INTERVIEWS

Cecilie Rudolph: Jeg skal lære at give mig selv fri

Hvordan adskiller man arbejde og fritid, når man er en kreativ sjæl, der lever af sin hobby og bliver inspireret døgnet rundt? Tekstildesigneren Cecilie Rudolph har siden januar øvet sig i at holde fri. Det går lidt trægt. Men kærestens kærlige telefonopkald hjælper til, at hun får sluppet arbejdet og holdt fri.

Cecilie Elisabeth Rudolph:

  • Født 2. marts 1987 i Kolding og opvokset i Vejen i Jylland.
  • Tekstil- og printdesigner med eget designstudie, C.E.R. Studio, på Frederiksberg.
  • Uddannet fra Central Saint Martins School of Art and Design i London i 2014.
  • Har kunder som Georg Jensen Damask, Sticks’n’Sushi og Fiskars.
  • Er aktuel med lampekollektionen The Lamp Collection, som hun har designet i samarbejde med sin far.

Projekterne er til at få øje på…

… i Cecilie Rudolphs studie på Frederiksberg. Her bliver arbejdet. I skitsebøger, med farver, tekstiler, print og andre materialer. På en glasmontre står glaserede lampefødder i rakukeramik, som hendes far, Andreas Rudolph, har lavet. Hun står for lampeskærmene. Et ud af mange samarbejder, som optager hendes tid lige nu.

LÆS OGSÅ: Cecilie Elisabeth Rudolph og Georg Jensen Damask åbner kreativt univers på Frederiksberg

Siden januar har den 31-årige tekstil- og printdesigner ellers været inde i en ‘forandringsperiode’, hvor hun skal lære at bruge 10 procent af den tid, hvor hun ikke arbejder, bedre og nogle flere procenter generelt på fritid, opladning, ferie og inspirationsture. Det er gået lidt trægt. Derfor fumler hun efter ordene, når talen falder på hendes sparsomme fritid. For det er svært at sætte ord på noget, som fylder så lidt i hendes liv.

– Jeg vil gerne lære at omprioritere min måde at arbejde på, siger hun.

– Jeg skal lære at blive bedre til at give mig selv fri, for som det er nu, er det faktisk lettere at give mig selv lov til at arbejde.

Med en bachelor i tekstildesign fra Central Saint Martins School of Art and Design i London har Cecilie Rudolph i dag etableret sig med eget designstudie med kunder som Georg Jensen Damask, restaurantkæden Sticks’n’Sushi og køkkenproduktproducenten Fiskars.


Kjole A’Journey, 4.450 kr. Broche Ole Lynggaard Copenhagen, 63.500 kr. Taske Mae Cassidy, 2.130 kr.

En bestyrelse er også kommet på banen. Med jævne mellemrum giver medlemmerne hende gode råd. Ofte om organisering af tid, da det kan være en diffus størrelse for en kreativ sjæl, der altid er ‘lidt på arbejde’.

– Det kan måske lyde mærkeligt og for nogle måske også lidt træls. Men jeg arbejder inden for et felt, hvor mine sanser, impulser og stimulier er min drivkraft. Og det er utroligt svært at slukke for, siger Cecilie Rudolph og tilføjer, at der jo egentlig heller ikke skal slukkes for drivkraften.

LÆS OGSÅ: Andrea Rudolph: Jeg går efter det, jeg vil have

Hun arbejder derfor altid mere eller mindre bevidst. Nogle gange lagrer tingene sig i hendes baghoved, så hun kan finde dem frem igen, når tiden er til det.

– Der er altid en kreativ proces i gang i mit hoved, da mit arbejde også er min hobby. Derfor flyder arbejde og fritid også mere sammen for mig end for de fleste andre. Det kan til tider være svært, men det er også privilegeret og fantastisk, fortæller hun.


Kjole Loewe, 23.950 kr. Ringe med farvede sten Carré hos The Jewellery Room, 790 kr. Ring med mørkegrøn sten Sophia Roe, 1.250 kr. Andre ringe Cecilies egne.

Venindebogen

Jeg rejser aldrig af sted uden …
Kamera og sketchbog, så jeg kan tegne og skrive ideer ned. Jeg rejser heller aldrig uden mine smykker, som har stor betydning for mig, da jeg har fået dem af min familie. Da jeg boede i London, følte jeg, at de altid var hos mig, når jeg havde dem på.

Før en ferie sørger jeg altid for at …
Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at jeg ryddede op, så det var rart at komme hjem til. Men sandheden er, at det ofte er et stort kaos med tøj ud over det hele, da jeg har pakket for meget. Jeg ville ønske, at jeg var mere organiseret, men det sker bare ikke. 

Efter en ferie glæder jeg mig altid til …
At komme af sted igen. Det er sjældent, at jeg glæder mig til at komme hjem igen, for livet er da skønt, når man er på ferie. Der går tingene altid op i en højere enhed. Jeg kan dog godt savne en god leverpostejmad.

Sundt at lave ingenting

Sidste år havde Cecilie Rudolph to ugers ferie hen over sommeren. I tiden op til havde hun så travlt, at hun ikke nåede at planlægge, hvad ferien skulle bruges på, før hun fik den. Det var ‘faktisk ret stressende’. Samtidig var det ‘nok også meget godt og sundt’. For det gjorde, at hun lavede ingenting og havde mulighed for at slappe af, være spontan og bare gøre det, hun havde lyst til.

Det samme skete i storebededagsferien i år, hvor hun ‘tillod’ sig selv at lave ingenting, fordi den heller ikke var blevet planlagt forinden. Her stod hun tidligt op og gik alene ned til Amager Strandpark med en kop kaffe. Så sad hun i sandet og nød stilheden, mens byen vågnede omkring hende. Det havde hun ikke gjort i mange år.

LÆS OGSÅ: Sara Günewald åbner op: her er min verden

– Når jeg ser tilbage på det, tænker jeg, at det var dejligt, at der ikke skete så meget. At jeg fik kedet mig og lavet noget lækker mad. Jeg stegte fx en hel and. Det tog fire timer, griner hun og tilføjer, at hun stadig er lidt irriteret over, at hun ikke fik ryddet op, nu hvor hun havde tiden til det.

– Jeg skal blive bedre til at planlægge frem og prioritere min ferier. Min kæreste har også sagt til mig, at jeg er virkelig dårlig til at holde fri. Men der er bare så mange ting, som jeg gerne vil nå at opleve og opnå i mit liv – også ud over arbejde. Så det kan gøre mig helt ærgerlig, hvis jeg ikke får planlagt min tid og ferie tilfredsstillende, fortæller hun.

Det er kæresten, Per, der holder hende op på ønsket om og behovet for at omprioritere tiden. Det er også ham, der søger for, at hun får holdt lidt fri i hverdagene. Han ringer fx for at huske hende på, at de skal spise aftensmad sammen, og at det derfor er tid til at cykle hjem.

Havde Cecilie Rudolph ikke haft ham, var flere af hendes nætter blevet brugt i studiet på Frederiksberg. Her er et lille tekøkken, bad og plads nok til en foldeudseng. Det kunne godt lade sig gøre. Men det gør det ikke. For Per ringer.

– Jeg er tidsoptimist. Jeg glemmer min tid, og når jeg sidder med et kreativt projekt, går jeg ind i en boble. I de perioder er det sværest for mig at slappe af. Det bliver altopslugende, siger hun.

Altopslugende skal tages bogstaveligt. Når et projekt skal realiseres, nedprioriterer Cecilie Rudolph alt omkring sig. Veninderne må vente, træningen bliver skippet, og fridage er utænkelige. Der kan gå to til tre måneder, før hun kommer ud af boblen igen. Heldigvis går hun ‘langt på literen’. Men engang imellem skal der også tankes op. Med energi, inspiration og relation. Som da hun i 2012 tog på sit livs ferie.

Cecilie Rudolphs bedste råd til mere fritid

– Det er et råd, jeg har fået af et bestyrelsesmedlem til at organisere min tid bedre og anerkende, at nu er det godt nok for i dag. Det er en øvelse, hvor jeg skriver ned, hvad jeg laver i løbet af en dag − som fx at tjekke emails, idéudvikle eller noget kreativt. På den måde kan jeg bedre forstå, hvad min tid er gået med, og så er det også lettere at slippe det og sige ‘nu tager jeg hjem’.


Bluse Molly Goddard, 5.130 kr. Bikini Hanne Bloch, 1.800 kr. Bukser Baum und Pferdgarten, 1.499 kr. Sko Christian Louboutin, 4.490 kr. Hat Maison Michel, 3.650 kr. Armbånd Georg Jensen, 19.500 kr. Sølvring Georg Jensen, 3.500 kr. Guldring Georg Jensen, 22.000 kr.

Ferien, der førte til kærlighed

Turen gik til USA, og det var første gang, Cecilie Rudolph skulle besøge det store kontinent. Hun studerede på det tidspunkt på Central Saint Martins i London, hvor det var meningen, at hun skulle gå i praktik eller lave noget andet ‘fornuftigt’ i de tre sommermåneder. Ved første øjekast var det nok ikke fornuften, der sejrede, da hun tog alene af sted på eventyr. Men turen skulle vise sig at få stor indflydelse på hendes arbejdsliv såvel som privatliv og balancen mellem de to.

LÆS OGSÅ: Caroline Fleming: Der er mange, der tror, at mit liv er nemt

– Det var overvældende og bjergtagende. Det var både anderledes og samtidig genkendeligt med den gule skolebus, som jeg kunne genkende fra tv-serien ‘Beverly Hills 90210’, fortæller hun om turen, der var planlagt til at starte i Los Angeles, så San Francisco og til sidst New York. Men en sommerforelskelse gjorde, at hun måtte retur til Los Angeles igen før hjemturen.

– Jeg måtte tilbage for at finde ud af, om vi skulle være kærester. Og det skulle vi, siger hun om sin nu forlovede Per, som hun rejste over for at besøge som en ven.

Han studerede til filminstruktør og var en god undskyldning for at opleve byen i et par uger. Efter tre dage kyssede de første gang. Derfra lod de sig rive med af forelskelsen og mulighederne i englenes by. De festede, havde tømmermænd og spiste burgere. De kørte på motorcykel til Palm Springs, ud i ørkenen og op i bjergene.

– Los Angeles tog mig med storm, hvilket sikkert hænger sammen med den berusende forelskelse, som jeg oplevede i byen. Men resten af turen skærpede også mine sanser. Jeg blev enormt inspireret af de store kontraster mellem de forskellige byer, de mange oplevelser og indtryk undervejs. Så efterfølgende lavede jeg et stort projekt på mit studie om det, fortæller hun og viser en gammel logbog med billeder, brochurer, tegninger og andre ting fra turen.

Tilbage på designskolen i London blev feriens indtryk til en udstilling med mønstre, tekstiler, print, vævninger, collager og artwork. Nogle af tingene er efterfølgende blevet solgt. Andre er nu en del af et stort bagkatalog, som hun stadig trækker på. Og Per – han flyttede efter et år som langdistancekæreste til London.

Cecilie Rudolph om

Afslapning ...
... er et langt bad om morgenen. Det er måske ikke så miljørigtigt, men en af mine ‘guilty pleasures’. Jeg prioriterer det og står tidligt op for at få tid til det. Når jeg står i brusenichen og har min egen lille spa, får jeg tit ideer. Det klarer min hjerne.

Pusterum ...
... får jeg, når jeg er ude at handle og går og kigger på de forskellige varer – hvis jeg altså når at komme i supermarkedet, inden de lukker. Jeg har boet i London, hvor de har døgnåbent, så jeg prøver stadig at vænne mig til de danske åbningstider.

Kogebøger ...
... er min form for litteratur, som jeg læser i weekenderne eller tager med i sommerhus. Jeg nyder at sidde og kigge på billederne og læse opskrifterne, på samme måde som folk læser en roman. Det er både inspirerende og afslappende. Jeg har en gigantisk samling.


Tv.: Kjole MaxMara Weekend, 3.295 kr. Bolero MaxMara Weekend, 1.795 kr. Taske MaxMara Weekend, 3.295 kr. Øreclip Ole Lynggaard Copenhagen, 104.500 kr. Ørering Ole Lynggaard Copenhagen, 9.950 kr. for et par
Th.: Kjole Loewe, 23.950 kr. Halskæde Maria Nilsdotter, 1.720 kr. Ringe med farvede sten Carré hos The Jewelleryr Room, 790 kr. Ring med mørkegrøn sten Sophia Roe, 1.250 kr.

I turistfælden med fuldt overlæg

Alle Cecilie Rudolphs ferier er en blanding af fritid og inspiration. Kameraet og skitsebogen ligger fast i tasken, så steder, ideer og tegninger kan tages med hjem.

– Jeg er altid ‘alert’, når jeg er på ferie, siger hun og vifter med begge hænder ud i luften.

LÆS OGSÅ: Ida Rud: Tal til dig selv som til din bedste veninde

– Jeg tager en masse billeder, ikke normale feriebilleder, men billeder af farver, teksturer, overflader, mønstre, bygninger, natur, eller hvad der nu springer i øjnene. Det er en naturlig del af mit virke som designer at dokumentere, når jeg kan mærke, at her er der noget inspiration at hente.

Rejserne har ofte de små lokale skatte som mål. Gerne de spiselige. Turistfælderne går hun en stor bue udenom. Tanken om en guidet tur på en segway skræmmer hende. Alligevel falder hun engang imellem i − med fuldt overlæg. Derhjemme har hun en hel hylde med håndplukkede souvenirs. Her står en håndlavet, kitschet muslingeskalskurv fyldt med små muslingeskaller, som hun købte på en tur til Sydengland af en gammel mand. Der er også køleskabsmagneter med pasta fra Milano og en skriggrøn plastikhavfrue, der sidder på en søhest. En gammel antik kop med Queen Elizabeth, købt under studietiden i London, pryder også. 

– Souvenirs fungerer som små historiefortællinger for mig fra mine mange mindeværdige oplevelser. Jeg er en samler og knytter mig meget til ting, fortæller hun.

– Havfruen i plastik er fra en ferie, hvor Per og jeg gik ‘all in’ på at dyrke turismen, der har noget virkelig interessant over sig, siger hun og fremhæver den engelske dokumentarfotograf Martin Parr, som bl.a. portrætterer ‘den grumme side’ af masseturismen.

– I 2016 rejste vi rundt i Florida, der er kendt for alle sine forlystelsesparker som Disney World, Universal Studios og Sea World. Mit største ønske var at komme til Weeki Wachee, der er en gammel park fra 1950’erne, hvor man kan opleve havfruer under vand, siger hun entusiastisk.

Cecilie Rudolph husker tydeligt, at hun havde en Florida-T-shirt på og en kasket med glimmer og blendede perfekt ind sammen med de amerikanske turister og deres badedyr.

LÆS OGSÅ: 10 leveregler fra Paul Smith

– De laver stadig det samme show som dengang, hvor man sidder nede i et auditorielignende lokale og ser havfruerne danse under vand. En gang imellem svømmer de over til et rør og suger luft. Det er simpelthen så absurd, griner hun, mens hun imiterer de dansende havfruer.

Efter showet trak hun havfruen på søhesten i en gammel souvenirmaskine, der bedst kan forklares som fortidens svar på en 3D-printer. Hun taler længe om den figur. Ferieminderne står ikke kun på en hylde. De sidder også dybt i hende.


Bluse Molly Goddard, 5.130 kr. Bikini Hanne Bloch, 1.800 kr. Bukser Baum und Pferdgarten, 1.499 kr. Sko Christian Louboutin, 4.490 kr. Hat Maison Michel, 3.650 kr. Armbånd Georg Jensen, 19.500 kr. Sølvring Georg Jensen, 3.500 kr. Guldring Georg Jensen, 22.000 kr.

Q&A

Strand eller storby?
Gerne en kombination, der hedder roadtrip, da jeg har mulighed for både at slappe af på stranden, udforske små spændende sideveje og besøge museer i storbyerne.

Bog eller podcast?
Bog, men ikke skønlitteratur. Jeg læser fagbøger om fx kunstnere, eller også læser jeg kogebøger. Podcast, tror jeg faktisk, vil være noget for mig, men jeg har ikke fået lyttet til nogen endnu.

Is eller drink?
Klart is. Jeg er både til gelato, softice og gammeldags vaffelis med jordbærguf. Jeg kan også godt lide is med anderledes smag som solbær og estragon.

Svært at stoppe hamsterhjulet

Intet er ‘set in stone’ endnu, når det gælder årets sommerferie. Men ønsket om og behovet for at prioritere den er stor, selv om det er svært at få planlægningen til at gå op, når man arbejder som hhv. selvstændig designer og freelanceinstruktør og -fotograf. Job og opgaver kommer ind, som vinden blæser, så det gode tidspunkt for ferie er svært at skemalægge.

– Min kæreste har netop fået et job, hvor han skal rundt på Fyn og det fynske øhav og tage billeder. Så vi har talt om at leje en autocamper og lave ‘Tour de Fyn er fin’, fortæller Cecilie Rudolph om turen, hvor hun helt sikkert skal tegne lidt undervejs og plukke grøftekantens buketter til sin blomsterpresser. Hun har ikke et specifikt projekt i sigte. Hun kan bare ikke lade være.


Skjorte Bruta, 2.140 kr. Shorts Baum und Pferdgarten, 999 kr. Halskæde Maria Nilsdotter, 1.720 kr. Ringe med farvede sten Carré hos Thejewelleryroom, 790 kr. pr. stk. Andre ringe Cecilies egne.

– Det danske vejr har derfor bare at arte sig i år, for vi tager nok til Tisvilde i mine forældres sommerhus ‘Granstuen’, hvor jeg altid får fornemmelsen af det gode liv. Dagene deroppe er fuldt ud lystbetonede, og vejret sætter retningen for dagens aktiviteter. Det er som en nostalgisk tidslomme, når man går gennem det vildtvoksende græs. Jeg tænker altid lidt på ‘Matador’ og deres somre på Feddet, når jeg er deroppe og går rundt med min stråhat, siger hun og smiler ved tanken.

LÆS OGSÅ: Margrethe Vestager: Kommissæren holder fridag

Måske går turen også til Syditalien. Måske Puglia-regionen med masser af varme, dovne dage og ikke mindst god pasta. Måske. For Cecilie Rudolph er stadig inde i en forandringsproces.

– Jeg kan jo godt se, at jeg stadig ikke har formået at ændre min livsstil. Men jeg er i gang, og jeg har fokus på det, da jeg kan mærke, at ferier, rejser og oplevelser og det at pleje mig selv og mit privatliv er meget udslagsgivende i mit arbejde. Jeg har brug for at lade op, søge nye veje og opleve andet end mit fantastiske andet hjem, mit studie, for at være kreativ og holde energiniveauet oppe, siger hun og understreger, at det jo ikke er den store nyhed, at det er vigtigt for alle at slappe af for at være kreativ.

Men når man først er i hamsterhjulet, har egen virksomhed, et stort drive, er detaljeorienteret, passioneret og kan klare sig på utrolig lidt søvn, kan det være svært at stoppe op.

– Det er sådan en hårfin balance. Men jeg er på vej. Og Per ringer, siger hun.

LÆS OGSÅ: Anja Lovén: Afrika skabte mig