INTERVIEWS

Diane Keaton om livet, karrieren og de romantiske forhold til Hollywoods største stjerner

Diane Keaton har ikke levet noget helt almindeligt liv. Hun har aldrig været gift og har en Hollywood-karriere, der har strakt sig over næsten 50 år. Som 71-årig spiller hun stadig med i romantiske film og dyrker, at hun ikke er som alle de andre.

Blå bog: Diane Keaton

  • Er født i 1946 som Diane Hall – et efternavn, Woody Allen brugte til den rolle, han skrev til hende i filmen ‘Mig og Annie’.
  • Debuterede som skuespiller i 1970 med filmen ‘Ægteskab og sådan noget’.
  • Hendes første Woody Allen-film var ‘Mig og Bogart’.
  • Har været Oscar-nomineret fire gange og vundet én gang for Bedste Kvindelige Hovedrolle i ‘Mig og Annie’.
  • Spillede Kay Adams i ‘Godfather’-trilogien, konen til Michael Corleone spillet af Al Pacino.
  • Har aldrig været gift, men har haft tre lange forhold med mænd, hun har arbejdet sammen med; Woody Allen, Warren Beatty og Al Pacino.
  • Mor til to børn, som hun adopterede, da hun var hhv. 52 og 55 år.
  • Har instrueret og produceret film og tv-serier, bl.a. Gus Van Sants ‘Elephant’.
  • Har skrevet selvbiografien ‘Then Again’, der udkom i 2011.
  • Er aktuel med filmen ‘Mit hjem i Hampstead’, der har dansk biografpremiere 10. august.

Excentrisk og halvskør. Eller ‘a little cuckoo’, som de siger i USA. Det er sådan, skuespiller og instruktør Diane Keaton er blevet beskrevet, nærmest siden begyndelsen af sin karriere. Også fra før hun slog igennem med Woody Allens milepæl af en film ‘Mig og Annie’. En rolle, han i øvrigt skrev specifikt til hende.

Som helt dugfrisk skuespiller nægtede hun nemlig at smide tøjet på teaterscenen, og når man er sådan en, der har stærke meninger om, hvad man vil, kan man hurtigt få prædikatet ‘besværlig’ og ‘mærkelig’ i filmbranchen.

(tv.) Al Pacino har Diane Keaton dannet par med både på det hvide lærred og i virkeligheden. (th.) Woody Allen skrev rollen i ‘Mig og Annie’ til Diane Keaton. Hun har spillet med i otte film af den lille newyorker-instruktør.

Se flere billeder fra Diane Keatons liv, karriere og romantiske forhold nederst i galleriet ...

LÆS OGSÅ: Se Diane Keaton på den røde løber blandt Woody Allens muser

Arven fra mor

Og stærke meninger om, hvad hun selv vil, har Diane Keaton haft, siden hun var barn, hvilket nu – hvor hun er 71 – har udmøntet sig i et liv, der adskiller sig fra mainstream. Ikke altid fordi hun ville det, fortæller hun, da IN møder hende i Los Angeles. Hun ligner sig selv. I sin karakteristiske, feminiserede maskuline stil med vide herrebukser, bredt bælte og rullekrave. Alt i brune og beige nuancer. Og hun bruger de første fem minutter på at rose mit hår. Hvilket, viser sig, er et tilbagevendende træk hos hende – at vende opmærksomheden og spørgsmålene mod spørgeren.

Ellers er hun nøjagtig lige så boblende entusiastisk og venligt imødekommende, som man forventer, når man har set hendes film. På spørgsmålet om, hvordan hun egentlig har det med at blive kaldt excentrisk, svarer hun:

– Jamen jeg er excentrisk. Og det er rigtigt, at jeg er blevet kaldt det, lige siden jeg begyndte min skuespilkarriere. Og grunden til, at jeg er sådan, er min mor. Hun sagde altid til mig, at jeg skulle gøre, som jeg havde lyst til. Hun var grundlæggende en kunstner og meget usædvanlig for sin tid. Hun blev kåret som ‘Mrs. Los Angeles’, skrev meget, fotograferede, var nysgerrig. Jeg tænker på hende som min første assistent, for hun var den første, der støttede og hjalp mig. Og hun tilskyndede os alle, mig og mine søskende, til at engagere os i livet. Åh, min mor, jeg savner hende!

