INTERVIEWS

Cindy Crawford – Den mest super af alle supermodellerne

Selv en supermodel med en 30-årig karriere kan blive usikker, når hun ser sig selv i spejlet. Og nervøs, når lyset slukkes, og det er lige ved at være showtime. IN har mødt den måske mest super af alle supermodellerne, Cindy Crawford.

Blå bog: Cindy Crawford

  • Født 20. februar 1966 i staten Illinois, USA. Hun er vokset op med to søstre. De havde også en bror, som døde af leukæmi som treårig.
  • Som 17-årig blev hun nummer to i modelkonkurrencen Look of the Year, og det blev startskuddet til hendes karriere som en af de mest brugte modeller i slut- 80’erne og 90’erne.
  • Hun var en af de fem modeller, udtrykket ‘supermodeller’ blev opfundet om, og hun har været på forsiden af alle modemagasiner, gået shows for alle store modehuse og medvirket i flere musikvideoer. Mest kendt er selvfølgelig George Michaels ‘Freedom! ’90’ fra 1990, og for et par år siden optrådte hun som skoleinspektør i Taylor Swifts ‘Bad Blood’.
  • Hun gik på pension som ’fuldtidsmodel’ i 2000, men stiller stadig op indimellem – bl.a. optrådte hun med datteren Kaia på forsiden af fransk Vogue i 2016, og under modeugen i Milano i september gjorde hun comeback på catwalken sammen med bl.a. Helena Christensen for at markere 20-året for Gianni Versaces død.
  • Hun var gift med skuespilleren Richard Gere fra 1991 til 1995. I 1998 blev hun gift med forretningsmanden Rande Gerber, som hun har to børn med, Presley på 18 år og Kaia på 16.

LÆS OGSÅ: Cindy Crawford - 16 ikoniske mode-øjeblikke

Lyset bliver slukket…

… der bliver helt mørkt. Og stille. Som om de hundredvis af tilskuere holder vejret, fordi de ved, at der skal ske noget særligt. Musikken begynder igen. Det er lyden af 90’erne – George Michaels klassiker ‘Freedom! ’90’.

Cindy Crawford som beachbabe i Vogue i 1991. I dag bor supermodellen også næsten på stranden – i Malibu uden for Los Angeles.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

Klik. Lyset bliver tændt igen, og der står de. Carla, Claudia, Naomi, Cindy og Helena. Kvinderne, der ikke behøver et efternavn, for at alle ved, hvem de er. Kvinderne, man opfandt begrebet ‘supermodeller’ om for snart 30 år siden.

Iført tætsiddende guldkjoler, løst hår og store smil hanker de op i Donatella Versace, der ser lille bitte ud ved siden af de fem amazoner, og skridter ned ad podiet, mens George Michael stadig synger, at han ‘won’t let you down … will not give you up’.

Publikum snapper efter vejret og fumler febrilsk med iphonen. De er vidner til et stykke modehistorie.

Pludselig nerver på

– Det var fantastisk. Det var meget rørende for os alle sammen, fortæller Cindy med efternavnet Crawford, da IN møder hende, et par uger efter hun var på podiet i Milano for at hylde afdøde Gianni Versace sammen med Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell og danske Helena Christensen.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

– Vi elskede alle sammen Gianni, han havde en stor andel i vores karriere. Han elskede kvinder. Det er det, Versace er berømt for – at hylde sexede, stærke kvinder. Da vi stod der, var det, som om tiden havde stået stille, siger hun om øjeblikket, der nær havde væltet internettet.

Hun smiler lidt. Hun ved godt, at tiden ikke har stået stille. Cindy Crawford er blevet 51 år, og når der er modeuge i New York, Paris og Milano, er det nu hendes to teenagebørn, Presley og Kaia Gerber, som skridter ned ad podiet iført næste sæsons kollektioner. Men hyldesten til Gianni Versace var en lille tidslomme. En lille bid af 90’erne – i fremtiden.

– Vi stod alle sammen og jokede og grinede, før tæppet skulle gå. Og da der så var 10 sekunder til, var det pludselig sådan ‘oh gosh, vi har nerver på. Vi har rent faktisk nerver på!’ Jeg sagde ‘okay, venner, vi har gået shows før. Kom så!’ Og så gik vi ud, husker Cindy Crawford.

LÆS OGSÅ: Supermodel, Cindy Crawford, besøger verdens eneste flyvende hospital

Et fællesskab med teenagerne

Det er mange år siden, den amerikanske supermodel sagde farvel til sin fuldtidskarriere som model, men indimellem dukker hun stadig op som smukt blikfang i reklamer eller på magasinforsider.

