INTERVIEWS

Cathrine Widunok Wichmand: 'Vi skal kunne tale åbent om infertilitet'

Siden 2016 har blogger Cathrine Widunok Wichmand delt sit fertilitetsforløb med sine læsere for at give tabuet et menneskeligt ansigt og vise, at infertilitet kan ramme alle. Hendes ønske er, at vi kan tale mere åbent om det.

Blå bog: Cathrine Widunok Wichmand

Cathrine Widunok Wichmand, 28 år, blogger på Rockpaperdresses.dk. Cathrine har brugt sin private historie til at bryde tabuet om infertilitet, som 20 procent af danskerne lider under. Hun har for nylig offentliggjort, at hun er gravid med sit første barn. Instagram @rockpaperdresses

Hvem så første gang noget i dig?

Min mor havde engang en kæreste, der sagde, at jeg nok skulle blive diktator for en bananrepublik en dag. Det har jeg tit grinet ad, for jeg forstår godt meningen. Under de forkerte omstændigheder ville min skabertrang, evne til at få ting til at rulle og skære igennem nok have gjort mig til en diktator. Men en følsom og kærlig én af slagsen!

LÆS OGSÅ: Singlekvinder ingen adgang 

Hvorfor bruger du din personlige historie?

Fordi der ikke var andre offentlige stemmer, da jeg begyndte, hvilket er mærkeligt, når nu 20 procent af befolkningen er i behandling. Det er da et klart bevis på, at folk holder det hemmeligt og måske endda skammer sig.

Hvad gjorde du dig af overvejelser, før du skrev om det?

Jeg diskuterede det i første omgang med min mand, da det er ham, der har diagnosen. Heldigvis sidder hans mandighed ‘ikke i kuglerne’, som han selv sagde, så jeg skulle gøre det, hvis det gav mening for mig. Da jeg havde skrevet det første indlæg, var det en kæmpestor lettelse, da jeg kunne være helt ærlig og åben omkring det. Samtidig fik jeg også lukket munden på alle dem, der siden vores bryllup har gættet på, om jeg havde en baby-bule eller ej. Man spørger ikke om den slags, da der kan være mange grunde til, at man ikke er blevet gravid eller ikke vil være gravid.

Hvornår kunne du mærke, at du gør en forskel?

I det sekund jeg delte vores historie på bloggen, for her oplevede jeg, hvor stort et tabu fertilitetsbehandling var og stadig er. Jeg fik så mange kommentarer og mails fra folk, der var i samme situation. Jeg blev ‘stemmen’ inden for fertilitetsbehandling, som journalisterne ville lave interviews med, hvilket var hårdt, da jeg konstant blev konfronteret med og skulle tage stilling til livet i behandling. På et tidspunkt måtte jeg tage en pause og sige nej, når de ringede, men nu arbejder jeg på en bog om vores forløb.

LÆS OGSÅ: Bryllupssæsonen er i fuld gang, men hvad er Insta-etiketten? 

Hvad har overrasket dig?

At jeg begyndte at opdrage på dem, der ikke er i behandling, så vi lærer, at fertilitet er kostbart og ikke noget, der nødvendigvis bare sker. Det har været vigtigt for mig at oplyse om, at infertilitet er en sygdom anerkendt af WHO. Det er et blivende problem, og følgerne, presset og stressen på kvinden og parret kan sammenlignes med den, man oplever, når man får en kræftdiagnose eller lignende traumer. Den opdragende rolle var jeg ikke bevidst om til at starte med, men jeg har taget den til mig med stolthed.

Hvilke fodaftryk vil du gerne afsætte?

Jeg har et klart mål om, at jeg vil bidrage til, at fertilitetsbehandling bliver støttet mere fra det offentliges side. Det er et af de områder, der ikke er indbefattet af behandlingsgarantien, selv om en kvindes fertilitet jo netop er påvirket af tid. Det er ikke alle, der, ligesom os, har mulighed for at vælge det private og betale 100.000 kroner for et enkelt forløb inklusive medicin. I stedet må mange stå på venteliste i 12 til 18 måneder. Som det er nu, kan man også kun få hjælp til det første barn i det offentlige, hvor man får fire ‘chancer’. Lykkes det ikke, ryger man ud af systemet. Det vil jeg gerne have lavet om på.

Hvad er din største hovedpine lige nu?

Hvordan jeg får livet som selvstændig og barsel til at gå op i en højere enhed (Cathrine er gravid med sit første barn, som kommer til verden til efteråret, red.). Efter, at Barselsfondet er blevet afskaffet, er det nemlig svært at få barsel uden at skulle lukke sin virksomhed. Jeg forstår slet ikke, hvordan man gerne vil være et innovativt samfund med start-ups og stærke profiler med egne virksomheder, samtidig med at man ønsker, at hver familie får mindst to børn, hvis man ikke også er villig til at støtte op om det. Jeg får ingen barsel, med mindre jeg lukker min virksomhed. Som blogger vil det betyde, at jeg skal lukke min Instagram, blog og Facebook. Det er jo vanvittigt.

LÆS OGSÅ: Lægens råd til at undgå jetlag 

Læs mere om: