INTERVIEWS

Ellen Hillingsø: Jeg vil være vågen i mit liv

Skuespiller Ellen Hillingsø er som en schweizerkniv inden for sit fag. Og hun er en privilegeret én af slagsen, med en kalender, som er fyldt ud med opgaver, som spænder fra tv, teater, oplæsninger, lydbøger og foredrag til coaching af børsnoterede virksomheder. Men for at nå hertil måtte Ellen Hillingsø tage et opgør med sine egne forventninger til tilværelsen.

At sidde over for Ellen Hillingsø er som at overvære en privat, skræddersyet forestilling, hvor et helt persongalleri får liv på den fiktive scene. Hendes toneleje går op og ned som det danske landskab med bakker og dale, og det er en nydelse at lytte til hendes tydelige udtale af de velvalgte ord, som hun bruger med store verbale armbevægelser og variation.

Lær Ellen Hillingsø bedre at kende her:

Stemmen svinger mellem den mørke velourstemme, som er hendes kendte signatur, til den lette tvære røst, når hun fx imiterer sin datters suk efter en kedelig oplevelse på lejrskolen. Det er, som om hun taler til et usynligt publikum – ikke for at føre sig frem, men for at aflevere et budskab om de tanker, som hun har tænkt, de følelser, hun har følt, og de holdninger, hun har dannet sig. Og ikke ét spørgsmål bliver vraget. Der er ‘access all areas’.

LÆS OGSÅ: Sofie Gråbøl: Det koster at kaste sig ud fra 10-metervippen, men jeg gør det alligevel

IN har bedt Ellen Hillingsø dele fire rettesnore, som hun selv lever efter – eller i hvert fald forsøger.

Rettesnor 1: Grib mulighederne – især dem, du er bange for 

– For nogle år siden begyndte livet at præsentere mig for nye faglige muligheder, som jeg sagde ja til i stedet for at skubbe dem fra mig. Det var bl.a. at holde foredrag, lave bogoplæsninger, tale om nye film på TV 2 og undervise ledere fra store danske virksomheder i kunsten at ‘performe’, sammen med Ruth Hald, der er erhvervspsykolog. Sådan nogle ting, hvor jeg tænkte ‘det skal jeg da ikke, fordi det er i periferien af, hvad jeg laver. Jeg skal da bare være skuespiller og stå på en scene eller foran et tv-kamera’.


Kjole Stella McCartney, 14.150 kr. Øreringe Cos, 250 kr.

– Men jeg nåede frem til erkendelsen af, at vores liv ser forskellige ud og det handler om, at vi hver især folder vores individuelle schweizerkniv ud og ikke lader os forblænde af en tro på, at livet skal se ud på en bestemt måde. Vi har hver især vores vej. Men det var overhovedet ikke gnidningsfrit for mig at tænke ‘ja’ til de nye opgaver. Jeg mærkede en kolossal modstand imod det og følte mig provokeret: Hvorfor det? Hvad er det ved mig? Hvorfor bliver jeg hele tiden spurgt, om jeg vil interviewe eller tale med folk – jeg er da ikke journalist? Det væsentlige var, at alle henvendelser tog udgangspunkt i min faglighed, men alligevel forstod jeg ikke, hvorfor jeg blev spurgt om ‘de andre ting’: Hvorfor skal jeg holde foredrag? Folk ville gerne have, at jeg kom ud og fortalte om mit liv og mit virke. At skulle præstere alene på en blokvogn – er du svedt, hvor har det lært mig noget om publikum: Tal aldrig ned til dit publikum. Og når jeg fx står på scenen i Esbjerg, er der kontant afregning. Spiller det ikke, så spiller det ikke – og så bliver der ret så stille i lokalet.

– Uanset i hvilken del af landet, jeg har været i, har jeg også lært, hvor meget publikum kan tage, og hvor fræk jeg kan være, men også hvor høje krav og forventninger tilhørerne har. De vil underholdes, de vil have noget ordentligt, og fungerer det ikke, så er der afregning ved kasse 1. Jeg har prøvet en nedsmeltning en gang på en scene. Og den situation er en stor kontrast til, når du som skuespiller står foran et kamera eller er beskyttet af et manuskript, en kostumier, en makeup-artist eller har en instruktør, der fortæller dig, hvad du skal gøre. Alt det har du ikke, når du står alene på en scene, og den råhed kan jeg virkelig godt lide, samtidig med at jeg mærker hele min modstand mod at gennemføre det.

Alt konkurrerer om dit liv og din opmærksomhed. Så find ud af, hvad det er, du vil bruge din tid på – og hold fast, lyder rådet fra Ellen Hillingsø, som kun giver sig selv lov til korte ture på Instagram.

Blazer Mark Kenly Domino Tan, 5.500 kr. Bukser Rodebjer, 2.195 kr. Sko Birkenstock, 800 kr. Ørering Ninna York, 12.000 kr.

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen: Sådan holder jeg mig sund

– Min nysgerrighed har gjort, at jeg ikke har kunnet lade være, selv om jeg var nervøs, havde røde pletter på halsen og store LP-plader under armene af sved. For udfordringerne blev ved med at rulle i min retning og kaldte på mig. Fx blev jeg ret tidligt i min karriere tilbudt at læse tekster op af Karen Blixen, Marcel Proust og Søren Kierkegaard. Med tiden er det blevet mindre og mindre smertefuldt, og det har givet mig en lykke, for jeg venter ikke på at blive ringet op som skuespiller. Jeg har noget, som er mit eget! Så jeg er lyksalig, når jeg har gennemført en forestilling. Men oplæsningerne har også givet mig noget andet stort: tekstforståelse, formuleringer, sprog, ord og udtryk.

– Jeg har arbejdet fuldstændig hæsblæsende i årevis, men at åbne mig og sige ja til de skæve ting har pirret min nysgerrighed, så jeg i dag er langt mere åben over for alt muligt i livet. Selv om jeg grundlæggende vil definere mig selv som ret åben, og sådan en, der altid har været videbegærlig og nysgerrig, er de egenskaber på en måde blevet skærpet yderligere her i mit 52. år: Er dette endnu en mulighed? Hvad ligger der bag denne åbning? I dag er jeg mere åben og nysgerrighed end, da jeg var i 20’erne og 30’erne. Jeg har fået mere mod som menneske af at udsætte mig selv for nye oplevelser, selv om vores hjerner fra naturens side ikke er gearet til det. Vi mennesker er gearet til at spise fedt, sukker og ligge på sofaen og tage det fuldstændigt afslappet, indtil nogen kommer og siger til, at vi skal løbe hurtigt for at overleve, og det er der ikke mange, der gør i en moderne tilværelse. Så når livet giver os muligheder, der er angstprovokerende, men som vi alligevel er draget af, skal vi bide på krogen.


Kjole Stella McCartney, 14.150 kr. Øreringe Cos, 250 kr.

– Jeg siger altid til mig selv: ‘Hvor der er friktion, er der udvikling’. Den indstilling har givet mig mod og en tro på, at det går sgu. Vi lander på benene. Så det gælder om at turde vove – og selv lade sig gribe, for vi kan mere end vi tror. Derfor inviterer jeg også mine børn til at bruge livet og lære af livet: I skal gå ud og forme tilværelsen. Det sker ikke for jer! ‘Jamen, mor, jeg kom i den kedelige gruppe på lejrskolen’. ’Der er ingen kedelig gruppe. Lav en sjov gruppe!’

LÆS OGSÅ: Trine Dyrholm: Min rolle i 'Dronningen' er den mest udfordrende i min karriere

– Der er et potentiale foran os, som vi bliver nødt til at udnytte. Det har givet mig så megen rigdom at have et arbejdsliv, som er sjovt og stimulerende. Det er gaven, som bliver ved med at give – der er så mange nye muligheder, som åbner sig, og det gælder om ikke at være bange for at prøve dem af. Det går ikke altid overvældende godt, men jeg ved, at jeg altid gør mig umage. Jeg ved, at jeg altid er supervelforberedt, og jeg giver alt det, jeg kan!

