjerne

Allerede da hun var syv år, begyndte hun at arbejde som skuespiller i reklamer. Hun var ‘et akavet barn’, der ikke brød sig synderligt om at gå i skole.

– Jeg var meget indadvendt som barn, så det var altid nervepirrende. Jeg var altid meget nervøs. Jeg havde det bedre med at være på et filmset end at være i verden, for når jeg arbejder, forstår jeg spillets regler, og det giver mening. Jeg ved, hvem der står for hvad, og hvem jeg skal spørge, og hvad jeg skal gøre. Men jeg er mere forvirret over, hvordan jeg skal agere i verden, forklarer hun.

Det er bl.a. det, hendes film, ‘Unicorn Store’, handler om. Brie Larson har ikke alene instrueret filmen, hun spiller også selv hovedrollen som den unge Kit, der har drømt om at skabe en karrierevej som kunstmaler, men hvis fiksering på enhjørninger og stil ikke behager hendes undervisere. Da hendes talent og excentriske personlighed ikke værdsættes af den etablerede kunstverden, og hun smides ud af kunstakademiet, må hun skifte karrierevej.

(Tv.) The Glass Castle. (Th.) Trainwreck.

Hun finder et kontorarbejde på et pr-bureau, som hendes forældre anser for at være mere ansvarsbevidst end hendes ‘barnlige fokusering på enhjørninger’. Men Kit kan ikke give slip på sin drøm og lidenskab, og da hun på magisk vis får udsigt til at købe en enhjørning af en farvestrålende sælger, der på magisk vis dukker op – i skikkelse af Samuel L. Jackson klædt i et syrenfarvet jakkesæt med glimmer i håret – er hun som forvandlet.

– Jeg fortalte ikke nogen, at jeg var i gang med at lave denne film, for jeg var flov, fortalte Brie Larson under verdenspremieren i Toronto i 2017.

Hun blev spurgt, hvordan hun fik stjernen Samuel L. Jackson til at spille sælgeren i sin første spillefilm som instruktør.

– Det var helt nyt, men han kom stormende ind i min trailer, da vi var ved at indspille ‘Kong: Skull Island’ og udbrød: ‘Hvorfor har du ikke tilbudt mig den rolle? Du vover ikke at tilbyde rollen til en anden!’

Brie Larson har også en producertitel på ‘Unicorn Store’, som kan ses på Netflix. Ud over Samuel L. Jackson ses Joan Cusack i rollen som Kits mor og Bradley Whitford som hendes far. Mamoudou Athie spiller Virgil, som så småt begynder at forstå Kits særheder og hjælper hende med at nå sine drømme.

– Jeg var simpelthen så glad på de filmoptagelser, og det var en utrolig oplevelse, siger Brie Larson, der tidligere har instrueret to kortfilm.

– Det var helt klart en udfordring, fordi jeg skulle spille skuespil og instruere samtidig. Men jeg har længe følt, at det var noget, jeg måtte gøre, selv om det var skræmmende, for jeg nyder at blive udfordret. Lige før optagelserne begynder, kan jeg godt blive nervøs og spekulere over, om jeg nu også kan klare det, men jeg ved, at det er det rigtige for mig. For jeg vil have et liv, hvor jeg springer ud på dybt vand og hele tiden afprøver, hvor langt jeg kan nå, tilføjer hun.

Ud af tryghedszonen

Brie Larson bliver hele tiden overrasket over, hvor langt hun rent faktisk kan nå. Hun bliver ved med at rykke sine egne grænser, og rollen som Captain Marvel i ‘Avengers: Infinity War’ og ‘Captain Marvel’ har været med til at åbne for helt nye sider af hendes personlighed. Hun er mere bevidst om sin indre og ydre styrke.

Forberedelserne til rollen som Captain Marvel krævede intensiv træning. Her er Brie Larson i kamp med Jude Law i filmen.

– Det er det, jeg elsker ved mit job: At jeg bliver presset til kanten, så jeg kan se, hvad jeg er lavet af, og hvem jeg virkelig er, siger Brie Larson.

Brie Larson trænede i ni måneder til ‘Captain Marvel’, hvoraf seks måneder var fokuseret på styrketræning. Da hun afsluttede træningen, kunne hun løfte over 100 kilo og var chokeret over, hvor stærk hun var blevet på så kort tid. Hun lærte et helt nyt aspekt af skuespillerkunsten, som handler om, hvordan hun kan bruge sin krop.

LÆS OGSÅ: Adam Driver - Hollywoods nye helt

– Fordi jeg er kvinde, og fordi min krop er så stor en del af det at være kvinde, ønskede jeg ikke at tale om min krop – jeg ønskede bare, at min krop ville forsvinde, og at ingen ville lægge mærke til den og være ligeglade med den. Det var første gang, hvor jeg følte, at jeg var i stand til at bruge min krop som et værktøj. Næsten ligesom en pensel – som noget, der beskriver følelser uden ord og ansigtsudtryk, og det var en helt ny måde at kommunikere på for mig.

Hendes fysiske styrke kom samtidig med, at mange kvinder i Hollywood begyndte at stå sammen og kæmpe for ligestilling og ligeløn i filmbranchen. Det er utroligt for Brie Larson at tænke tilbage på den sammenhæng, der var mellem hendes ydre og indre udvikling i den periode. Hun var nemlig meget engageret i Time’s Up-bevægelsen, og der blev ofte holdt møder i hendes hjem, hvor der blev diskuteret og lagt planer for fremtiden.

– Jeg begyndte kamptræningen og blev stærkere og stærkere, samtidig med at Time’s Up blev til, siger Brie Larson.

– Så jeg kom direkte fra min træning til vores møder, og de to ting blev meget symbiotiske. Jeg lærte at blive stærkere på flere måder – jeg lærte om min krop og min stemme. Samtidig havde jeg fået et meget konkret outlet og kunne stå sammen med andre kvinder, der også var stærke og velformulerede. Det var en periode, som var meget vigtig for min personlige udvikling, fortæller hun.

Kvinde med et sundt ego

Karakteren Captain Marvel, der også går under Ms. Marvel og Carol Danvers, er pilot i luftværnet i slutningen af 1980’erne, hvor kvinder kun kunne være testpiloter og ikke kunne gå i kamp. Figuren blev introduceret i Marvels tegneserier i 1968, men først og fremmest som en romantisk heltinde.

I filmen, der er skrevet af Anna Boden og Ryan Fleck, er hun blevet forfremmet til en kvinde med en kampånd, der fører hende direkte til kampzonen.

Brie Larson slog for alvor igennem med rollen som Mor i ‘Room’. Hun vandt en Oscar for rollen som kvinden, der skaber et liv for sin lille søn, selv om de holdes indespærret.

– Hvad er det, jeg godt kan lide ved Captain Marvel? Hun har et sundt ego, og hun gør ikke sig selv eller sin styrke mindre. Hun er, hvad hun er, og hun er stærk på samme måde, som jeg er det. Hun taler åbent om, hvor stærk hun er, og det er o.k., at hun gør det – for hun er virkelig stærk.

‘Captain Marvel’ handler også om et venskab mellem kvinder. Om en kvinde, der opdager sig selv og sit potentiale: At hun er stærk og har en kampånd, der kan ændre verden. Det identificerer Brie Larson sig også med.

– Jeg er virkelig stolt over alt det, jeg har været i stand til at opnå som menneske, og især fordi jeg er en ret indadvendt person. Og jeg er spændt på at se, hvad fremtiden bringer.

Blå bog: Brie Larson

  • Brie Larson – født Brianne Sidonie Desaulniers – er født 1. oktober 1989 i Californien. Hun flyttede til Los Angeles som syvårig, og samme år fik hun sit første job som skuespiller i en reklamefilm.
  • Som filmskuespiller har hun gjort sig bemærket i flere mindre roller – i bl.a. ‘Greenberg’, ‘21 Jump Street’ og ’Trainwreck’.
  • Gennembruddet fik hun i 2014 med hovedrollen i ‘Short Term 12’ – en rolle, der gjorde, at hun kom i betragtning til den irske instruktør Lenny Abrahamsons filmatisering af romanen ‘Room’, som hun i 2016 vandt en oscar for.
  • Siden har hun bl.a. spillet krigsfotografen Weaver i ‘Kong: Skull Island’. For nylig har hun huseret i verdens biografer som superhelten Captain Marvel i de store studiefilm ‘Avengers: Infinity War’ og ‘Captain Marvel’. I begyndelsen af det nye år kan hun opleves i ’Just Mercy’.
  • Hun har instrueret to kortfilm – ‘The Arm’ og ‘Weighting’ og spillefilmen ‘Unicorn Store’.

LÆS OGSÅ: Brad Pitt: Gennem film kan vi lære om verden