INTERVIEWS

Ditte Okmans 10 leveregler

Husk at være nærværende og leve livet, mens du er her. Det er blandt de 10 leveregler, debattør og radiovært Ditte Okman forsøger at efterleve

Ditte Okman er vært på radioprogrammet ‘Det, vi taler om’, som efter lukningen af Radio24Syv flyttede til B.T. Sidste år udgav hun bogen ‘#Tyndogrig’. Mød hende her, hvor hun deler sine 10 leveregler.

Ditte Okmans 10 leveregler

1. Sig ja. Kvinder fortæller ofte hinanden, at vi skal huske at sige nej. Men jeg synes, vi skal blive bedre til at sige ja. Til en vild stilling (job), til en vild stilling (sex), til en date, til en opgave, til en fest, selv om vi ikke kender et øje, til en fest, selv om vi er trætte. For så oplever vi mere, udvikler os mere og får mere erfaring.

2. Fortryd aldrig. Man skal altid tilgive sig selv det, man gjorde. Uanset hvor pinligt det er, og uanset hvor tåbeligt det var, så gjorde du det, du gjorde. Måske fordi du sagde ja. Måske fordi du var uovervejet. Men du gjorde det. Videre!

3. Lyt. Det er vigtigt at lytte. Til dine venner, til musik, til ord, til lyde. Og til dine børn. Jeg er begyndt at gå meget til koncerter, og det er en kæmpe luksus bare at modtage. Ofte græder jeg til koncerter. Det føles rart, som en forløsning. Som om nogen ved, hvad der skal trykkes på, så der bliver plads til igen at trække vejret.

LÆS OGSÅ: Gun-Britt Zellers 10 leveregler 

4. Følg din intuition. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange min indre stemme har fortalt mig præcis, hvad der var rigtigt og forkert, hvordan jeg skulle gribe noget an, eller hvilken vej jeg skulle gå. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har valgt at overhøre den og er endt med at gøre det forkerte. Lyt – også til din indre stemme. Den ved alt. Stort set.

5. Lyv aldrig. Det er så dumt at lyve. Du er voksen! Stå ved dig selv, vær dig selv bekendt og tag de slag, der måtte komme ved at sige sandheden.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

6. Kig op. Min afdøde bror var altid ekstremt nærværende, mens jeg ofte har mit ansigt begravet i min mobiltelefon. Løft blikket. Kig folk i øjenene. Se, hvad der sker omkring dig. Snus ind. Måske lever man en lille smule mere, når man registrerer omgivelserne.

7. Gå til begravelser. Jeg har været til en del de seneste par år. Det er trist, men det er også smukt. Og det er en reminder om, at vi alle skal herfra, og derfor nok skal overveje at leve, mens vi er her.

8. Vær en god ven. Loyalitet er ikke kun rockere og bandemedlemmer forundt. Når du ligger på dit dødsleje, tror jeg ikke, du vil tænke så meget på, hvilke bøger du udgav, eller hvor fantastisk det var, at du kun havde to sygedage om året. Jeg tror, man vil tænke på de kærlige relationer, man havde.

9. Døm ikke. Lyt og spørg. Vær åben.

10. Nyd, rejs, elsk. Jeg bruger alle mine penge på mad og oplevelser. Jeg har også tøj på kroppen, og mine børn har lidt legetøj, men de har flere rejser, biografture, udstillinger og ponyridninger.

LÆS OGSÅ: Jakob Fauerbys 11 leveregler