INTERVIEWS

Connie Nielsen om kærestesorger, aktivisme og om at være i sit livs form

Når man lider af kærestesorg og føler, at verden er gået under, er der én ting at gøre: Træk vejret. Sådan lyder rådet fra Connie Nielsen, som ved, hvad hun taler om. Og hun ved også, at smerten ikke varer ved, men falmer og giver plads til en ny verden og et nyt liv. IN har mødt hende i Los Angeles.

Blå bog: Connie Nielsen

  • Født 3. juli 1964 i Frederikshavn. Hun flyttede til først Paris og siden Rom for at arbejde som model og uddanne sig til skuespiller.
  • Hun debuterede på film i den franske ‘Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir’ i 1984 og havde flere roller i franske og italienske film og tv-serier.
  • I midt-90’erne flyttede hun til USA og fik hurtigt gang i filmkarrieren der – og har haft det lige siden.
  • Blandt de mest kendte film, hun har medvirket i, er ‘Djævelens advokat’, ‘Gladiator’, ‘Return to Sender’, ‘Brødre’ og ‘Nymphomaniac’. Hun har også haft større roller i tv-serierne ‘Boss’, ‘The Following’ og ‘The Good Wife’.
  • Snart er hun aktuel i ‘Wonder Woman’, hvor hun spiller sammen med bl.a. Gal Gadot, Robin Wright og Chris Pine. Filmen får premiere 1. juni.
  • Hun er mor til to drenge – Sebastian på 17, hvis far er den italienske skuespiller Fabio Sartor, og Bryce, som bliver 10 i maj, hvis far er Metallica-trommeslager Lars Ulrich.

LÆS OGSÅ: Connie Nielsen er på rollelisten, når Ann Lind Andersen guider til månedens film og tv-serier

Connie Nielsen sidder på London Hotel i West Hollywood og kigger lidt bekymret ud på regnen. Vejret minder mere om det, man kan opleve i den britiske hovedstad end i filmbyen, hvor palmerne normalt står majestætisk op mod en klar, blå himmel. Udenfor er den berømte Sunset Boulevard ved at oversvømme af regnvand, og det fortsætter med at sile ned fra en mørk, grå himmel. Den danske skuespiller frygter, at hendes fly til San Francisco bliver aflyst pga vejret – og hun har lovet at komme hjem og lave aftensmad til sine børn.

Connie Nielsen bor både i New York og San Francisco. Hun flyttede til Marin County i det nordlige Californien, efter hun mødte den danske musiker Lars Ulrich. Hun havde dengang allerede sønnen Sebastian, hvis far er den italienske skuespiller Fabio Sartor, og Lars Ulrich havde to drenge, Miles og Layne, der nu er henholdsvis 18 og 16 år. Sammen fik det danske Hollywood-par endnu en søn, Bryce, der nu er 10 år.

Det var lykken for Connie Nielsen, der mange gange har talt om, hvor forelsket hun var i sin familie. Hun var lykkelig. Men efter otte år gik forholdet mellem Connie Nielsen og Lars Ulrich i stykker, og hun lægger ikke skjul på, at bruddet kom som lyn fra en klar himmel og at hun var knust. Men hun taler ikke med bitterhed om det forliste forhold.

– Min familie er ikke gået nogen steder. Min familie er 100 procent min familie. Jeg elsker mine stedsønner og har altid haft en dyb følelse af, at de er som mine egne sønner. Jeg elsker dem med den samme inderlighed, som jeg altid har gjort. Jeg elsker mine børn. Alle fire. Mine biologiske børn og mine stedbørn, siger Connie Nielsen bestemt.

Connie Nielsen har spillet over for de største skuespillere, både Danmark og Hollywood kan byde på. Til venstre er det Nikolaj Lie Kaas i ‘Brødre’, og til højre er det Russell Crowe i ‘Gladiator’, som blev hendes helt store gennembrud.

– Jeg kan kun sige, at hver eneste gang man befinder sig midt i en krise eller oplever hjertesorg og tror, at man ikke kan trække vejret længere, så skal man huske på, at der i dets sted vil komme en ny verden. Man skal bare vente længe nok. Til alle de mennesker derude, som føler, at de ikke kan komme videre, fordi det gør for ondt, kan jeg sige: ‘Vent, vent, vent. Træk vejret og tag ét skridt ad gangen. Lige pludselig er du kommet ud på den anden side. Før du ved af det, er du på den anden side. Og på den anden side er der en ny verden, som du bare bliver større og stærkere af at skulle lære at kende’, lyder rådet fra danskeren.

Vil ikke være den hvide frelser

Connie Nielsen er en kvinde, der skaber dybe forhold og nære relationer til de mennesker, hun har omkring sig. Sådan har det altid været. Hun har stadig kontakt med sine barndomsvenner fra Frederikshavn.

– Jeg er meget loyal. Jeg har stadig mine venner fra Frederikshavn, som jeg elsker lige så højt, som da vi var 15 og lavede alt sammen. Jeg ser dem stadig ofte på trods af den her store verden, som jo egentlig ikke er så stor alligevel. Den bliver mindre, jo ældre man bliver, synes hun.

Ud over USA og Danmark er Afrika blevet en del af Connie Nielsens verden. I 2010 var hun i Kenya og optage den danske film ‘Kidnappet’, og det ændrede hendes liv og hendes fokus.

I filmen spiller Connie Nielsen og Lars Mikkelsen et forældrepar, hvis adoptivsøn Simon forsvinder i den fattige bydel Kibera under familiens besøg i Nairobi. Der var flere af medarbejderne på filmen, der boede i netop Kibera, og Connie Nielsen tog med dem ud til slumkvarteret, som hun aldrig havde set magen til i hele sit liv.

Connie Nielsen arbejder stadig som model − tv. ses hun i en kampagne for Ole Lynggaard Copenhagen. Filmen 'Kidnappet' (th.) blev en øjenåbner for hende, og hun startede sit humanitære arbejde i Afrika efter indspidningerne i Kenya.

Oplevelsen inspirerede hende til at blive medstifter af Human Needs Project. Målet er at hjælpe folk i fattigdom og slum til at ‘hjælpe sig selv’. I Connie Nielsens øjne giver det ikke mening at hjælpe ved at smide en stor pose penge på bordet. Man skal hjælpe med at starte projekter, som folk selv kan køre videre, synes hun, og hun så et stort potentiale i de mennesker, hun havde mødt i Nairobis ghetto.

– Der er mange, der ubevidst handler ud fra et hvidt og vestlig verdenssynspunkt, påpeger Connie Nielsen, der selv ville undgå at fremstå som en ‘hvid frelser’ og i stedet ville samarbejde med befolkningen.

– Jeg prøver at finde en måde at hjælpe på, hvor vi giver folk muligheder for at hjælpe sig selv i deres lokalområde. Vi er nødt til at forstå, at økonomisk hjælp skal skabe processer, som sætter økonomien i gang. Det hjælper ikke at yde en form for hjælp, som gør folk passive, siger hun.

Connie Nielsen har bl.a. grundlagt Road to Freedom Scholarships, som skulle hjælpe børn i Kibera komme i skole og bestå en eksamen. Hun opdagede, at selvom Kenya har et udmærket skolevæsen, som er gratis et langt stykke hen ad vejen, har børnene i slumkvarteret ofte ikke råd til skoleuniformer og til at betale gebyrer for at gå til eksamen.

Men hun var mest chokeret over, at slumkvarteret ikke havde ordentlig vandforsyning eller elektricitet. Desuden opdagede hun, at vandet i slumbyen var seks gange så dyrt her end andre steder i Nairobi.

Det ville hun gøre noget ved. Aktivisten Connie Nielsen tog fat.

– Folk, der bor i slumområder, befinder sig på den allernederste del af den her totempæl af vores internationale udvikling. De lever i områder, som de ikke kan slippe væk fra, og hvor der er farligt affald overalt. De lever på skrænter af affald – deres eget og resten af byens affald. Og de er afskåret fra rent vand. Jeg er aktivist i den forstand, at jeg prøver at hjælpe dem med at blive en del af den internationale udvikling, fortæller Connie Nielsen.

Forholdet mellem Connie Nielsen og Lars Ulrich gik i stykker, men hun betegner stadig musikeren og hans to sønner som sin familie. Sammen har de en søn mere, Bryce.

En god leder

Human Needs Project åbnede en lokalt center, hvor de lokale blandt andet kan få hjælp til at bruge computere og internet, skrive jobansøgninger og få rådgivning om, hvordan man starter sin egen forretning. Her er der også oprettet en brønd, som i modsætning til mange andre af Kiberas brønde ikke får lov til at tørre ud. Målsætningen er, at centret skal styres af de lokale og være selvkørende.

Der er kommet mange positive oplevelser ud af arbejdet i Nairobi. Connie Nielsen påpeger, at hendes samarbejdspartnere er blevet stærkere og meget mere kompetente i forhold til økonomiske processer, efter de har fået adgang til know-how.

– Det er dem, der nu kan sige: ‘Jeg har været i gang med at starte en millionvirksomhed op fra bunden’, siger Connie Nielsen, der tydeligt er bevæget, når hun taler om projektet.

– Om 30 år vil de og deres familier være en del af et know-how, som de ellers aldrig ville have fået. Havde vi bare kørt tæpper og vand ind til dem, ville de aldrig nogensinde have lært det.

LÆS OGSÅ: Viola Davis - Den lille fattige pige, der drømte stort

Connie Nielsen har også lært en masse om sig selv i arbejdet i Afrika:

– Fremfor alt har jeg lært, hvor meget ydmyghed der skal til for at være en god leder. Det tror jeg ikke nødvendigvis, at folk forstår. Jeg tror ikke, at jeg vidste, at ydmyghed er en af de største komponenter af lederskab.

Fra Italien til Hollywood

Connie Nielsen har tidligere boet både i Frankrig og Italien og flyttede til USA i slutningen af 1990'erne for at gøre karriere. Hun var næsten lige landet, da hun fik rollen som Christabella Andreoli i filmen ‘Djævelens advokat’, hvor hun spillede over for stjernerne Keanu Reeves og Al Pacino. Hun optrådte nøgen i filmen og blev kendt som den smukke, sensuelle dansker. Kort tid efter fik hun rollen som Lucilla i Ridley Scotts ‘Gladiator’, og filmen, der nu er en klassiker, slog hendes position i Hollywood fast. Hun har haft en stabil karriere lige siden.

– Jeg var omkring 32 og stadig midt i en udviklingsproces, fortæller Connie Nielsen om debuten i den amerikanske filmbranche.

– Det var en proces, hvor jeg på den ene side havde meget stærke ideer om, hvad en kvinde er. Men på den anden side, tror jeg nok, at jeg havde en indre stemme, som stadig var en piges. Jeg tror, at der er sket det, at jeg er gået fra at være en pige i en kvindekrop til at blive en kvinde i et menneske. Sådan føles det for mig.

Connie Nielsen fortæller, at hun aldrig har været i så god form, som hun kom til at være i rollen i ‘Wonder Woman’, hvor hun spiller titelfigurens mor. Filmen havde premiere 1. juni.

Se Ann Lind Andersens anmeldelse af 'Wonder Woman' her

Connie Nielsen er fyldt 50. Hun er ‘vistnok 52’. Hun kan ikke helt huske det. Hun går mere op i menneskerettigheder, kvinderettigheder, miljøet, planteliv og dyreliv, end hvad der står på hendes fødselsattest. Hun var også blandt de mange, der deltog i kvindemarchen i Washington D.C. i januar, dagen efter Donald Trumps indsættelse som USA's præsident.

– For mig er en aktivist en person, der konstant arbejder på at bringe en rationel tankegang tilbage i en verden, som har påtaget sig en fuldstændig irrationel proces og tankegang, siger Connie Nielsen, der ser sig selv lige så meget som aktivist som skuespiller.

– For mig er det absurd, at et menneske ikke må tro på det, det vil, uden at der kommer nogen og spiller politibetjent over for deres tankegang. For mig er det også absurd, at et menneske føler, at det kan være bedre og større end et andet menneske. Så for mig er en aktivist en person, der insisterer på at stoppe et system, der begrænser mennesket, og tager for sig af alle ressourcer og føler, de har ret til det. Om det så er den rene luft, har de ret til at gøre den beskidt.

Connie Nielsen har for længst ramt den alder, som har tendens til at gøre kvinder uinteressante i Hollywood. Men det har den blonde dansker nu ikke mærket noget til. De senere år har hun føjet film som ‘The Runner’, ‘Three Days to Kill’, ‘Nymphomaniac’ og ‘Return to Zero’ til sit cv, og hun har spillet advokat i den populære og roste tv-serie ‘The Good Wife’.

– Det er sjovt, at folk siger det, men det er jo ikke sandt, det er en myte, siger Connie Nielsen om manglen på roller til modne kvinder.

– Se bare på Helen Mirren. Eller på alle de fantastiske roller, som Annette Bening har hvert år, siger hun om kollegerne på hhv. 71 og 58 år.

Og hendes egen nyeste film er med til at underbygge hendes ord. I ‘Wonder Woman’, som får dansk premiere 1. juni, spiller hun godt nok titelfigurens mor – men det er ikke nogen hjemmegående husmor, men en hårdtslående, handlekraftig powerkvinde og superheltinde, der tager sværdet i egen hånd.

– I en alder af 52 er jeg i mit livs bedste form. Jeg er blevet meget fysisk stærk, fortæller hun.

Hun tog 10 kilo på i muskler under træningen til den fysisk krævende rolle som Queen Hippolyta. Hun skulle både ride, skyde med pile og kæmpe med sværd. Connie Nielsen har altid været fysisk aktiv og løber gerne en time hver dag, hvis hun kan komme til det. Men det er første gang nogensinde, at hun har skullet forberede sig til en rolle på den måde.

– Jeg spiller en superhelt nu, siger Connie Nielsen – og så kan hun jo hvad som helst.

LÆS OGSÅ: Instruktør Charlotte Sieling om livets lykkelige afveje