Svaret viser sig også at være typisk Diane Keaton. Hun svarer ærligt, bliver grebet af den vej, hendes tanker fører hende hen, glemmer, hvad spørgsmålet handlede om, for så at komme i tanke om det igen.

– Men hvis du spørger mig, om det har haft sin pris at blive kaldt excentrisk, så er svaret nej. Absolut ikke. Vi får alle sammen sat prædikater på os, og jeg har ikke noget imod det prædikat. Overhovedet ikke. Se, hvor mange muligheder det har givet mig. Jeg beskæftiger mig med arkitektur og ejendomshandel og fotografering og mange forskellige ting. Ting, der er kommet i stand, fordi folk har betragtet mig som excentrisk. Jeg laver projekter, der ellers ikke ville være kommet min vej. Og ved du hvad, who cares, hvad folk kalder dig? siger hun.

Selv beskriver Diane Keaton sig som ‘en stor personlighed – og den har tjent mig godt – drevet og usikker, åh, altid usikker’. Og alt det smeltede perfekt sammen i titelrollen i ‘Mig og Annie’, der blev gennembruddet og for alvor startskuddet til en Hollywood-karriere, der har varet i næsten 50 år.

(tv.) – Jeg ville gerne, siger Keaton om det med at blive gift. Det har hun ikke været, og det har hun sluttet fred med. Og hun har bevaret venskabet med gamle flammer som Warren Beatty. (th.) Diane Keaton og Al Pacino til premieren på ‘Sea of Love’.

Se flere billeder fra Diane Keatons liv, karriere og romantiske forhold nederst i galleriet ...

En glorværdig karriere med intet mindre end fire Oscar-nomineringer, hvoraf hun har vundet en for ‘Mig og Annie’, og store film som ‘Godfather’-trilogien af Francis Ford Coppola og ‘Reds’ af Warren Beatty. Og selv ikke på pensionstidspunktet, hvor de fleste skuespillere ryger i glemmebogen i Hollywoods ungdomsfikserede industri, er Diane Keaton røget ud i kulden. Tværtimod.

Det mest bemærkelsesværdige ved hendes karriere er faktisk, at hun nu i en moden alder stadig er både ‘leading lady’ og ‘love interest’ i de romantiske film, hun indspiller.

Som f.eks. filmen ‘Mit hjem i Hampstead’, hun er aktuel med nu. Her spiller hun en enke, der har været vant til, at manden har taget sig af alt det økonomiske og nu har efterladt hende uden en klink, bortset fra lejligheden i London-bydelen Hampstead. Hun skal begynde forfra, finde sit nye ståsted og støder undervejs på en mand, der er den diametrale modsætning til hendes tidligere overklasseliv. Og som hun forelsker sig i.

At der bliver lavet en film med to ældre skuespillere i en kærlighedshistorie, ville have været utænkeligt for årtier siden.  

– Der foregår en kæmpeændring i hele underholdningsbranchen i disse år. Ad flere veje. Med nye historier, der fokuserer på alle slags aspekter af livet. Også det at være ældre. Historier, der giver mulighed for flere mennesker, over hele linjen, for at spille og for at arbejde. Mange flere muligheder. Det er meget opløftende, synes Diane Keaton.

Hvordan mærker du selv det?

– Jamen tag en film som ‘Når du mindst venter det’. Det var en kærlighedshistorie, og jeg var sidst i 50’erne, da jeg indspillede den. Nu er jeg 71 og med i en historie, der både handler om kærlighed og om, hvordan vi nogle gange afskriver folk alene på grund af den måde, de ser ud på. Eller på grund af deres alder. Det ville ikke være sket for år tilbage.

Nedture? Bare tramp videre

Diane Keaton har ikke kun oplevet guldstatuetter og anmelderros. Der har også været nedture i karrieren. En del af hendes film har været både økonomiske og kritikermæssige flop. Inklusive de film, hun har instrueret – ‘jeg er ved Gud ikke en særlig god instruktør’, som hun selv siger – og hun er i perioder blevet anset som en risiko at hyre. Hvilket hun er fuldt ud klar over.

– Jeg er blevet reddet mange gange. Jeg har været så heldig at møde folk, der har villet give mig en chance. Først var det Woody Allen. ‘Mig og Annie’ var en stor succes, der åbnede mange døre. Og når det ikke gik så godt, kom der andre, der så ud over fiaskoerne og tilbød mig noget andet. Som Nancy Meyers, der castede mig i en kærlighedshistorie med Jack Nicholson. Det var et mirakel, beskriver Diane Keaton det selv.

Men hvordan tackler du nedturene?

– Ved at fortsætte. At trampe derudad. Når jeg ikke spillede skuespil, prøvede jeg at instruere. Eller kaste mig over andre interesser, som virkelig har fanget mig. Jeg er jo et projektdrevet menneske. Jeg ser tilbage på både min mor og min bror, selv min far, der alle var projektdrevne mennesker. Min far var civilingeniør, men beskæftigede sig også med ejendomshandel. Og fra jeg var fire år, vidste jeg, at jeg ville være en performer. Jeg vidste det bare. Det var det, jeg ville. Og selv om du ikke altid får, hvad du vil have, betyder det ikke, at man skal give op.

Skulle man købe sig en mand?

Det excentriske giver sig ikke kun til kende i karrieren. Også i Keatons privatliv er der forhold, der falder uden for normen. Hun har aldrig været gift og er med egne ord, ‘en 71-årig single kvinde’. Og hvordan har hun det med det?

– Det er fint. Mine børn er ved at være så store, at de er ved at være videre. Og nu tænker jeg over, hvad jeg skal gøre, når de flytter hjemmefra. Jeg overvejer at købe mig en ledsager, siger hun og ler højt, før hun fortsætter:

– Ja, købe en, som jeg ikke er ansvarlig for. Jeg vil bare have selskab. Jeg taler meget om det med mine venner, om hvad vi skal gøre i vores alder. Skal vi købe et stort hus og bo sammen alle sammen? Det er ikke bare fantasier, for jeg vil jo gerne være omgivet af andre mennesker.

Og det med ikke at være blevet gift, har hun fundet fred med.

– Altså, jeg ville gerne. Som de fleste andre gør. Men jeg tror ikke, jeg dengang spurgte mig selv, hvorfor jeg ville det. Jeg tænkte ikke ‘hvorfor’et’ igennem. Som ung er du drevet af dine drømme og fantasier om, hvad kærlighed er. Men kærlighed er noget meget anderledes end den unge forestilling. Og nogle kan håndtere den forskel godt. Men ikke mig, siger Diane Keaton og tager en kort tænkepause.

– I gamle dage ville jeg være blevet kaldt gammeljomfru, fordi jeg aldrig har giftet mig. Ingen har nu kaldt mig det. I hvertfald ikke over for mig. Jeg tror, jeg stort set har levet det liv, jeg ville. I den grad jeg ville det. For jeg ville ikke altid have det liv, jeg levede. Fordi jeg havde en masse drømme. Og forhold, der ikke holdt. Men jeg havde tid med de mænd, jeg elskede, og jeg lærte af dem. Lærte, hvor selvstændig jeg er. Opdagede ting om mig selv, du måske ikke lige er på udkig efter, når du er i et forhold. Du skal holde af den anden og opgive mange ting for at kunne være sammen med et andet menneske, for at kunne være en god kone. Jeg ville nok ikke have været en særlig god kone. Men det er først i tilbageblikket, jeg har lært det. At jeg ikke er særligt godt konemateriale. Dengang var det jo blot bedrøveligt, at tingene ikke fungerede. Jeg var meget ked af det, men nu kan jeg se, at det var bedre, at jeg ikke blev, sige hun.

(tv.) ‘Når du mindst venter det’ var en kærlighedshistorie mellem to modne mennesker – spillet af Diane Keaton og Jack Nicholson. (th.) Diane Keaton i den androgyne stil, hun tog til sig – længe før den blev moderne.

Se flere billeder fra Diane Keatons liv, karriere og romantiske forhold nederst i galleriet ...

De mænd, Keaton hentyder til, er de tre, hun har haft længerevarende forhold til, og som hun selv siger, har været meget formative for hende.

– De betød meget for mig, og jeg har lært meget af dem. De er alle tre ekstremt talentfulde. Woody Allen gav mig alt, og vi er stadig venner i dag. Al Pacino er en fantastisk skuespiller, blandt de dygtigste der findes, og han var meget følsom. Det var bare fuldstændig fantastisk at være i nærheden af ham. Og Warren Beatty, my God, vi lavede filmen ‘Reds’ sammen, og han var min instruktør, det var interessant. Han så hver en detalje, og hans hjerne var åh, så tiltrækkende, fortæller Diane Keaton og kan tydeligvis stadig falde i svime over de store forelskelser, hun har oplevet.

En ener på genbrugsshopping

Mænd eller ej, så kom det med børnene først sent. Keaton var over 50, før hun besluttede sig for at blive mor og adopterede to børn.

– Jeg tror, den største forandring børnene gav, var det ansvar, jeg pludselig havde. Og bekymringen. Som mor er man jo konstant bekymret. Om de nu har det godt? Klarer de den? Og det er godt. For så tænker du ikke på dig selv, hvilket er godt. For du ved, nok er nok om Diane, lyder det fra Diane Keaton selv.

Også når det gælder Diane Keatons tøjstil, er hun kendt som excentrisk. En stil, der er kendetegnet ved hatte, habitjakker, herrebukser og slips, som hun selv skabte i ‘Annie Hall’, og som har gjort hende til et modeikon.

I en sådan grad, at kostumefolkene tilpasser Keatons rollers garderober efter den, hvilket der vist ikke findes et fortilfælde for. 

– Det var i virkeligheden på grund af min mor. Jeg havde mange ideer som barn. Jeg kan huske, at jeg var meget vred på hende, for hun klippede mit pandehår for højt, og jeg havde en høj pande og hadede det. Så allerede som femårig tænkte jeg over mit look, det er jo skørt. Og jeg kan huske, at jeg elskede tøj. Da jeg var cirka 11 år, gik vi i genbrugsbutikker, altid på udkig efter skatte, der ikke kostede for meget. Og jeg fik lov til at vælge, hvad jeg ville have. Og min mor støttede mig altid. Jeg havde en dramalærer, der på et tidspunkt kom hen til mig og sagde, at jeg skulle tage et modelkursus, fordi jeg havde brug for at se mere feminin ud. Det var et utroligt hårdt slag dengang. Men min mor opfordrede mig altid til at tænke selv. Se ud, som du vil, sagde hun. Og tag de slag, du nogle gange vil få for det, siger Diane Keaton.

Hun er tydeligvis en kvinde, der har valgt det liv, hun har levet. Og bliver af nogle også anset som et feministisk ikon, hvilket hun er temmelig forundret over.

– Hvem, mig? spørger hun.

Da jeg spørger, hvordan det kan overraske hende, svarer hun:

– Skal jeg så ikke tage mere ansvar for det? Skal jeg ikke være talsmand og holde forelæsninger og bruge mere tid på det? Det, føler jeg, er kravet, hvis jeg bliver kaldt sådan. Og det tror jeg ikke, jeg kan opfylde. Måske skal jeg arbejde hårdere på det, nu hvor du har foreslået det, griner hun, før hun fortsætter:

– Jeg er jo bare et fjollehoved, i bund og grund. Synes du ikke, jeg bare er et fjollehoved?

Da jeg svarer, at jeg synes, hun udstråler både humor og varme, udbryder hun med et stort smil: 

– Åh tak, dig kan jeg godt lide. Kan vi spise middag sammen engang?

Det må nok desværre vente med den middag, for trods alderen har Diane Keaton mere travlt end nogensinde. Ud over filmen ‘Mit hjem i Hampstead’ kan hun også ses i tv-serien ‘The Young Pope’ med Jude Law som pave og snart også i den Netflix-producerede komedie ‘Divana-

tion’, hvor hun bliver genforenet med sine medstjerner fra ‘Ekskonernes klub’, Bette Midler og Goldie Hawn. Og så er der en bog om hendes bror, som hun er i gang med at skrive, og arbejdet med at bevare og istandsætte historiske bygninger, hun er involveret i. Mange projekter. Heldigvis.

Se flere billeder fra Diane Keatons liv, karriere og romantiske forhold her i galleriet: 

Diane Keatons liv, karriere og romantiske forhold

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER