INTERVIEWS

Connie tog springet – skiftede til kvinder som 37-årig

Efter 19 år med mand og børn kunne Connie Bjørn ikke længere. Hun ville leve det liv med kvinder, hun som 14-årig havde lagt låg på, da hendes mor kaldte en venindeforelskelse for ‘svineri’. I dag har hun kvindelige kærester og et nyt syn på, hvad kærlighed og sex er.

Der skulle en alvorlig lægefejl til…

… før Connie Bjørn fik det skub, hun havde brug for. Komplikationer efter en rygmarvsprøve gjorde, at hun i en alder af 34 år vågnede op i en hospitalsseng og var lammet fra livet ned. I de efterfølgende hårde måneder blev det klart for Connie Bjørn, at hun måtte lægge sit liv om. Ikke bare til et liv i kørestol – for en stund – men til et liv med kvinder. For altid.

– Jeg er jo aldrig sprunget ud. Jeg er fløjet ud. Jeg foldede mine vinger ud, og så fløj jeg. Virkelig fløj, fortæller hun om den dag, da hun som 37-årig for første gang sagde til et andet menneske, at hun var til kvinder.

Helt specifikt skete det til en hjælper, hun havde ansat i sit hjem på grund af lammelsen. Han var bøsse.

– Jeg husker så tydeligt hans reaktion. Han sagde: ‘Ej, er det rigtigt?’ ‘Ja, det er jeg sikker på,’ svarede jeg. ‘Velkommen i familien’, svarede han og gav mig et kram. Det var så skønt. Pludselig var jeg helt normal, fortæller Connie Bjørn om den livsomvæltende dag, hvor hun endelig blev ‘sig selv’.

LÆS OGSÅ: Anne Linnet: 3 gange mit livsmod er blevet sat på prøve

Inden da havde hun levet det, hun selv og de fleste andre – ikke mindst hendes mor – betragtede som et normalt liv. Med mand gennem 19 år og to børn i et toetagers rækkehus i en forstad til København. Dét liv, hun i stedet burde have levet, var unormalt, ja ligefrem ‘noget svineri’. Som 14-årig kom Connie Bjørn hjem fra en veninde og sagde, at det kildede i maven, når de gav kram og masserede hinandens skuldre.

– Min mor sagde bare: ‘Hvis du er til dit eget køn, skal du ikke fortælle mig det. Det svineri vil jeg ikke have’, fortæller Connie Bjørn.

Men et frø blev alligevel plantet den dag.

Hr. og fru Danmark

I dag er Connie Bjørn 55 år. Hun er single lige nu, men har ikke spildt tiden, siden hun endelig besluttede sig for at leve et liv med kvinder fremfor mænd. Hun har været gift. Med en kvinde. Og haft kvindekærester. Hun er en integreret del af det lesbiske miljø i København, og hvis man ikke vidste det, ville man måske nok tro, at sådan har det altid været. Men for Connie Bjørn ligger der et langt og helt andet liv bag hende.

Faktisk mødte hun sin mand allerede som 15-årig. Pudsigt nok var han ekskæreste til den veninde, 14-årige Connie var forelsket i. Men hun overtog ham med venindens velsignelse. Og de flyttede hurtigt sammen. Allerede som 19-årig fødte hun deres første barn, og kort derefter deres andet og tog dermed hul på de 19 år som kernefamilie.

– Det var alt sammen totalt planlagt, fortæller Connie Bjørn.

– Vi levede et ganske almindeligt borgerligt liv som hr. og fru Danmark, som hun udtrykker det.

Der var dog tegn undervejs på, at det frø, som moren uforvarende kom til at så i sin forelskede teenager, måske var gået i gang med at spire.

– Jeg havde jo ikke helt glemt min mors ord. For måske var der noget om snakken. Måske var jeg til kvinder, siger hun.

Connie Bjørn startede som 30-årig på en uddannelse som tandklinikassistent, og her blev hun gode venner med en kvindelig studiekammerat, som viste sig at være lesbisk. De klarede sig begge godt til eksamen og gik en dag på pub for at fejre det.

LÆS OGSÅ: Derfor er diversitet så vigtigt

– Vi drikker os lettere berusede, går på toilettet sammen, og derude skal vi lige til at kysse. Men hun skubber mig væk og spørger, om jeg er klar til det her? Det kys kom jo ikke pludseligt. Jeg var meget tiltrukket af hende. Hun var den eneste lesbiske, jeg kendte, og hun var alt det, jeg ikke turde være. Hun var skidesød og slet ikke unormal. Alt det, min mor havde sagt, passede ikke. Men jeg var ikke klar, fortæller Connie Bjørn.

Connie Bjørn anede ikke, hvad rådgiveren talte om, da han nævnte ‘miljøet’ for hende. I dag er hun en aktiv del af homo-miljøet og har mødt både venner og kærester her.

Vildt usikker

Så hun fortsatte sit familieliv med mand og børn, mens næsten-kysset med veninden kørte rundt i hovedet på hende. Faktisk så meget, at hun tog sig selv i at kigge i Bilka-reklamer efter letpåklædte undertøjsmodeller. Sådan fortsatte det de næste fem år. Indtil hun på grund af komplikationer efter en rygmarvsprøve måtte benytte kørestol.

Det var her, hun bestemte sig for, at nu måtte det være slut. Hun blev skilt fra sin mand, uden at han dog fik den egentlige grund. Hans utroskab blev udslagsgivende, men da Connie Bjørn endelig fik sit eget hjem, gik der ikke længe, før hun valgte at betro sig til et andet menneske for første gang i sit liv. Nemlig til den mandlige hjælper. Næste tanke blev:

– Hvad gør jeg så nu? Jeg kendte jo ingen. Det var en helt ny verden for mig. Jeg ringede ind til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og sagde ‘hvad gør jeg?’ ‘Ja, du må jo ud i miljøet’. Jeg svarede: ‘Hvor ligger det?’ fortæller Connie Bjørn grinende med den viden, hun har i dag om, at ‘miljøet’ ikke er en bydel eller et område i København, men snarere et netværk.

Det engagerede hun sig til gengæld ret hurtigt i. Første sociale oplevelse blev en kvindefest, hvor hun fik lokket en heteroseksuel veninde med. Men festen står tydeligt i hendes erindring af én bestemt grund:

– Der kommer ret hurtigt en kvinde hen til mig. Hun spørger mig, om jeg er lesbisk. ‘Ja, det er jeg’. Det var første gang, det ord blev mit. Jeg får endda våde øjne nu af at fortælle om det. Jeg var så stolt over sige, at ‘ja, det er jeg’.

Derefter gik det ifølge Connie Bjørn slag i slag. Hun mødte ret hurtigt en kvinde, som hun forelskede sig hovedkulds i. De blev gift, men også skilt igen efter seks år. I mellemtiden var Connies lammelser så småt begyndt at forsvinde, og hun genvandt sin fulde førlighed.

LÆS OGSÅ: P Linnet: Skab dig selv og sæt mennesket i centrum

Efter ægteskabet fulgte andre kvindekærester. Men fælles for hendes oplevelser med kvinder frem for mænd er:

– Før havde jeg sex. Nu er det elskov. Før gjorde jeg det, fordi det gjorde man jo. I dag er det noget smukt. Den følelse, jeg oplever, når jeg er sammen med en kvinde, er en varm sprudlende fornemmelse helt ned i maven. Hjertet banker. Jeg føler mig hel. Den følelse har jeg aldrig haft med en mand. Jeg troede, at jeg vidste, hvad en orgasme var. Men det fandt jeg først ud af med kvinder. Det var bestemt ikke det, jeg fik med min mand, fortæller hun ærligt.

Ligesom hun også er helt ærlig om, at hun følte sig ‘vildt usikker’, første gang hun skulle i seng med en kvinde.

– Men jeg behøvede slet ikke tænke over, om jeg nu havde lyst til, at min tunge skulle derned, for ja, det havde jeg! Det var det mest naturlige. Jeg havde lyst til det hele. Det var det, jeg skulle have gjort hele mit liv, fortæller hun.

En lettelse

Omgivelsernes reaktion på, at Connie Bjørn som 37-årig sprang ud som lesbisk, var helt udramatisk og stod slet ikke mål med hendes egen families. Hverken hendes mor eller søskende tog det pænt, og dem ser hun ikke i dag. Men hendes fars kommentar til, at hun var til kvinder, var blot:

– Ved du hvad, min skat, så har vi bare endnu en ting tilfælles. For det er jeg nemlig også, genfortæller hun.

Også børnene tog det med entusiasme.

LÆS OGSÅ: Dit barn kan også blive narkoman

– De havde sådan en sød reaktion begge to. Min datter sagde ‘ej, hvor sejt, mor’. De tog det så fint. Men det var jeg heller ikke nervøs for, for jeg kender mine børn, fortæller hun.

For eksmanden var det også godt at få at vide, at hun nu var sammen med kvinder.

– Det lod til at være en lettelse for ham. For så var der ikke noget galt med ham, jeg var simpelthen bare til et andet køn. Det lindrede drastisk skilsmissen for ham. Og det kan jeg sådan set godt forstå, siger hun.

Connie Bjørn er ikke indrettet sådan, at hun fortryder de mange år med mand og heteroseksuelt familieliv.

– Jeg føler, at jeg har fået hele pakken. Jeg ville ikke gøre noget om. Hvis jeg skulle fortryde, ville jeg leve i fortiden, og det gør jeg ikke. Jeg har det godt, har børn og endda børnebørn. Nej, jeg er ikke gået glip af en masse. Jeg har fået en masse godt, fortæller Connie Bjørn, der er initiativtager til et netværk for lesbiske singler over 50 år, men i øvrigt fortsat lever i parcelhus i en forstad til København. Hvor hun frit går hånd i hånd med de kvindekærester, hun har haft.

– Jeg har aldrig mødt fordomme, andet end hos min egen mor og søskende. Jeg tror meget på, at hvis man møder verden helt åben, så møder den dig på samme måde, siger hun. 

Stor omvæltning at springe sent ud

For kvinder, der sent i livet skifter fra mænd til kvinder, har det ofte mange andre konsekvenser end kønnet, de går i seng med. For mange bliver det også en u-vending i forhold til arbejde, hobby og sex. Det at stå ved sig selv ‘smitter af’ på resten af livet, fortæller eksperter

For nogle har det spøgt hele livet. De har måske været forelsket i veninder i teenageårene, men aldrig gjort noget ved det. For andre rammer det som et lyn fra en klar himmel. Pludselig bliver de tiltrukket af en kvindelig kollega.

LÆS OGSÅ: Anne Glad: Læg telefonen væk

Uanset hvilken model, der er tale om, vil det at springe ud til sit eget køn i en sen alder være særligt livsomvæltende. For mange er det nemlig en oplevelse af endelig – nogle gange efter et halvt liv – at springe ud ‘som sig selv’.

– For senudspringere er der ofte tale om, at de måske for første gang i deres liv står ved sig selv. Rigtig mange har en følelse af, at de har pakket ting væk og tilpasset sig rigtig meget i forhold til andre siden barndommen. Pludselig rammer de den her ‘invididuationsproces’, hvor de træder frem i deres egen eksistens. Det kan bringe enorme forandringer med sig, fortæller Eva Christensen, der er medlem af styregruppen for gruppen Homo Med Forsinkelse under LGBT Danmark, hvor hun er tovholder for rådgivningen til netop kvinder, der springer sent ud.

Hun oplever ofte, at kvinder, der springer sent ud, samtidig opdager, at de får lyst til at klippe håret, skifte erhverv, ændre tøjstil eller søge nye interessefællesskaber.

– Det at springe ud sent i livet starter fuldstændig en lavine. Vi ser rigtig meget, at når først de har klaret det med at springe ud, så får de det sådan: ‘Hvis jeg kan klare dét, kan jeg også gøre det på andre områder af mit liv’. Ofte har de tilpasset sig andres forventninger og billede af dem i en grad, så det gør ondt, siger Eva Christensen.

Intet typisk forløb

Der findes ingen tal for, hvor mange kvinder og mænd der er såkaldt senudspringere, altså springer ud i en voksen alder med en anden seksualitet end den, de hidtil har levet med. Man skønner, at mellem 6 og 10 procent af verdens befolkning er homoseksuelle. Men generelt er det svært at sætte tal på, da mange ikke er åbne omkring deres seksualitet.

Hos netværks- og rådgivningsgruppen Homo Med Forsinkelse oplever man dog en lind strøm af senudspringere. Gruppen holder møde en gang om måneden, og der er altid nye medlemmer med.

– De kommer i alle aldre. Fra start-20’erne til 70’erne. Det at springe sent ud kan ske i alle aldre. For nogle er det fuldstændig nyt for dem selv. De er lige pludselig blevet forelsket i en kvinde på jobbet og har aldrig haft de tanker før. For andre har det være en lang proces. Vi oplever alle stadier fra dem, hvor lynet rammer, til dem, der har vidst det trods et langt liv med mand og børn, fortæller Eva Christiansen.

Ifølge psykolog og parterapeut Karina Kehlet Lins findes der ikke noget typisk forløb.

– Seksualitet er så utroligt personligt og enestående. Nogle har haft tanken før, men følt sig mere tiltrukket af mænd, indtil den dag de måske bliver forelsket i en kvinde. Nogle har fortrængt det gennem et langt liv.

LÆS OGSÅ: 6 facts om klimadebatten

Læs mere om: