INTERVIEWS

Camille Brinchs vej til succes som ung iværksætter

25-årige Camille Brinch er iværksætteren bag smykkebrandet Camille Brinch Jewellery. Et brand, der startede i et lille skur i hendes forældres have og som nu, blot fire år senere, kan kalde sig dette års bedste nye e-handelsvirksomhed. IN har taget en snak med Camille om at være ung, selvstændig karrierekvinde.

DEN BEDSTE NYE E-HANDELSVIRKSOMHED I DANMARK
I sidste uge blev Danmarks bedste e-handlere og netbutikker fejret, da Foreningen for Dansk Internethandel uddelte deres årlige priser - hvor godt købmandskab, nytænkning og vækst i toplinjen står i højsædet. 
 
Det er tydeligvis noget, som den unge iværksætter Camille Brinch har mestret på kun fire år - hun løb nemlig med sejren for den eftertragtede titel som "bedste nye e-handelsvirksomhed" med sit smykkebrand; Camille Brinch Jewellery. 
 
ET MODIGT SPRING
Det kræver sit at springe ud i en selvstændig karriere - men Camille tog springet allerede som 21-årig, og det gjorde hun uden specielt mange penge på kontoen, lån i banken eller en guide til, hvordan man gør. Alligevel sidder den unge smykkedesigner nu med en succesfuld virksomhed med eget værksted, 10 kollegaer, 65.000 følgere på Instagram og ikke mindst en årlig omsætning på 20 millioner kroner. 
 
IN har taget en snak med Camille om at være ung iværksætter - og hvordan man egentligt går fra drøm til virkelighed, hvis man sidder med en skjult iværksætter i maven.
 
HVORDAN STARTEDE DET?
Camille havde aldrig forstillet sig, at hun skulle være selvstændig. Hun gik på gymnasiet - ligesom alle andre unge på hendes alder - hvor hun læste bioteknologi og matematik med henblik på at blive læge. Den forestilling ændrede sig dog, da det i løbet af gymnasiet gik op for Camille, at hun ikke var så boglig, som hun havde forestillet sig.
 
Den kreative skabertrang har altid være en del af Camille, og hun har gennem sin opvækst afprøvet og dyrket utallige kreative projekter. I 2016 fangede et nyt kreativt projekt Camilles interesse, derfor hev hun sin mor med på et fire dages smykkekursus som et hyggeprojekt.
 
 
- Det fangede mig virkelig at lave smykker. Jeg købte en masse materialer og værktøjer og overtalte min forældre til at få deres skur i baghaven som mit lille værksted. Det gik op for mig, at jeg gerne ville arbejde med smykker, men jeg var stadig ikke klar over, at det skulle være som selvstændig. Jeg var ude hos nogle guldsmede for at søge læreplads og brugte bare skuret som et hobby-projekt, hvor jeg kunne øve mig og dygtiggøre mig indenfor håndværket. 
 
- Men jeg regnede hurtigt ud, at hvis jeg skulle fortsætte med at lave det, jeg elsker og være i stand til at købe materialer til det, så var den bedste måde at begynde at sælge de ting, jeg lavede. Så jeg lavede en hjemmeside og en Instagram - men brugte primært min Instagram, hvor jeg postede videoer og billeder, hvor jeg sad og lavede smykkerne. Det skabte stor interesse og allerede fire måneder efter, kunne jeg gå fuldtid med smykkerne og opsige mit job i tøjbutikken Envii, som jeg havde ved siden af. 
 
 
HVORDAN ER DET AT VÆRE UNG OG SELVSTÆNDIG KARRIEREKVINDE? 
Det kræver enormt meget tid og energi at være selvstændig - og selvom der er dage, hvor Camille sidder på værkstedet fra 8 til 22, så nyder hun hvert et sekund.
 
- Man bliver nødt til at give afkast på nogle ting, for man har ikke lige så meget tid til at hygge med veninder eller ses med sin kæreste. Men det er det fedeste, at man kan disponere sin egen tid - og jeg kan godt lide at arbejde meget, fordi jeg laver noget, jeg elsker og brænder for.
 
- Det bedste ved at være selvstændig karrierekvinde er, at jeg får lov at lave præcis det, som jeg synes er spændende, interessant og motiverende. Jeg har fået en hverdag og en arbejdsdag, som er meningsfuld - og jeg får lov at lave det, som jeg er aller bedst til hver dag. Det synes jeg er vildt fantastisk. 
 
 
Men det er ikke en dans på roser at starte sin egen virksomhed. Der er selvfølgelig også en masse udfordringer undervejs. Dem sætter Camille til gengæld også pris på, for det har været den mest lærerige proces i hendes liv - og det er ifølge hende aldrig spildt, uanset om man står med en millionvirksomhed på den anden side eller ej. 
 
 
- Jeg har igennem hele sin opvækst været vant til, at jeg i folkeskolen og gymnasiet har fået besked om præcis, hvad jeg skal lave. Men som selvstændig, står jeg fuldstændig på egne ben og har ikke en bog eller en opskrift, der fortæller, hvordan man gør. Det er en hård måde at lære på, fordi det kræver meget energi og er lidt frustrerende - men man siger jo, at man lærer bedst af egne erfaringer, og det kan jeg virkelig mærke som selvstændig.
 
GODE RÅD TIL KVINDER MED EN IVÆRKSÆTTER GEMT I MAVEN

Camille har brugt utallige timer på YouTube og Google for at lære og undersøge, hvordan man 'er iværksætter' og klarer tingene selv. Derudover har hun været heldig at have en meget hjælpsom og støttende familie og et netværk, som har hjulpet hende utroligt meget.

Men hvad er Camilles bedste råd til de kvinder, der sidder derude med en iværksætter gemt i maven, men som er en smule bange for at tage springet? 

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til kvindelige iværksættere

1. KAST DIG UD I DET
- Hvis det er noget, du virkelig brænder for, så skal du give det en chance. Du har ikke noget at miste - hvis du bruger et år eller to på noget, som ikke bliver til noget, så har du lært så sindssygt meget af processen, som du kan tage med dig videre.

2. INVESTÉR DIN TID 
- Det kan godt betale sig at investere sin tid i at lave tingene selv - og sætte sig ind i, hvordan man gør. Jeg har ikke lånt penge i banken, men købte kun det nødvendige og lavede resten selv. Der kan godt gå noget tid, før det bærer frugt - men vær tålmodig og klø på! Der gik også et helt år for mig, før jeg trak penge ud til mig selv.

3. VÆR ÅBEN OG BED OM HJÆLP
- Vær åben overfor din familie, venner og kæreste om, hvilke drømme du har - for de er virkelig en kæmpe hjælp. Min bror Daniel, som nu er marketingschef, har hjulpet mig med det tekniske fra begyndelsen og mine forældres støtte og forståelse har været uundværlig.