INTERVIEWS

Cate Blanchett: Kom an, fremtid

Cate Blanchett er på toppen af karrieren, og det forpligter, synes den snart 50-årige skuespiller. Hun vil ikke kun være et forbillede og en mentor for sine fire børn, men også for sine kolleger i branchen.

Cate Blanchett

… har et cv, der sætter de fleste af hendes kolleger til vægs: Flere end 50 filmroller, to Oscar- og tre Golden Globe-statuetter. Og så er hun gift på 22. år og mor til fire børn.

Men alt det får ikke den australske skuespillerinde, der fylder 50 år i maj, til at sænke hverken fart eller ambitioner. Hun har stadig planer om at banke døre ind med karateslag og skabe nye karrieremuligheder for sig selv. Hun har mange liv, hun gerne vil træde ind i for en kort periode, inden hendes eget liv er slut, fortæller hun.

– Jeg elsker historie, og jeg kigger på alle de skuespillere, der har været forud for mig. Alle de muligheder, som jeg stadig har i dag, ville ikke have eksisteret, hvis der ikke havde været pionerer i min branche, som i dag fortsætter deres arbejde, siger skuespilleren med henvisning til de kvinder, der har vist, at Hollywood ikke er lukket land, selv om man har rundet et halvt århundrede.

Cate Blanchett har spillet Gladriel hele fem gange – i de tre ’Ringenes herre’-film og de to film om Hobbitten.

Cate Blanchett har spillet Gladriel hele fem gange – i de tre ’Ringenes herre’-film og de to film om Hobbitten.

Cate Blanchett må også selv siges at være et godt forbillede for andre kvindelige skuespillere. Hun har ikke mindst en lang liste mindeværdige roller bag sig. Hun har levet mange liv allerede, kan man sige. Hun var dronning Elizabeth I i ‘Elizabeth’ fra 1998 og vandt en Golden Globe for rollen. Hun var den hemmelighedsfulde elverdronning i ‘Ringenes herre’-trilogien. Hun spillede den skarptungede Hollywood-legende Katharine Hepburn i ‘The Aviator’ og vandt en Oscar for den præstation. Hun har også prøvet at være den amerikanske musiker Bob Dylans alter ego i ‘I’m Not There’. Og hun har vundet en Oscar for ‘Blue Jasmine’, hvor hun spiller en overklassekvinde, der bliver offer for det finansielle kollaps.

LÆS OGSÅ: 'Game of Thrones' vender tilbage - kan du genkende skuespillerne? 

Det er, som om Cate Blanchett har opnået næsten alt, hvad man kan ønske sig af en karriere: Alsidighed, dybde, respekt og popularitet – og ikke at forglemme en god indtægt. Hun formår at tilfredsstille mange af sine kreative behov ved fx at medvirke i en sjov actionkomedie som ‘Ocean’s 8’ sidste år og i et nyt teaterstykke på National Theatre i London tidligere i år. To vidt forskellige projekter.

Rollen som Bob Dylan i ‘I’m Not There’ indbragte Cate Blanchett en Golden Globe.

Rollen som Bob Dylan i ‘I’m Not There’ indbragte Cate Blanchett en Golden Globe.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Til efteråret er hun aktuel i filmatiseringen af bestsellerromanen ‘Where’d You Go, Bernadette’. Filmen handler om en kvinde, som lever et helt almindeligt liv med mand og en datter. Men en dag forsvinder hun – vistok fordi hun bare har fået nok af sin pæne hverdag.

– Jeg havde læste Maria Semples bog, inden jeg fik rollen, og jeg synes, at hun er en genial forfatter, siger Cate Blanchett, der spiller titelfiguren Bernadette.

– Og da jeg hørte, at Richard Linklater skulle instruere filmen, var jeg tændt. Han har sådan et stort hjerte, siger hun om instruktøren bag bl.a. ‘Before Sunrise’ og ‘Boyhood’.

– Han har et helt andet perspektiv på verden end Maria Semple, så det er et interessant match. Hun har skrevet en hylende morsom bog, som de fleste kvinder kan identificere sig med. Men Richard laver ikke den slags film, så den her film har en anden tone.

LÆS OGSÅ: Netflix' 'Our Planet' vil være med i samtalen om klimaet - sætter du nok pris på naturen? 

Snigende forandringer

Cate Blanchett bruger ikke tid på at tænke over sin egen succes og position i Hollywood. Men hun tænker over, hvordan hun kan bruge den til at fremme andre skuespilleres vilkår.

– Det er vigtigt at være en god mentor for alle, man møder. Jeg tænker meget over det. Jeg tænker meget mere på det end på, hvor gammel jeg er, smiler hun.

Samarbejdet med Woody Allen på ‘Blue Jasmine’ gav Cate Blanchett endnu en Oscar til kaminhylden.

Samarbejdet med Woody Allen på ‘Blue Jasmine’ gav Cate Blanchett endnu en Oscar til kaminhylden.

Hun er ligesom mange andre kvindelige skuespillere verden over blevet en del af Time’s Up-bevægelsen. Hun har altid været opmærksom på kvinders rettigheder og ligestilling, men det var, som om der skete et vigtigt skred, da der blev sat ord på det, mange kvindelige skuespillere har kæmpet med og mod i mange år, synes hun.

– Der er sket forandringer, og mange af dem er sket meget hurtigt, mens andre ting tager længere tid at ændre. Medierne har et stort ansvar for at bruge det rette sprog, når de skriver om det. Og det skal ikke ses som et isoleret emne, der bare handler om kvinder. Det handler heller ikke bare om min branche, selv om vi er meget eksponerede og derfor har et ansvar for at tale offentligt om, hvordan vi opnår forandringer – så andre brancher kan følge efter, siger hun.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Da Cate Blanchetts kollega Frances McDormand vandt en Oscar sidste år, brugte hun sin tid på scenen på at bede alle Oscar-nominerede kvinder i salen om at rejse sig op. Der var ikke mange. Men dem, der var der, fik en kæmpe hånd. Cate Blanchett beskrev det som et af årets absolutte højdepunkter.

Netop Frances McDormand ser man sjældent i de helt store skrud og højt hår på den røde løber. Og der er da også store diskussioner om, hvorvidt kvindelige skuespillere modarbejder deres position som seriøse spillere i filmbranchen ved at hoppe i designerkjoler og stråle om kap med blitzlys til premierer og filmfestivaler. 

Til september er Cate Blanchett aktuel i filmen ‘Where’d You Go, Bernadette?’ Her spiller hun en kvinde, som tjekker ud af sit liv som mor og husmor – og forsvinder.

Til september er Cate Blanchett aktuel i filmen ‘Where’d You Go, Bernadette?’ Her spiller hun en kvinde, som tjekker ud af sit liv som mor og husmor – og forsvinder.

Cate Blanchett samarbejder selv med Giorgio Armani, er ansigt for parfumen Sí og ambassadør for Giorgio Armani Beauty. Hun ser ikke noget paradoks i at være en kvinde med både god hjerne og god stil. Det at klæde sig flot på er en del af hendes job, mener hun.

– Jeg havde en drøm om kun at have kvindelige designere på, fortæller Cate Blanchett om filmfestivalen i Cannes, hvor hun var jurypræsident sidste år og var med til at gøre ligestilling til et af hovedemnerne på festivalen.

LÆS OGSÅ: Det ved vi om den kommende 'Downton Abbey'-film

Cate Blanchett om mødet med fremtiden

Cate Blanchett føler sig ikke alene velsignet over at kunne portrættere så mange forskellige kvinder i den fiktive verden. Hun er også taknemmelig for sit eget liv og den måde, det har udviklet sig på.

Hendes største velsignelse er at have mødt sin mand og skabt en familie sammen med ham, siger hun uden at tøve.

For mange år siden mødte hun en synsk kvinde, der forudså, hvordan hendes liv ville se ud den dag i dag. Hun befandt sig i Savannah – en amerikansk havneby, der blev grundlagt i 1733, og som stadig er fuld af victorianske bygninger og historisk atmosfære. Der er mange, der mener, at byen er en af landets mest hjemsøgte, og at der er spøgelser overalt.

Cate Blanchett var bare én af de mange kvinder, Christian Bale var i nærkontakt med på ‘Knight of Cups’.

Cate Blanchett var bare én af de mange kvinder, Christian Bale var i nærkontakt med på ‘Knight of Cups’.

Cate Blanchett var i byen for at indspille gyserfilmen ‘The Gift’, og hun skulle selv spille en clairvoyant kvinde i filmen. Hun havde mødt masser af såkaldte synske mennesker i Los Angeles, men de havde blot ‘forudset’, at hun skulle portrættere en synsk kvinde i sin næste film, hvilket de jo sagtens kunne finde frem til i fagbladene Hollywood Reporter eller Variety.

Men en dag mødte hun en clairvoyant kvinde, der arbejdede som rådgiver for FBI. Cate Blanchett skrev alt ned, som denne kvinde sagde, for det var ikke muligt for hende at optage deres samtale på bånd. Hun havde en underlig påvirkning på alt elektrisk, havde hun på forhånd advaret Cate Blanchett om. Ganske rigtigt var der intet, der virkede, mens hun var der. Men så snart hun var gået, var der igen gang i båndoptageren.

– Det var ret creepy, siger Cate Blanchett og fortsætter:

– Da jeg skulle flytte mange år senere, fandt jeg den notesbog, hvor jeg havde skrevet det, hun havde sagt. Jeg var lige ved at besvime, da jeg begyndte at læse. Næsten hver eneste ting, hun havde sagt om min fremtid, var sket.

Rollen som den britiske dronning Elizabeth 1. blev det store gennembrud for australske Cate Blanchett.

Rollen som den britiske dronning Elizabeth 1. blev det store gennembrud for australske Cate Blanchett.

Clairvoyanten havde bl.a. forudset, at Cate Blanchett skulle portrættere en journalist, der var forud for sin tid og ville blive dræbt pga. sit arbejde. Hun havde næsten også fanget navnet på kriminaljournalisten – Veronica Guerin – som skuespilleren spillede i filmen fra 2003. Hun havde også forudset, at Cate Blanchett ville få to bodyguards – dengang var stjernens reaktion ‘You’ve got to be kidding’, men det skete rent faktisk, da Guerin-mordsagen var blevet genåbnet, og politiet mente, at skuespillerinden kunne være i fare. 

LÆS OGSÅ: Ny sæson af 'Big Little Lies' - se teaseren her 

Adopterede en pige

På daværende tidspunkt var hun gift. Hun havde mødt Andrew Upton i 1996, og de fik papir på hinanden året efter, lige inden optagelserne til ‘Elizabeth’ begyndte –filmen, der gjorde Cate Blanchett verdensberømt. Parret havde været gift i tre år, da hun mødte den synske dame, men de havde endnu ingen planer om at få børn.

Cate Blanchett tog på forbrydertogt sammen med bl.a. Sandra Bullock og Rihanna i ‘Ocean’s 8’ fra 2018.

Cate Blanchett tog på forbrydertogt sammen med bl.a. Sandra Bullock og Rihanna i ‘Ocean’s 8’ fra 2018.

LÆS OGSÅ: Sexede, skruppelløse, sårbare - rigtige kvinder hitter på tv 

– Hun sagde, at jeg ville få fire børn, men jeg havde ingen børn og tænkte slet ikke på at stifte familie endnu. Hun sagde, at det ene barn ville være et adoptivbarn, at to børn ville blive født i udlandet, og et ville blive født i Australien. Det er alt sammen sket. Men det kan jo godt være mig, der har sørget for at manifestere skæbnen. Men ... hvordan skulle jeg kunne gøre det? Det er ret underligt, ikke? siger hun.

Cate Blanchett og Andrew Upton er forældre til fire børn i dag: Sønnerne Dashiell, 17 år, Roman, 14 år, Ignatius, 10 år, og datteren Edith, som parret adopterede i 2015.

– Jeg var ikke typen, der som ung gik rundt og drømte om at få børn. Men så mødte jeg min mand, og da vi havde fået vores første søn, begyndte vi at tale om at adoptere. Så fik vi endnu en søn, og så talte vi igen om at adoptere. Det handlede ikke om køn. Det handlede ikke om, at vi ville have en lille pige. Vi følte bare, at vi havde plads til det i vores liv, og jeg er så stolt af mine tre drenge over den måde, de har taget imod hende på. Hun er så heldig at have dem, og de er meget heldige at have hende.

Blå bog: Cate Blanchett

  • Født 14. maj 1969 i Melbourne, Australien.
  • Hun blev uddannet skuespiller i 1992 og blev en del af The Sydney Theatre Company.
  • Hun var med i et par australske miniserier, før hun i  1998 fik sit store filmgennembrud med ‘Elizabeth’.
  • Siden har hun medvirket i bl.a. ‘Ringenes herre’-trilogien, ‘The Gift’, ‘Veronica Guerin’, ‘Life Aquatic’, ‘The Aviator’, ‘Babel’, ‘Notes on a Scandal’, ‘I’m Not There’, ‘Blue Jasmine’, ‘Carol’ og ‘Ocean’s 8’.
  • Hun lægger stemme til slangen Kaa i Netflix’ ‘Mowgli’, og til september kan hun opleves i ‘Where’d You Go, Bernadette?’, baseret på Maria Semples bestsellerroman fra 2012.
  • Hun har vundet to Oscars – for ‘The Aviator’ og ‘Blue Jasmine’ – og tre Golden Globes – for ‘Elizabeth’, ‘I’m Not There’ og ‘Blue Jasmine’.
  • Cate Blanchett har været gift med dramatiker og manuskriptforfatter Andrew Upton siden 1997, og de har fire børn sammen.

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: Min rolle i 'Dronningen' er den mest udfordrende i min karriere