Rettesnor 2: Tag ansvar for dig selv og opfør dig ordentligt

– Der er også nogle døre, som skal lukkes i. Og det kan også være en mental dør. For der kører en konstant kværn – i hvert fald i mit hoved – af negative tanker. En gang imellem skal man lukke døren for kværneriet og sige ‘stop’ og ‘lad være’. Jeg afstår indimellem fra nyheds- og sladdermøllen og slukker for mobilen for at lukke verden ude og være til stede. Jeg har truffet et valg om, at der er nogle ting, som jeg ikke lukker ind, fordi det er spild af energi – fx sladder. ‘Kunne det ikke være spændende at dykke ned i det?’, siger den indre stemme. ‘Nej, Ellen – afstå fra det. Lad være med det!’ Jeg prøver at skabe en form for integritet omkring mig selv og på en måde tage en autoritet på mig overfor, hvad jeg tænker og ikke tænker. Ellers risikerer jeg at have de samme samtaler med mig selv og gentage de samme negative tanker, som jeg havde, da jeg var 25 år. Vil jeg bruge mit liv på det og pludselig opdage, at jeg har brugt et helt liv på de samme tanker?


Trøje Valentino, pris på forespørgsel Nederdel Valentino, pris på forespørgsel Sko Valentino Garavani, pris på forespørgsel Strømper Valentino, pris på forespørgsel Ørering Ninna York, 12.000 kr.

– Vi har mulighed for som mennesker at gå ind og stoppe den tankestrøm, og det synes jeg faktisk, at jeg er blevet ret god til. Der er faktisk en forbindelse mellem det, som kommer ud af munden på mig, og dét, jeg gør som menneske. Jeg træner min integritet til ikke at gå ind i sladder. Det styrker mig som menneske og gør mig stærkere. Jeg er ikke et offer. Jeg har i hvert sekund, i alt hvad jeg gør, et valg i forhold til, hvilket menneske jeg er. Er det anstrengende? Ja, gu’ er det så, men hvem har sagt, at det skulle være let at være menneske?

LÆS OGSÅ: Sofie Lassen-Kahlke: Jeg er opmærksom på mine grænser

– Vi lever i den mest forkælede del af verden med et overforbrug uden lige, så er det ikke en lille pris at betale, at vi gør os en lille bitte smule umage? At vi tænker bæredygtigt, at vi lægger os i selen og opfører os ordentligt over for vores medmennesker, der har det sværere end os og over for dem, der vækker vores projektioner af egne svagheder? Stram op, vær generøs. Det mener jeg seriøst: Work hard and be nice to people.


Skjorte Freya Dalsjø, pris på forespørgsel Nederdel InWear, 1.499,95 kr. Sko By Malene Birger, 2.999 kr. Ørering Josephine Bergsøe, 15.400 kr.

– Vi bliver nødt til at begrænse os selv – stramme op og disciplinere os selv: Jeg er meget på Instagram, men jeg er meget afmålt med det. Jeg tildeler mig selv ‘slots’ på 10 minutter ad gangen, og dermed tager jeg et aktivt valg. Mobilen bliver lagt væk, når vi spiser, går ture og er i teatret. Vær til stede i livet. En samtale får ikke lov til at fordybe sig, hvis man hele tiden hiver mobilen frem – det gælder også mig selv. Det er disciplin, mand! En ting er sikker: For enden af den disciplin ligger den berømte frihed. Vi får ikke bare frihed af at give os selv lov til det hele, hele tiden. Instagram konkurrerer med dit liv. Samværet med dine børn. Det er dit ægteskab og de bøger, som du kunne læse, eller de nyheder, som du kunne følge med i.

Rettesnor 3: Kend din plads og giv stafetten videre

– Jeg kan ikke bruge et helt liv på at rende efter et menneske, som jeg har nogle følelser over for, men som måske ikke gengælder dem. Jeg må se i øjnene, at sådan er det! Det kan være venskaber eller faglige relationer, men det kan også være i sociale sammenhæng, hvor det gælder om at sige til sig selv: Her er det ikke mig, det handler om – det er en anden, der er i centrum. Vi er nødt til at kende vores plads i de situationer, vi er i. Det rummer et kæmpe element af frihed at sige: ‘Jeg trækker mig. Den stafet tager du – løb.’

LÆS OGSÅ: Julie R. Ølgaard, Neel Rønholt og Laura Christensen: Selvironi er altafgørende

Hun er vant til at være midtpunkt, når hun står på en scene. Men Ellen Hillingsø mener også, man skal være parat til selv at pakke sammen og give andre plads.

Blazer Alexander McQueen, 19.375 kr. Bukser Alexander McQueen, 7.245 kr. Sko Alexander McQueen, 12.625 kr. Ørering Alexander McQueen, 5.600 kr. Ring Alexander McQueen, 2.725 kr. Choker Alexander McQueen, 8.150 kr.

