INTERVIEWS

Danske modeller | Det danske ansigt er i høj kurs i udlandet

Danske modeller hitter internationalt! Helena Christensen, Tobias Sørensen, Renée Toft Simonsen. Danmark har altid været leveringsdygtig i topmodeller, og det danske ansigt er overrepræsenteret på catwalken internationalt. Men hvad er det, de danske mænd og kvinder kan?

Stor efterspørgsel på danske modeller 

Hvordan går man egentlig fra at være en almindelig dansk teenager til international model? Det var der mange, der sad foran tv-skærmene og fulgte med i, da DR3 sendte miniserien ‘De smukke drenge’ om Martin, Otto, Oskar, Bastian og Jons rejse fra at være danske drenge til internationale modeller.

Man fulgte drengene på castings, til shows, på skydninger – og når de var hjemme hos mor og far fra Skagen til Rønne.

Burberry, Prada og Louis Vuitton var tilfredse og ringede og bookede flere af dem. Og selv om det lyder vildt, er det egentlig ikke særlig specielt for danske modeller. Der har nemlig altid været en stor efterspørgsel på det danske ansigt. Men hvorfor egentlig?

LÆS OGSÅ: TOP 10 | De største danske modeller nogensinde

Meget mere end looket

Hvorfor er vi smukkere, mere fotogene og bedre gående end italienere, japanere og kenyanere? IN satte tre af dem, der ved allermest om modellivet i Danmark, stævne for at finde ud af det: Jesper Thomsen, dommer i ‘Topmodel’ og direktør i modelbureauet Unique Models, Bente Lundquist, tidligere topmodel og ejer af modelbureauet Scoop Models, og Sarah Paaschburg, stylist og pr- og marketingchef i modelbureauet Le Management.

– Alle modeller er jo forskellige, og der er ikke et typisk ‘dansk look’, siger Jesper Thomsen.

– Men hvis jeg skal fremhæve noget, som danske modeller har tilfælles, er det deres evne til at gebærde sig internationalt. De er næsten alle sammen internationalt orienteret, de taler godt engelsk, de ved, hvad der foregår rundtom i verden, og så er de – for det meste – velopdragne, fortsætter han.

Bente Lundquist stemmer i. Men det danske look kan også noget særligt.

– Det er ikke tilfældigt, at Danmark er et af de lande i verden, som har flest modeller i forhold til indbyggertallet. Det må være en kombination af gode gener og et specielt skandinavisk look, siger hun.

– Det er utroligt vigtigt, at man som model har den rette indstilling, attitude og selvstændighed, for det ses tydeligt i øjnene. Danske modeller er ofte fornuftige med en god dømmekraft, og de har en god ballast og støtte hjemmefra, siger Sarah Paaschburg fra Le Management. Hun fortsætter:

– Og så har vi i Danmark gennem tiden været heldige at have nogle store topmodeller, som har banet interessen for danske modeller og deres look internationalt, siger hun.

Lille land, stor skønhed

Ser man på tallene, er der virkelig noget om snakken med den store efterspørgsel på danske modeller. Den danske befolkning udgør 0,08 procent af Jordens samlede befolkning. Hvis modellerne blev booket ud fra en ligelig landefordeling, ville der være 0,036 danske modeller til et almindeligt show på 45 look. Sådan er det ikke, for danske modeller er som oftest overrepræsenteret.

Til Burberrys A/W 2016-show var 11 procent af modellerne danske. Det var altså Amalie, Frederik og Sofie, der gik ned ad catwalken. Ud af 36 Victoria’s Secret Angels har to været danske, og seks gange har en dansk model været på forsiden af amerikansk Vogue, der ellers primært er forbeholdt store celebrities og amerikanere.

LÆS OGSÅ: MODE | 11 kendte danske kvinder i international mode

Lige siden danske Maúd Bertelsen indtog den internationale modelbranche i 1960’erne, har Danmark været leveringsdygtig i supermodeller på både herre- og damesiden. Tænk blot på Renée Toft Simonsen, Helena Christensen og Lykke May Andersen – og Tobias Sørensen, Victor Nylander og Oliver Bjerrehuus. I dag er ingen undtagelse, og spørger man i branchen, er det især tvillingerne Amalie og Cecilie Moosgaard, Signe Lund, Regitze Christensen, Lululeika, Sarah Dahl, Martin Lind og Frederikke Sofie, der er værd at holde skarpt øje med lige nu – for bare at nævne nogle få.

Det nye ansigt på Instagram

Et kønt ansigt er ikke nok, hvis en model skal til tops. Det er både Jesper Thomsen, Bente Lundquist og Sarah Paaschburg enige om.

– De største modehuse går lige nu efter at bruge de modeller, der også er store på sociale medier. Det handler jo om at få maksimal eksponering, og den yngre målgruppe er på de sociale medier. Selv om de måske ikke har råd til at købe en kjole fra Balmain, har de råd til at købe en parfume. Derfor er det en almen opfattelse nu, at hvis man bruger modeller med mange følgere på de sociale medier, rammer man direkte ned i den yngre målgruppes ‘newsfeed’, siger Jesper Thomsen.

Det ved den danske model – og Victoria’s Secret Angel – Josephine Skriver godt, og hun har fortalt, at hun sletter alle billeder på Instagram, der ikke får 20.000 likes.

Og så skal modellerne gerne være nye. ‘Det nye ansigt’ er eftertragtet.

– Vi kigger altid efter nye ansigter med et særligt look, for internationalt handler det om ikke at ligne naboens datter eller søn. Looket skal markedsføre modehusenes nye kollektioner, siger Bente Lundquist.

Sarah Paaschburg er enig:

– De forsøger at vække opsigt, og det gør de med en blanding af nye modeller, så de fremstår som ‘firstmovers’, og genkendelige modeller, der har opnået en vis status, og som tilfører værdi til brandet, siger hun.

Sarah Paaschburg fortæller også, at de hos Le Management ser en stigende efterspørgsel på danske modeller.

– Vi oplever et boom for tiden, og vi har rigtig mange, der virkelig gør sig godt på den internationale scene.

LÆS OGSÅ: Torsdags-10’er | Woody Allens muser

Personlighed, tak

Martin Lind fra DR3’s ‘De smukke drenge’ bliver i tv-programmet booket eksklusivt til Burberrys A/W 2016-show. Det betyder, at han under den modeuge ikke må arbejde for andre – og lønnen er derfor markant højere. Siden har han gået for blandt andet Louis Vuitton, J.W. Anderson, Coach og et show for danske Tonsure. Hans karriere flyver derudad.

– Det er vigtigt, at du har en god personlighed, for looket er ikke det hele. Og personlighed, det har Martin, som vi jo faldt for alle sammen, da vi så ‘De danske drenge’, siger Bente Lundquist fra Martin Linds modelbureau, Scoop Models. Hun fortsætter:

– Han er så umiddelbar og uberørt og har bevaret sin integritet. Selv om han træder ind i den her verden uden at kende så meget til den, har han været godt rustet, og vi har fået ham godt forberedt.

I galleriet kan du se danske topmodeller – fra 50’erne til i dag:

Danske modeller

LÆS OGSÅ: DANSK Design Talent | Du skal kåre modebranchens største talent