INTERVIEWS

Designer Yvonne Koné: Jeg er ikke i tvivl, om jeg kan. Jeg er i tvivl, om jeg vil

Da Yvonne Koné i 2016 flyttede familien til New York for at forfølge drømmen om et amerikansk gennembrud, blev det en rejse, der vendte op og ned på hendes liv. Her fortæller den danske designer om at være ambitiøs og tro på, at alt er muligt, om at få øjnene op for egne privilegier og om at turde lukke et andet menneske ind i sit liv.

For to et halvt år siden…

… rejste Yvonne Koné til New York. Med sig havde hun hele familien og en klar fornemmelse af, at det ville give god mening at åbne en butik i millionbyen. Fire måneder senere vendte hun tilbage til København – et familiemedlem rigere og med en klar overbevisning om, at ‘lige nu’ ikke var det rigtige tidspunkt at rykke sin forretning ind på det amerikanske marked.

LÆS OGSÅ: Designer Anine Bing: Hvis det føles rigtigt, så bare gør det

Ikke fordi drømmen og lysten var væk. Men fordi turen uventet havde vist hende en anden verden, som satte nye tanker i gang. Og fordi det skal være på hendes måde og føles rigtigt, hvis det skal være. Sådan som designeren har haft det med alt andet i sin karriere.

– Jeg har altid været meget intuitiv og stolet meget på min fornemmelse, fortæller Yvonne Koné.

Mød Yvonne Koné her:

3 tip fra Yvonne Koné: Find din passion

1. Noget af det vigtigste i forhold til at finde sin passion er, at man ikke begrænser sig selv eller er for selvkritisk i processen. De fleste af os kender fornemmelsen af en indre stemme, der nærmest forsøger at modarbejde det, man helt intuitivt er i gang med at undersøge eller forfølge. Jeg tænker ofte på, hvad jeg ville sige til en ven eller veninde i en situation, hvor jeg bliver i tvivl.

2. Giv plads til at begå fejl og vær tålmodig og tilgivende over for dig selv, når det sker. For mig har det altid været vigtigt at kaste mig ud i tingene uden frygt og så tage de slag, det måtte give.

3. Vær åben overfor at møde mange forskellige mennesker. Vi har en tendens til at lukke os meget omkring vores familie og venner, som kender os – alt for – godt. En af fordelene ved at møde nye mennesker er, at man ser sig selv med nye øjne, og det kan give energi til at skubbe sig selv lidt længere.

Siden 2011…

… har hun designet sko, tasker og accessories i eget navn. Og da hun i 2014 fik tilbudt sin butik i Store Strandstræde, var det netop mavefornemmelsen, hun lyttede til – ikke de velmenende personer, der forsigtigt spurgte, om ikke det var for tidligt, om hun havde råd til det, om ikke butikken lå for afsides fra Københavns strøgkunder.

Så da følelsen af ‘det helt rigtige sted’ meldte sig under et besøg i New York, besluttede hun at flytte til byen i nogle måneder for at lave den research, som en god mavefornemmelse også bygger på.

– Jeg kom dertil med åbent sind, med en ret naiv tilgang. Efterhånden har erfaring lært mig, at det kan være en god tilgang til nye ting at tro på, at alt er muligt, siger hun.

Yvonne Koné var mor til tre børn – Hasse, Johanna og Bror – da familien rejste til New York. Her mødte de amerikanske Jeuru (yderst til højre), som nu også er en del af Koné-klanen.

Yvonne (i midten): trøje fra Carcel, 2.275 kr., bukser fra Carcel, 2.275 kr.

Mens børnene blev installeret, så de kunne passe deres skolegang, og hendes daværende mand flyttede arbejdet med til New York, brugte Yvonne Koné fire måneder på at mødes med folk – boligagenter, stylister og andre – der kunne åbne døre og udvide hendes netværk i byen.