– Da billederne til IN blev taget, sagde jeg til mig selv: ‘Jeg er underlagt andres faglighed. I det her tilfælde er det ikke mig, der bestemmer’. Det er et sats, som vi er nødt til at gøre, fremfor at sige: ‘Men jeg ved, at lyset er federe her’. Nej. Det handler om at kende sin plads og turde stille sig til rådighed for andres professionalisme og deres præmis. Jeg spørger mig selv, hvor jeg kan udvikle mig, i alle situationer, og så tænker jeg ‘hvor langt kommer jeg med et ja?’ og ‘hvor langt kommer jeg med et nej?’. Jeg står jo med det ene ben i graven, for jeg er over 50 år og har krydset den store fede linje, hvor afgrunden er dybere end den tid, som er tilbage af livet. Det har ramt mig med en ydmyghed.

– I 1990’erne havde jeg en sticker på min bil, som sagde ‘We are divine creatures having a human experience’, og det synes jeg bliver mere og mere tydeligt. Kend din plads – man bliver ydmyg af det. Den verdensberømte forfatterinde Karen Blixen sagde det: ‘Man bliver ydmyg med alderen’. Det kunne lige så godt have været mig, der blev syg. Det kunne lige så godt være mig, der var blevet født i en krigszone eller i et diktatur. Det var det heldigvis ikke.

Ellen Hillingsø slog igennem i 1996 med tv-serien ‘Charlot og Charlotte’ om et umage venindepar på roadtrip gennem Danmark.

Kjole Bottega Veneta, pris på forespørgsel

– Jeg hørte radioprogrammet ‘Hjernekassen’ på P1, hvor hjerneforsker Peter Lund Madsen sagde: ‘Jeg bøjer mig i ydmyghed for foden af evigheden’. Det er den følelse, jeg får med alderen. Men håb har jeg det blandet med. Skal jeg være håbefuld i min alder? Nej, jeg vil ikke være håbefuld. Jeg vil være i mit liv – jeg vil være glad i mit liv. Og jeg vil folde det liv ud, som jeg har! Som der stod på toilettet hos en af mine veninders mormor: ‘At vente og håbe gør mange til tåbe’. For så kan man sidde og håbe, håbe og håbe, mens livsmulighederne bimler forbi.

– Jeg kan se nogle af mine medmennesker misse en mulighed for at lave noget sjovt og anderledes, mens de venter på, at noget bedre skal ske. Når jeg ser Pilou Asbæk i ‘Game of Thrones’, ville jeg så gerne have været med i den serie? Fuck, ja! Nu har jeg til gengæld netop afsluttet indspilningerne til julekalenderen ‘Tinkas Juleeventyr’ – det er min ‘Game of Thrones’ og min mulighed for at folde lykken ud. Hvis jeg havde lavet en international spillefilm, havde jeg ikke været sammen med mine børn.


Blazer Alexander McQueen, 19.375 kr. Bukser Alexander McQueen, 7.245 kr. Sko Alexander McQueen, 12.625 kr. Ørering Alexander McQueen, 5.600 kr. Ring Alexander McQueen, 2.725 kr. Choker Alexander McQueen, 8.150 kr.

– Selv om jeg har haft et hæsblæsende arbejdstempo, har jeg været mere sammen med dem på skæve og skøre tidspunkter. Skal det så være et dårligt liv, fordi det ikke ser ud på en bestemt måde? Gu’ skal det da ej. Se på dit liv, vær glad i dit liv og lav det om, som du er utilfreds med, og slip det, du ikke er herre over. Hvordan gør man så det? Man ser det i øjnene ligesom i en krævende yoga-øvelse, hvor du mærker smerten, siger ja til smerten og på den måde ser den i øjnene. Glo på det! Artikulér det! Gå ind i det og slip.

– Du kan kun slippe det, hvis du konfronterer skuffelsen: Så blev det ikke det job eller den kæreste eller det hus eller de børn! Du er nødt til at erkende det, for ellers vil det ride dig som en mare. Hvis man overhovedet kan kalde det en sorg, er jeg da ked af at jeg aldrig kom med i en Tarantino-film med Leonardo DiCaprio. Nej, men du er i live! Jeg kan fx glæde mig over, at jeg har haft en mand gennem årene, der har taget fra i forhold til børnene og hjemmet, når jeg har haft travlt, og mine forældre har også båret og hjulpet. Min mand og jeg har været gift i 185.000 år (reelt 20 år, red.) – det er blevet et værk. Og hvis der sidder nogle unge mødre og læser med, der er i midten af 30’erne og midt i vasketøjsbunker og svedeture, så: Hold ud! Skriv en seddel til hinanden, hvor der står: ’Hold ud – det går over!’ I skal bare igennem det. Når I så kommer igennem det, har I skabt noget, som er unikt.

Ellen Hillingsø tror på, at man skal springe ud i det, der gør én bange. Det praktiserer hun selv – og har mere at lave end nogensinde.

Kjole Freya Dalsjø, 4.200 kr. Sko By Malene Birger, 2.999 kr. Armbånd Rebekka Notkin, 46.800 kr. Ringe Rebekka Notkin, 32.000-37.500 kr.

Rettesnor 4: Find dig ikke i noget – heller ikke at blive sat i bås

– Der er ikke ligeløn i Danmark mellem kvindelige og mandlige skuespillere. Kvinder bliver stadig konfronteret med, om vi er ‘fuckable’ eller ej. Vi går til castings og får at vide, at vi er for gamle – det gør jeg også! Der er roller, som jeg ikke får af den grund. Det kan jeg tillade mig at sige, fordi jeg har rigeligt at lave. Det er ikke blevet sagt til mig under en casting, men det er blevet sagt til en kvindelig kollega, der er otte år yngre: At hun ikke var fuckable.

– Jeg har aldrig været ude for, at en instruktør har krævet mere af mig, end der stod i manuskriptet – eller også har jeg aldrig bemærket det. Måske var det bare så meget en del af kulturen, at jeg aldrig lagde mærke til det.

LÆS OGSÅ: 13 spørgsmål til Maria Lucia

– Til gengæld har jeg oplevet mænd løfte mig. Når jeg ser gennem min karriere, har der været mange mænd, der har sagt ‘hey, Ellen hvad med at spille den her?’ og har set muligheder i mig, som jeg ikke altid selv har set. Fx Ole Bornedal med ‘Charlot og Charlotte’, som var mit gennembrud. Eller Kasper Wilton på Folketeatret, der insisterede på, at jeg skulle spille Liva Weel. ‘Liva Weel! Kasper Wilton, har du spist søm? Jeg kan ikke spille Liva Weel – jeg kan ikke synge!’ ‘Jamen, du skal. Du siger bare ja.’ ‘Okay, så siger jeg ja’.

– Vores liv som kvinder skal ikke holde op, bare fordi vi ikke længere er objekter. Vi skal være subjekter. Vi styrer vores liv. Vi skal ikke lade os slå ud af, at vi ikke længere er 23 år. Både kvinder og mænd skal blive medskabere af vores eget liv. Jeg har arbejdet benhårdt freelance, hvor du aldrig er bedre end din sidste forestilling. Jeg ved jo ikke, hvad jeg laver om fem år.


Kjole Stella McCartney, 14.150 kr. Bukser Rodebjer, 2.195 kr. Sko ReyRey, 4.400 kr. Armbånd Cos, 290 kr. Øreringe Cos, 250 kr.

– Skal mit liv være dårligt, bare fordi jeg ikke er 23 år? Så skal jeg bare gå her og lukke CO2 ud? Det vil jeg ikke finde mig i. Vi skal tage vores liv i egne hænder og skabe det med de muligheder, som triller forbi, og de åbninger, som sker. Vi skal hele tiden være åbne og ikke lade os begrænse af kasser.

Blå bog: Ellen Hillingsø

  • Født 9. marts 1967
  • Uddannet skuespiller fra teaterskolen ved Århus Teater i 1994
  • Brød igennem i 1996 med Ole Bornedals ‘Charlot og Charlotte’
  • Har spillet utallige roller på teatre rundt om i landet og medvirket i tv-serier som ‘Broen’, ‘Rita’ og ‘Tinkas juleeventyr’
  • På film har hun bl.a. medvirket i ‘Eksperimentet’ og ‘En kort en lang’
  • Gift med Christoffer Castenskiold og mor til to teenagebørn

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: Musik jeg elsker