I foråret 2016 var hun på forsiden af fransk Vogue sammen med sin nu 16-årige datter, og siden da har Kaias karriere for alvor fået vind i sejlene.

Cindy Crawford ses stadig med de andre supermodeller – bl.a. britiske Naomi Campbell.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

Cindy Crawford fortæller, at datteren har leget model, siden hun var helt lille. Der var både en leg, der hed ‘photoshoot’ og en, hvor Kaia og hendes veninder blev klædt på af mor og skridtede ned ad en lang gang hjemme i huset i Malibu – deres helt egen catwalk.

– Jeg ville ønske, jeg kunne have udsat det til senere. Men hun ville det virkelig. Da hun var 14, blev jeg ved med at sige, ‘du skal vente, til du bliver 16’. Da hun så blev 16, tænkte jeg, at jeg skulle have sagt 18! Samtidig tænker jeg, at jeg selv har haft en fantastisk karriere, hvor det lykkedes mig at undgå nogle af faldgruberne. Så jeg kan være en god mentor for hende, siger Cindy Crawford.

Og selv om hun gerne havde set, at Kaia havde ventet lidt med at træde ind i modelverdenen – eller måske havde fundet på noget helt andet at lave – er det også sjovt for hende at have noget, hun kan dele med sin 16-årige datter.

– Når børn har den alder, er der mange ting, hvor de siger ‘det ved du ikke noget om’ til deres forældre. Men begge mine børn ved, at jeg ved noget – i hvert fald når det gælder modebranchen, fortæller hun.

Hun prøver dog at holde igen med de gode råd, men én ting har hun sagt til Kaia, når det gælder shows:

– Pigerne har intet udtryk i øjnene nu om stunder. Det er som at se robotter, der går. Jeg sagde til hende: ‘Hvis det var mig, der bestemte, ville jeg sige, at du skal tage din personlighed med på podiet og udstråle selvsikkerhed’. Jeg tror, folk gerne vil se personlighed. De vil se, hvem pigerne er. Hvis du elsker det, du har på, skal du gå, som om ‘det her er den mest sexede kjole, jeg nogensinde har haft på, og er du ikke bare helt vild for at købe den?’ Det er jo det, der er ideen, ikke? siger hun.

Cindy Crawford på film. I 1995 medvirkede modellen i ‘Fair Game’ over for Stephen Baldwin.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

Svært at blive ældre

Cindy Crawford selv var kendt for sin professionalisme og smittende energi som model – både på og uden for catwalken. Ingen divanykker, hys-anfald eller ‘jeg står ikke ud af sengen for mindre end 10.000 dollar’ her.

Det er også den fornemmelse, man får, når man sidder over for hende. Hun er venlig og koncentreret. Hun er her for at lave et godt stykke arbejde. Der er noget tidløst over hende, som ikke bare bunder i det faktum, at hun er præcis lige så smuk og dådyragtig som for 25 år siden, men også i hendes måde at være på. Hun er en kvinde, som sætter familien før alt andet. Som indrømmer, at de sociale medier skræmmer hende, og at hun ‘aldrig har været supertrendy’.

Hun er klassisk klædt: En sprød, hvid skjorte, sorte læderbukser, høje sorte snørestiletter og enkle smykker. Det brune hår hænger løst og bølger omkring hendes ansigt med den nærmest ikoniske skønhedsplet, og hendes makeup er afdæmpet og naturlig. Brun og gylden. Ligesom hende selv.

I won’t let you down, I will not give you up ... Cindy Crawford var sammen med en række af sine supermodelkolleger med til at gøre videoen til George Michaels ‘Freedom! ’90’ til en klassiker.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

Det er tydeligt, at det ikke generer hende, at hun nu har givet stafetten videre til Kaia og Presley, mens hun selv lever et mere tilbagelænet hjemmeliv uden for rampelyset i strandbyen Malibu uden for Los Angeles.

– Nedtællingen til 50 år var sådan ‘48, så 49, så … argh!’ Men dagen efter jeg var fyldt 50, havde jeg det fint og tænkte ‘jeg er stadig mig’. Men det er klart, at som model bliver der fokuseret meget på, hvordan du ser ud. Tingene sidder ikke, hvor de plejede at sidde, og man begynder at lægge mærke til alle de små forandringer, når man ser sig i spejlet. Jeg ser ikke ud, som jeg gjorde. Det skal jeg heller ikke, for jeg er 51 og har to store børn, men jeg synes stadig, det er hårdt. Det er vigtigt, at man udvikler andre områder af sit liv, som gør en lykkelig. For mig er det min familie, mine børn, have et arbejde, jeg elsker. Og velgørenhedsarbejde, siger Cindy Crawford.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Mor er den bedste

Hun har kendt sin mand, Rande Gerber, i 25 år og snart været gift med ham i 20.

– Vi flyttede til Malibu for børnenes skyld. Det er et almindeligt liv. Alle går i jeans og klipklapper og ingen makeup – og det er så godt for mig. Selv nu, når jeg rejser med min datter til New York, Milano, London og Paris, kan jeg blive grebet af en følelse af usikkerhed og utilstrækkelighed. Naomi så forrygende ud i Milano. Og selv min datter udbrød ‘Claudias krop, mor!’ Jeg kan huske, hvordan jeg som ung model stod backstage og kiggede på alle de andre piger, som var så smukke, siger hun om en følelse, som endnu ikke helt har sluppet taget i hende – selv om hun nok er en af de kvinder, der har tjent allerflest penge på sit udseende og været på forsiden af allerflest glittede modemagasiner verden over.

Samtidig kan hun godt mærke, at hun ikke længere er den unge usikre modelspire, som hele tiden blev målt og vejet, både bogstaveligt og i overført betydning.

Billederne fra Cindy Crawfords tidlige karriere afslører, hvor meget Kaia ligner sin berømte mor.

Se flere billeder nederst i galleriet ...

– Når man bliver ældre, bliver man også mere selvsikker. Man kender sig selv bedre. Man ved, at ‘jeg er god til det’ og ‘jeg er ikke god til det’ og ‘det kan jeg godt lide’ og ‘det bryder jeg mig ikke om og gider ikke spilde min tid på’. Det er det gode ved at blive ældre. Jeg er meget taknemmelig over at blive ældre, for det er ikke alle forundt. Jeg har veninder, som er døde af brystkræft, og når sådan noget sker, går det op for en, at det er en gave at blive ældre. Jeg er også heldig, at jeg stadig har begge mine forældre. Og jeg havde begge mine bedstemødre indtil for nylig. Min ene bedstemor blev 98 år, og den anden er 94 og klarer stadig alting selv. Hun passer på sig selv og nyder stadig livet og sin familie. Det er meget inspirerende, siger Cindy Crawford.

LÆS OGSÅ: Michelle Pfeiffers comeback på første klasse

Det er også familien, hun peger på, når man spørger til hendes forbilleder. Hendes mor og to søstre.

– Da jeg var barn, arbejdede min mor ikke. Hun var hjemmegående, men jeg vidste, at jeg gerne ville have et arbejde. Min mor havde det ikke altid let – hun mistede et barn, og hun blev skilt. Men hun forsøgte altid at få det bedste ud af enhver situation. Det er først, efter jeg er blevet voksen, jeg forstår, hvor stærk hun har været. Mine søstre minder meget om hende. De er begge fantastisk gode mødre, og de er begge lærere. Det ville jeg nok også være blevet, siger hun.

Cindy Crawford om ...

Mangfoldighed i modebranchen
– Jeg håber, at det, der kommer til at ske, er, at skønhedsidealet bliver bredt ud, så der er plads til alle slags kroppe, hudfarver og hårtyper. Alle kvinder skal kunne føle sig smukke i en moderne verden. I vores generation tror jeg, vi var lidt bedre til at favne kvinders kroppe. Men måske ikke så tolerante i andre henseender. Jeg kunne godt tænke mig, at begrebet skønhed blev lidt mere nuanceret.

Den første Vogue-forside
– Jeg kan huske, at jeg gik igennem en lufthavn, og der stod det, amerikansk Vogue, skudt af Richard Avedon. Jeg var så begejstret, at jeg købte tre. Damen i kassen genkendte mig ikke, hun sagde bare ‘ni dollar, tak’. Hun kiggede ikke engang op, hun solgte bare sine blade. Men det var stort for mig.

Børnenes fremtid
– Min mand siger altid til dem ‘hvis du elsker det, du laver, føles det ikke som et arbejde. Du laver bare det, du elsker’. De skal begge to finde ud af, hvad det er, de elsker, og hvordan det kan blive et arbejde. Kaias karriere bliver anderledes end min, fordi verden er anderledes. Vi havde ikke de sociale medier og alt det der. Min søn kan godt lide at være model, men han elsker ure og biler. En typisk dreng. Men han vil også gerne gå i sin fars fodspor og blive forretningsmand.

Kærligheden
– Da jeg mødte min mand, var vi tiltrukket af hinanden, men vi var også gode venner. Vi respekterer hinanden. Vi har været gift i 19 år, men sammen i 25. Livet og børn kommer i vejen indimellem, men vi kan virkelig godt lide hinanden, og vi har enorm respekt for hinandens meninger.

Se flere billeder af den smukke Cindy Crafword og hendes succesfulde karriere her i galleriet:

Cindy Crawford - den mest super