– Jeg brugte meget tid på det. Og i sidste ende var det mig selv, der var dommer over, om det stadig var en god idé, siger hun.

Og det var det ikke, besluttede hun. Alligevel blev rejsen til New York på mange måder skelsættende for Yvonne Koné – ‘en øjenåbner’.

LÆS OGSÅ: Sofie Gråbøl: Det koster at kaste sig ud fra 10-metervippen, men jeg gør det alligevel

– Jeg har tre børn, som alle identificerer sig meget forskelligt, og som ser meget forskellige ud. Den yngste ser ligesom mig mere afrikansk ud. Han opdagede pludselig ... Jeg kunne genkende det fuldstændig fra mig selv, det der med at være vant til at bo et lille sted, for København er jo en relativt lille by, og selv om jeg for det meste ikke tænker over, at jeg har en anden farve, så er det alligevel på en eller anden måde en ret stor del af min identitet, at jeg er en minoritet, fortæller Yvonne Koné og uddyber:

– Her var den følelse af at komme til New York og opleve en eller anden form for slægtskab. At blive kontaktet af afroamerikanere og blive anerkendt som ‘en af os’.

Ligesom sine børn er hun selv født i København. Her boede hun de første syv år af sit liv sammen med sin mor, før de flyttede til Brejning i Jylland, hvor hendes bedsteforældre boede. Hendes far, der er fra Elfenbenskysten, var ikke en del af hverdagen i hendes opvækst.

Eventyret kolliderede med uligheden 

Da Yvonne Koné rykkede familien til New York, var hendes yngste søn 10 år. Han startede til basketball i New York og blev på kort tid ‘indlemmet’ af de afroamerikanske trænere.


Jakke fra Chanel hos Jerome Vintage, 5.500 kr., bukser Mark Kenly Domino Tan, 2.400 kr., ring Yvonnes egen

– Der skete meget med hans identitet. Men jeg begyndte også at se meget gennem hans øjne. Han stillede mange spørgsmål. Om hvorfor der er så mange, der bor i de her ‘projects’. Hvorfor der er så mange, der ikke har noget. Hvorfor de fleste, der arbejder i Starbucks, er sorte eller mexicanere, fortæller Yvonne Koné.

Sønnens refleksioner over forskellen på København og New York, på rig og fattig, satte også gang i tankerne hos hans mor.

– Vi havde et godt liv i de måneder, vi var der – vi boede midt i Soho, det var et eventyr, og vi blev modtaget med åbne arme alle steder. Men jeg tænkte, at der var en ekstrem ulighed. Jeg havde virkelig en konflikt med mig selv ... at møde så mange mennesker, der virkelig troede på mit projekt og var villige til at hjælpe mig, og samtidig kunne jeg mærke, at jeg havde en modstand, fordi det er så skævt. Groft sagt kan du i New York enten bo på første klasse eller leve stort set uden muligheder. Det skisma var jeg meget optaget af. Jeg kunne mærke, at det krøb under huden på mig, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Alice og Christian Stadil: Vi er sammen mod hele verden

Sønnens observationer og hendes egne tanker var én ting. En anden var, at hun hurtigt fandt ud af, at det ville være langt dyrere, end hun havde forestillet sig, at starte en butik i byen.

– Det var alt for risikabelt. Jeg mistede på intet tidspunkt troen på, at det kunne være en succes, hvis jeg gjorde det – jeg kunne bare ikke gøre det selv. Jeg mødte advokater og boligagenter, som bekræftede mig og gav mig mod, når de sagde, at jeg ‘har den der ild i øjnene’, så ‘hvis du vil det her, så kommer du til at lykkes’. Så jeg var egentlig ikke i tvivl om, at hvis jeg ville, så kunne jeg. Men jeg blev mere i tvivl om … vil jeg det her? Har jeg lyst til at skulle være meget i New York? forklarer Yvonne Koné.

Kontakt fra første sekund

Mens Yvonne Koné spekulerede, og hendes børn oplevede en ny verden, skete endnu en ting, der gjorde New York-opholdet skelsættende for familien. Ganske uventet blev den udvidet med et ekstra medlem.

– Vi mødte Jeuru, der arbejdede i en butik i Soho, lige om hjørnet fra vores lejlighed. Det var, som om der var kontakt fra første sekund med ham. Vi begyndte at gå ind og sige hej, hver gang vi kom forbi. Måske fordi jeg i Danmark er vant til at samle folk omkring mig, begyndte jeg en gang om ugen at samle både de mennesker, jeg kendte, og som jeg mødte undervejs, hjemme hos os, hvor vi bare spiste og hyggede os, fortæller Yvonne Koné.


Strik fra Stine Goya, 1.600 kr.

Det var naturligt for familien også at invitere Jeuru.

I starten vidste hun ikke meget om ham. En aften, hvor han skulle spise hos dem, og hun stod i køkkenet og lavede pasta, hørte hun sin yngste søn, Hasse, som efterhånden talte godt engelsk, spørge: ‘Hvor er du fra?’

– Så sagde Jeuru: ‘I’m from the hood’. Det var Hasse meget fascineret af. Han gik meget op i, hvem der havde hvilke muligheder. Jeg kan huske, at de sad og talte i baggrunden, og der kendte jeg egentlig ikke Jeurus historie. Hasse spurgte, om han havde familie. Og så sagde han: ‘Neeej … ja! Men min far er en meget dårlig mand.’ Det var egentlig deres samtale, men der tænkte jeg: Okay, dét er hans virkelighed. Indtil da havde det været en mere intuitiv fornemmelse af, at ham her kan jeg så godt lide, men vi var egentlig ikke helt vildt private, selv om vi så hinanden en del, fortæller Yvonne Koné.

LÆS OGSÅ: Miss Dotty: En moderne kjolesalon

Det blev december, og tiden nærmede sig for, at familien skulle tilbage til København. Børnene begyndte at spørge, om Jeuru kunne komme og besøge dem til jul. 24. december for to år siden landede han i Danmark, og siden har den musikinteresserede amerikaner været en del af familien.

Efter en tid på turistvisum kom Jeuru ind på en dansk uddannelse, sidste forår skrev han pladekontrakt med Sony i Danmark, og nu har han sit eget sted at bo og sit eget netværk i København, fortæller Yvonne Koné.

Hans tilstedeværelse i Danmark og i hendes liv har sat mange tanker i gang hos hende.

– Da jeg kom tilbage til København, savnede jeg den energi, som New York har, og at der er meget højere til loftet derovre – at hvis man virkelig vil og virkelig arbejder hårdt, så er der mange ting, der er mulige med lidt held, siger Yvonne Koné og fortsætter:

– Tidligere har jeg tænkt, at jeg godt ville kunne bo i perioder i New York og få det til at fungere med børn. Men den følelse havde jeg ikke nu. Jeg havde mere følelsen af, at det stod skærende klart, at vi har det så sindssygt i Danmark. Vi har så mange muligheder. Vi er så privilegerede. Så forkælede på mange områder.

Og ligesom oplevelsen af New York måneder forinden var blevet forstærket af at se byen gennem sin søns øjne, blev Yvonne Konés syn på barndomsbyen nu forstærket af at opleve den gennem Jeuru.

På designskolen havde Yvonne Koné svært ved at finde sin plads, for hun var ikke interesseret i mode på samme måde som mange af de andre. Hun har skabt sin virksomhed ud fra sin egen vision.

Bluse fra Nanushka, 2.387 kr., jeans fra Levi’s, Yvonnes egne, ring fra Ole Lynggaard Copenhagen, 29.900 kr.

– At høre ham sige til børnene: ‘Er I klar over, hvilket liv I har, hvilke muligheder I har?’ og høre, hvordan han har kæmpet for at komme på college og kæmpet med mange job og til sidst har måttet give op, fordi det jo nærmest er umuligt både at betale ‘college tuition’ på flere hundredtusinde kroner og betale for at bo og leve, hvis man ikke har nogen økonomisk støtte … Det gør, at der er nogle ting, som jeg bare sætter mere pris på nu. Og så havde jeg brug for at komme hjem og rydde op og få redefineret nogle ting, siger Yvonne Koné.

Det har nærmest været som at gå flere skridt tilbage i udviklingen af forretningen, forklarer hun. Men hun var nødt til det, og hun har brugt lang tid på det. I dag er hun et helt andet sted med sin forretning.

Strikkede sig gennem en barsel

Yvonne Koné har selv bygget sin virksomhed op fra bunden – men, understreger hun, med solid støtte fra sin eksmand, der gjorde det muligt for hende ofte at arbejde 60 timer om ugen gennem de første år, og en evig og afgørende støtte og tiltro fra en nær veninde.

Men Yvonne Koné har altid gjort det meste selv og på sin egen måde. Meget har været præget af tilfældigheder. Som da hun under sin anden barsel for første gang fik skabt en kundekreds og en efterspørgsel på sine produkter, fordi hun tilbragte en hel vinter i sofaen med at amme og strikke.

– Det var, mens jeg gik på Designskolen. Jeg var stresset over, at jeg allerede havde haft én barsel, og nu var et år væk igen. Så det var en måde at holde mig i gang, at jeg begyndte at strikke. Først et tørklæde til mig selv. Så begyndte nogle at spørge, om man kunne købe det, og så strikkede jeg til mine venner. Pludselig eksploderede det bare. Jeg tror, jeg strikkede 2.000 tørklæder den vinter. Men det var på meget store pinde, så det gik hurtigt, siger Yvonne Koné og griner afværgende, som er det en smal sag at strikke og amme sig gennem tusindvis af garnnøgler.

LÆS OGSÅ: 13 spørgsmål til Maria Lucia

Hun syntes ikke, det var let at gå på Designskolen. Hun var startet på tekstillinjen, som ‘var meget nørdet med vævning og print’ og rykkede siden over på beklædningslinjen. Men hun var ikke interesseret i mode som alle de andre og følte sig som en tilskuer på sidelinjen.

– Men tørklæderne bekræftede mig i, at jeg havde min egen lille ting, og at det skulle jeg måske blive ved med. Jeg fandt ud af, at jeg nok skulle gå min egen vej, selv om jeg ikke vidste, hvor den førte hen, siger Yvonne Koné.

Det spiller ingen rolle for hendes overvejelser om at udvide forretningen, at børnene nu er ved at være store, for hun har ‘altid arbejdet sindssygt meget’.

– De kender ikke andet. Ikke som en negativ ting, for selvfølgelig har der været afsavn – det kan jeg godt sige nu – og jeg har ikke holdt så meget fri. Men til gengæld har jeg altid haft dem med. Det var en nødvendighed, og det skulle bare fungere. Jeg ville ikke kunne have et separat arbejdsliv, siger hun.

Yvonne Koné tog turen til New York for at udvide og eta- blere sit brand i USA. Men turen kom til at betyde mere for hendes personlige liv end for forretningen.

Blazer fra Mark Kenly Domino Tan, 4.000 kr., bukser fra Mark Kenly Domino Tan, 2.400 kr., ring fra Ole Lynggaard Copenhagen, 29.900 kr.

Men det ville heller ikke have kunnet lade sig gøre at bygge forretningen op uden familien, tilføjer hun så.

– De er en meget stor del af det. Jeg kan se, at de har det på samme måde – hvis de bliver optaget af noget, kører det i ring, og de tænker hele tiden på det. Sådan er det. Det er nødt til at optage en meget, ellers bliver det bare middelmådigt, siger hun og fortæller stolt om sin datter og store søn, hvordan de har lært, at ‘man bliver nødt til at give sig selv uanset hvilket arbejde det er, også for at det skal give mening for en selv’.

Lige nu nyder hun at se dem være i en del af livet, hvor de skal finde ud af, hvad der skal ske med dem. Uddannelse, fremtidsplaner, drømme.

Den ældste søn har startet sit eget tøjbrand, og han er ‘meget vildere’, end hun selv nogensinde har været med sit eget iværksætteri.

– Han er drevet af noget andet. Det er ret interessant. Min motivation har aldrig nogensinde været drevet af at tjene penge. Ikke fordi jeg ikke vil tjene noget, for jeg ved nu, at man kan gøre nogle gode ting med penge. Men jeg ved også, at hvis valget stod mellem at tjene mange penge, men være nødt til at gå på kompromis – for nu at sætte det på spidsen – eller at have det, som jeg har nu og også nogle gange skulle hutle sig lidt igennem, så ville jeg 100 procent vælge det sidste, siger hun og smiler med en tydelig stolthed over sønnen.

For selv om han er drevet af noget helt andet end sin mor og interesserer sig for aktier, som hun ’ikke kunne være mere ligeglad med’, genkender hun meget af sig selv i ham.

– Vi er begge meget kompromisløse. Det kan være godt. Men det kan også være en hæmsko, fordi det kan blive ‘alt eller intet’. Jeg prøver stadig at finde ud af, hvordan man finder den balance, siger hun.

Drømmer stadig om USA

Selv om det er to år siden, Yvonne Koné kom hjem fra New York, er drømmen om USA er ikke væk. Tværtimod. Og interessen er gensidig. To gange er hun også blevet kontaktet af et luksus-mall i Los Angeles, som gerne vil have hendes brand i deres univers.

De to år, der er gået, har den danske designer brugt på at fundere over sin forretning. For første gang er Yvonne Koné nu klar til at lukke andre ind. Ansætte en direktør. Så hun selv kan koncentrere sig om det kreative og ikke skulle stå for personale, driftsregnskab og vækststrategier. Og så hun kan åbne en butik på den anden side af Atlanten.


Bluse fra Nanushka, 2.200 kr., nederdel fra Nanushka, 2.947 kr., støvler fra Yvonne Koné, 4.100 kr., ring fra Ole Lynggaard Copenhagen, 29.900 kr.

– Mit ambitionsniveau er ikke blevet mindre. Jeg vil gerne skabe et internationalt brand, men jeg vil kun gøre det på min egen måde. Jeg har svært ved at gå på kompromis, og det er stadig min konflikt. Men jeg er nået frem til, at jeg skal have nogen ind i virksomheden. Det har jeg slet ikke været klar til før. Jeg har ikke haft lyst til det, og jeg har været virkelig bange for at give slip på nogle af de ting, som jeg vil være nødt til at give slip på, siger Yvonne Koné.

Men det føles rigtigt at gøre nu, understreger hun.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du et stilikon på arbejde

– Jeg tror faktisk altid, at jeg har været god til at følge min intuition. Det betyder ikke, at der ikke kan være usikkerhed, eller at min intuition ikke kan tage fejl, for selvfølgelig kan der det. Åh, det lyder så banalt at følge sin mavefornemmelse, men jeg tror altså på, at vi alle sammen helt grundlæggende ved, hvad der er godt for os. Hvis man lytter efter det, siger hun.

Blå bog: Yvonne Koné

  • 46 år, uddannet beklædningsdesigner fra Danmarks Designskole
  • Har siden 2011 designet sko, tasker og andre accessories i eget navn
  • I 2014 åbnede hun butik i Store Strandstræde i København
  • Mor til tre – Johanna på 21 år, Bror på 18 år og Hasse på 12 år – og har ‘adopteret’ et ekstra familiemedlem, Jeuru på 25 år

LÆS OGSÅ: Christine Pram: Kvinden, der gik ind i en lampe - og ændrede sit liv