INTERVIEWS

FARVEL | Michelle Obamas måde at bruge moden politisk gjorde hende enestående

Michelle Obama, USA’s (snart) tidligere førstedame, brugte moden politisk. Hun forstod, at mode er kommunikation, og det gjorde hende til en enestående førstedame. IN tog en snak med en modeekspert om Michelle Obamas stil

Det er i dag otte år siden, at Michelle Obama flyttede fra sit hjem Chicago til Det Hvide Hus i Washington D.C. Hun har nu siddet så lang tid som muligt som førstedame for det amerikanske folk, og hun har flere bemærkelsesværdige mere eller mindre politiske bedrifter bag sig. Men også en anden. Michelle Obama har nemlig taget moden til nye højder, og hun har brugt modens visuelle sprog til at blande sig politisk.

LÆS OGSÅ: Hør den nye sang med Michelle Obama, Kelly Clarkson, Missy Elliot og Zendaya

- Da Michelle Obama kom til i 2008, var det lige, hvor finanskrisen brød ud. Michelle Obama signalerede dengang med sit tøj, at hun forstod de amerikanere, der er flest af, nemlig middelklassen, for hun gik ikke i dyre mærker, siger Dorrit Bøilerehauge, der er ekspert i mode og rådgiver i branddesign til IN.dk.

Et nævneværdigt eksempel på dette er, da hun under et interview med talkshow-værten Jay Leno fortalte, at hun havde tøj på af mærket J. Crew, som blandt andet forhandles i diverse stormagasiner og online, og hvor en skjorte koster omkring 1.000 kr.

Michelle Obama i et sæt fra J. Crew, som er et almindeligt amerikansk tøjmærke med skjorter til omkring 1000 kr., hos talkshow-værten Jay Leno tilbage i 2008. Foto: AOP

- Jeg vil lige høre dig omkring din garderobe. Jeg gætter på, den koster omkring 60 tusinde? 60, måske 70.000 dollars for det sæt der, spurgte Jay Leno i kølvandet på, at det lige var kommet frem, at Sarah Palin, som var Obamas modstanders vicepræsidentkandidat, havde et garderobebudget på 150.000 dollars.

- J. Crew, svarede hun. - Vi kvinder kender J. Crew. Der kan vi få noget godt online.

DIPLOMATISK MODE

Michelle Obama har også brugt sit tøj i diplomatiske sammenhænge. Senest - og nok mest mindeværdigt - da den italienske præsident med hustru besøgte Obama-parret på et officielt besøg.

Der bar den amerikanske præsidentfrue nemlig en guldkjole af mærket Versace, altså en italiensk kjole. Det samme gør hun, når hun og hendes mand besøger andre lande, fortæller Dorrit Bøilerehauge, der er modeekspert og rådgiver i branddesign:

- Hun har ofte båret tøj, skræddere eller designere fra de lande, de har besøgt, har lavet. På den måde har hun brugt moden diplomatisk. Designerne repræsenterer jo et pågældende lands kultur, så det er en måde at anerkende deres kultur, at hun bærer deres design, siger hun.

Men Michelle Obama har ikke kun brugt moden diplomatisk. Hun har ligeledes været fuld bevidst om, at amerikansk mode også repræsenterer tusinder af jobs, så derfor har hun gjort sit til at agere “reklamesøjle” for amerikanske designere.

- Hun gav nogle af de amerikanske designerne en chance for at blive blåstemplet og anerkendt, og ikke mindst at få noget eksponering. Især Jason Wu (Jason Wu designer fra New York, red.) har hun jo brugt flere gange ved store lejligheder, og det har han nydt godt af, siger Dorrit Bøilerehauge.

LÆS OGSÅ: Pernille Teisbæk: Dansk stil er i høj international kurs

ENESTÅENDE FØRSTEDAME

På mange måder mindede Michelle Obama, både i modens- og politikkens øjemed om den tidligere britiske prinsesse Lady Diana. Hun gjorde tingene på sin måde, og man var ikke i tvivl om, hvem hun var.

- Jeg er i hvert fald ikke bekendt med, at tidligere førstedamer har brugt moden på den måde. Hun har virkelig forstået, at mode og tøj kommunikerer rigtig stærkt. Mode er visuelt, så det er en af de hurtigste måder, man kan læse et budskab på, siger Dorrit Bøilerehauge, der er modeekspert og rådgiver i branddesign

Dorrit Bøilerehauge peger også på, at Michelle Obama var meget feminin i sin påklædning. Hun brugte farver, kjoler med bare skuldre og arme, såvel som hun hellere brugte cardigans end jakker, og man så hende ikke spadseredragter, som det ellers typisk ses hos kvinder i statslige sammenhænge. Tænk blot på Angela Merkel, Helle Thorning-Schmidt eller fx den britiske dronning.

- Michelle Obama er jurauddannet, så hun er kommet ind i det hvide hus med en enorm selvtillid, og hun har haft en stor ballast. Med hende er rollen som præsidentfrue kommet indefra, ikke udefra, så hun har ikke “klædt sig ud” som førstedame, siger Dorrit Bøilerehauge.

Men hvad kan vi så forvente os af den nye førstedame, Melania Trump, der indtræder på posten i nat, d. 20. januar amerikansk tid. Dorrit Bøilerehauge er i tvivl.

- Det er meget tidligt at sige noget om. Michelle Obama har jo især brugt moden til at udtrykke, hvad hun står for. Men vi ved ikke, hvad den nye førstedame står for, for vi kender hende ikke særlig godt og mest fra den "lettere underholdning” med indslag fra hendes letpåklædte modelkarriere, siger Dorrit Bøilerehauge.

- Hun (Melania Trump, red.) bliver enormt synlig, men hvad hun vil bruge den synlighed til, det ved vi ikke endnu, siger hun.

Michelle Obama | 10 looks

Læs mere om: