INTERVIEWS

Emily Blunt blev stjerne ved et tilfælde

Emily Blunt blev nærmest skuespiller ved et tilfælde, da hun som 17-årig blev hyret til at medvirke i et teaterstykke med Judi Dench. I dag er hun 35 år, et eftertragtet stilikon og en af sin generations største skuespillerinder. Faktisk var hun førstevalg, da instruktøren Rob Marshall skulle finde den nye Mary Poppins. Den elskede barnepige er tilbage på det store lærred efter mere end 50 år.

Emily Blunt sidder med rank ryg

... på cyklen med et bredt smil på sine røde læber. Hun cykler frem og tilbage over den store kulisse, som er konstrueret i de historiske Shepperton Studios i England. Den forestiller en park med et stort springvand i midten. Omkring hende springer godt 40 dansere rundt om lygtepæle med hver deres stige. De forestiller vægtere i færd med at sætte lys over 1930’ernes London, der denne aften symbolsk er omgivet af en tæt tåge.

LÆS OGSÅ: The Devil Wears Prada: De 7 bedste øjeblikke 

Emily Blunt står i kontrast til de mørkklædte vægtere: Dramatisk klædt i knaldrød jakke, en lille blå hat placeret skævt på hovedet, og som prikken over i’et en lille butterfly om halsen. Hun er en speciel dame. Hun er ingen ringere end Mary Poppins. Den mærkværdige dame, der på magisk vis kommer svævende gennem skyerne med sin paraply for at blive barnepige for Michael Banks’ forsømte børn, og som sætter kulør på livet i Cherry Tree Lane nummer 17.

Emily Blunt da hun spillede rollen som forsmået assistent i ‘The Devil Wears Prada’. Hovedrollen i ‘Young Victoria’ og tjansen som magasinbossens assistent i ‘The Devil Wears Prada’ satte skub i Emily Blunts karriere. 

— Jeg får gåsehud hver eneste gang, jeg ser danserne, selv om vi nu har indspillet det nummer fem dage i træk, fortæller Emily Blunt, da hun under en kort pause fra optagelserne sidder ved en monitor for at se resultatet af dagens dansenummer.

— Musikken er så opløftende, og scenen føles som klassisk filmkunst. Jeg føler ikke, at jeg nogensinde har oplevet sådan et øjeblik.

Det er nummeret ‘Trip A Little Light Fantastic’ i ‘Mary Poppins vender tilbage’, Emily Blunt taler om. Det er en såkaldt homage dedikeret til sangen ‘Step in Time’ fra ‘Mary Poppins’-filmen fra 1964, hvor Julie Andrews spillede hovedrollen. Den nye film, som får premiere 25. december, foregår i London 25 år efter den første film, og Mary Poppins vender tilbage for at hjælpe tre børn, der har mistet deres mor. De har brug for hende og hendes magi til at hjælpe dem med at få lyset tilbage i sindet.

Emily Blunt er ikke sikker på, at det er, fordi hun selv er blevet mor til to piger, hun var interesseret i at indspille en børnemusical. Hun mener faktisk ikke, at Mary Poppins er en særligt moderlig figur.

— Selv om hun har en ret udførlig plan for børnene og spreder masser af glæde, er hun vidunderligt næbbet og ikke nødvendigvis varm og lun. Så rollen handlede ikke nødvendigvis om at være omsorgsfuld, forklarer skuespillerinden.

Emily Blunt er født og opvokset i England, i den sydvestlige del af London, og voksede op med Mary Poppins, som forfatter P.L. Travers skrev otte bøger om i perioden 1934-88. Hun så også filmen med Julie Andrews som barnepigen med de magiske kræfter dengang. Men hun har ikke genset den, efter instruktør Rob Marshall valgte hende til rollen som ‘den nye Mary Poppins’, som hun kun behøvede otte sekunders betænkningstid for at takke ja til.

— Hun er et ikon, og hun er indbegrebet af barndomsnostalgi. Jeg husker tydeligt, at jeg så ‘Mary Poppins’, og jeg mindes stadig, hvordan hun spredte en følelse af tryghed hos børn. Hun var en magisk og karismatisk person, der med et trylleslag kunne gøre alt godt igen. Jeg elskede Mary Poppins som barn, og det tror jeg, at der var mange, der gjorde, siger Emily Blunt.

Emily Blunt spillede over for Tom Cruise i actionbraget ‘Edge of Tomorrow’ fra 2014. – Han har samme tiltrækningskraft og karisma som oldschool Hollywood-stjerner, har hun sagt om kollegaen.

Alle mand til London

Den britiske skuespiller nød at have hele familien samlet i sit hjemland under optagelserne, og hun havde sin ældste datter, Hazel, med på arbejde. Datteren påpegede dog, at hun ikke brød sig særligt meget om kostumet, og at hun bedre kunne lide mors almindelige blonde hår end ‘den der’ Mary Poppins-paryk.

Emily Blunt og hendes amerikanske mand, skuespilleren John Krasinski, bor til daglig i New York med deres to døtre, Hazel på fire og Violet på to år.

De to skuespillere mødte hinanden tilfældigt på en restaurant og har været gift siden 2010, hvor de fejrede bryllup i George Clooneys villa ved Comosøen i det nordlige Italien. De har altid boet sammen i USA, så det var noget særligt at være samlet i England.

Emily Blunt kunne nu heller ikke forestille sig, at de skulle indspille en Mary Poppins-film andre steder end i London, og hun fortæller, at hun glæder sig, til hendes piger skal se hele filmen.

Emily Blunt elskede Mary Poppins som barn. Nu spiller hun selv barnepigen i ‘Mary Poppins vender tilbage’, som får premiere i juledagene.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Det samme gælder ikke for filmen ‘A Quiet Place’, som hun indspillede med sin mand tidligere i år.

— Ingen af mine børn skal se den film, før de er fyldt 40, siger Emily Blunt bestemt om gyserfilmen.

— Jeg var virkelig intimideret over at skulle spille en rolle, der gennemlever min største frygt som mor: At jeg ikke er i stand til at beskytte mine børn. Det føltes som et helt nyt territorium for mig, for jeg plejer at spille roller, hvor der er plads til eskapisme, men her konfronterede jeg min største frygt, siger hun.

Emily Blunt og John Krasinski har været gift siden 2010 og er forældre til to små piger. Parret blev gift i George Clooneys palæ ved Comosøen i Italien.

LÆS OGSÅ: Emma Stone: Styrken ligger i det sky og sårbare 

‘A Quiet Place’ er John Krasinskis første spillefilm som instruktør. Han spiller selv hovedrollen som familiefar, mens Emily Blunt spiller hans kone – og de er på den vanskelige opgave at forsvare deres børn mod monstre, der har overtaget styret på jorden og dræber alt, der siger den mindste lyd. Derfor foregår det meste af filmen i stilhed, hvor hver lyd bliver gruopvækkende.

— Hvis jeg skal være helt ærlig, var det ret nervepirrende at skulle arbejde sammen med John, siger Emily Blunt, som ikke tidligere har samarbejdet med sin mand.

— Vi vidste ikke, om vi ville være på bølgelængde rent kreativt, eller om vi ville fare i flint på hinanden. Jeg var ikke klar over, om jeg kunne være lige så diplomatisk over for ham, som jeg kan over for andre instruktører. Men det gik op for mig, at vi stoler 100 procent på hinanden, og at det både gælder i vores forhold privat og professionelt. Det endte med at være utroligt spændende, for vi oplevede hinanden på en helt ny måde, og det føltes meget intimt at arbejde sammen.

Det var Emily Blunt, der foreslog, at John Krasinski skulle instruere filmen, da de sad med manuskriptet hjemme i deres stue i New York. Det var ikke meningen fra begyndelsen, for de var blevet tilsendt manuskriptet som skuespillere, men John Krasinski talte så begejstret om historien, at hun kunne se, at han ville være den perfekte instruktør på projektet.

Det var også oplagt for dem, at det skulle være danske Charlotte Bruus Christensen, der skulle være deres filmfotograf. Hun og Emily Blunt arbejdede sammen på thrilleren ‘Kvinden i toget’ og har været gode venner siden.

— Charlotte er i stand til at udtrykke utroligt meget følelse igennem den måde, hun optager på og belyser en scene på, siger Emily Blunt om den danske filmfotograf.

— Hun forstår det følelsesmæssige i alle scener, og det handler ikke bare om det visuelle for hende – men om at fange hjertelyden i hvert eneste øjeblik. Det var det, som jeg elskede ved hende, da vi samarbejdede på ‘Kvinden i toget’, for hun fangede den alkoholiserede kvindes mindset og fandt en måde at udtrykke det visuelt, siger Emily Blunt om filmatiseringen af Paula Hawkins’ bestsellerroman om kvinden, der bliver vidne til en forbrydelse fra sin plads i morgentoget.

Emily Blunt har stort komisk talent, som hun bl.a. folder ud i rollen som Melania Trump i sketchshowet ‘Saturday Night Live’.

Når Emily Blunt og John Krasinski var færdige med de lange arbejdsdage på ‘A Quiet Place’, slappede de af med at lytte til musik på turen hjem i bilen, og så gjorde de klar til en stærk whiskey, inden de skulle sove. For det var krævende for parret at indspille filmen sammen og samtidig sørge for deres to børn.

Under forløbet fandt de ud af, at de har endnu mere til fælles, end de troede. Faktisk er det kun få ting, der skiller dem. Opfattelsen af tid er en af dem.

Emily Blunt har været nomineret til en Golden Globe fem gange, bl.a. for ‘Laksefiskeri i Yemen’, hvor hun spiller over for Ewan McGregor. Hun vandt for filmen ‘Gideon’s Daughter’ i 2007.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

— Vi er meget forskellige i vores forhold til tid og planlægning af tid. Jeg vil mene, at jeg er ret god til at planlægge, hvornår vi skal af sted for at nå til lufthavnen, mens John ikke har noget som helst begreb om, hvilken dag det er, eller hvad klokken er. Han kommer for sent til alting. Jeg kan godt sige til ham: ‘I aften skal vi til middag med Jen og Johnny klokken halv otte’, og han svarer: ‘Fedt, skal vi så ikke tage i biffen i aften?’ Jeg siger så igen: ‘Jeg har lige sagt, at vi skal til middag klokken halv otte, hørte du ikke det?’ Men det er bare gået ind ad det ene øre og ud ad det andet. Det er den eneste ting, hvor vi er vidt forskellige. Jeg befinder mig så i det, han kalder for ‘zonen’. Det er, når vi fx skal til lufthavnen, så er jeg ikke sjov længere og taler ikke til ham. For han begynder at pakke klokken fem om morgenen, mens jeg har planlagt det i to dage, forklarer Emily Blunt.

Familien bor i Brooklyn i New York og kan derfor oftest komme rundt på gåben eller med metroen. Det er en kæmpe frihed ikke altid at skulle køre bil som i Los Angeles, mener Emily Blunt.

Hun kan også meget lettere bevæge sig omkring i New York uden at blive genkendt og føler, at folk er mere ægte end i Los Angeles, hvor man kan komme til at leve isoleret bag en beskyttende port og ikke rigtig kommer hinanden ved.

I Los Angeles er der meget trafik og lange afstande til alt, så man kommer ikke nær så meget ud, forklarer hun. I New York har hun fået et mere udadvendt liv, hvor der hele tiden sker uforudsigelige ting. Men hun har også brug for alenetid og ro, påpeger hun.

— Jeg nyder faktisk mit eget selskab. Jeg føler, at mit liv er meget larmende, fordi jeg hele tiden forhandler med mine to børn. Så når jeg indimellem kører i bil, nyder jeg bare stilheden og lytter ikke engang til musik. Mit ‘stillerum’ er oftest i min bil, når jeg er alene, men det sker meget sjældent, griner hun.

Emily Blunt spillede en alkoholiseret kvinde, der følger lidt for meget med i andres liv, i 'Kvinden i toget'. 

Stilhed, ja tak

Ingen af Emily Blunts forældre var i filmbranchen. Hendes mor var lærer, og hendes far var advokat, og selv om hun i dag for sjov siger, at hendes far spiller skuespil i retten, var der ingen dramagener i familien. Hun fandt tilfældigt sin interesse for skuespil, da hun var 12 år og gik på kostskole. Hun stammede meget og var derfor stille og indadvendt. Hun brugte meget tid på at betragte folk, hvilket senere kom hende til gode i karrieren som skuespiller.

— Jeg var ikke særligt ambitiøs, da jeg begyndte min karriere, siger Emily Blunt, der havde forestillet sig, at hun skulle være lingvist som sin mor.

— Der var en agent, der så mig optræde i skoleteater og sagde, at jeg var så god, at jeg skulle gøre en karriere ud af det. Jeg trak bare på skuldrene. Jeg var 17 år. Jeg vil nødigt lyde, som om jeg er ligeglad, men det var bare ikke min plan – det var ikke det, jeg drømte om. Jeg kan huske mit første job, hvor jeg arbejdede med Judi Dench, hvilket var så skønt, og der var sådan en rar atmosfære på arbejdet, og jeg sagde til min agent: ‘Får jeg virkelig over 2.000 kroner om ugen for det? Wauw!’ Jeg havde aldrig set så mange penge hele mit liv, og jeg kunne slet ikke tro på det, husker hun.

Men det var ikke så imponerende en oplevelse for den 18-årige Emily Blunt at medvirke i ‘The Royal Family’ på Haymarket Theatre i West End, at hun allerede tænkte på sit næste job. Det kom bare naturligt. Efter teatret fik hun en filmrolle, og så rullede hendes karriere lige så stille derudad.

— Nu har jeg været en del af branchen i så lang tid, og jeg er meget taknemmelig for den måde, jeg er blevet taget imod på. Jeg er også udmærket klar over, at jeg har været nødt til ind imellem at ‘tage en hjelm på’, og der er mange ret så barske sider ved branchen, hvor man er nødt til at arbejde på at indrette sig, siger hun og tilføjer:

— Jeg er begyndt at se på ambitioner som noget positivt. Jeg ønsker, at mine børn skal lave noget, som de virkelig gerne vil. Mit arbejde er et arbejde, som jeg efterhånden er kommet til at elske. Men det var aldrig min plan, så jeg kunne umuligt have forudset, at jeg ville være der, hvor jeg er i dag. 

LÆS OGSÅ: Claire Foy: Jeg gør, som jeg altid har gjort

- Jeg nyder faktisk mit eget selskab. Mit liv er meget larmende, fordi jeg hele tiden forhandler med mine to børn. Så når jeg indimellem kører i bil, nyder jeg bare stilheden og lytter ikke engang til musik. Mit ‘stillerum’ er min bil. 

Blå bog: Emily Blunt

  • Født den 23. februar 1983 i London.
  • Begyndte sin karriere med filmen ‘My Summer of Love’ fra 2004.
  • Det store gennembrud kom i 2006, hvor hun både spillede sippet assistent i ‘The Devil Wears Prada’ og fik en Golden Globe for sin rolle i ‘Gideon’s Daughter’. Siden fulgte roller i film som ‘Charlie Wilson’s War’, ‘The Jane Austen Book Club’, ‘Sunshine Cleaning’, ‘The Young Victoria’, ‘The Wolf Man’, ‘The Adjustment Bureau’, ‘Sicario’ og ‘Kvinden i toget’.
  • I foråret medvirkede hun i gyserfilmen ‘A Quiet Place’ og er nu aktuel med ‘Mary Poppins Returns’, hvor hun spiller den magiske barnepige.
  • Emily Blunt er gift med skuespilleren John Krasinski, som hun har to døtre med, Hazel på fire år og Violet på to.

LÆS OGSÅ: Lady Gaga går til filmen