INTERVIEWS

Felicia Elisabeth Jacksons 10 leveregler

Kom ud af ekkokammeret, stop med at udskamme dem, der tænker anderledes end dig selv, og få bugt med dæmonerne med en gåtur. Det er nogle af levereglerne for den 44-årige festivaldirektør og serieentusiast.

1. Life is like the lottery. You gotta be in it to win it. Det sagde min amerikanske mormor fra New York altid, men der gik en del år, før jeg forstod det. Du er nødt til at sætte dig selv i spil og ikke vente på, at du bliver opdaget. Meld dig ind, ikke ud. Læn dig ind i livet. Hvis du vil have børn, så få dem.

2. Lad være med at opfinde fremtidige katastrofer. Det meste af det, du bekymrer dig om, bliver aldrig til de katastrofer, du forventer.

3. Opfør dig ordentligt over for alle. Husk, at du efterlader indtryk og aftryk. Gør dig umage i alle relationer og ting, du bruger din tid på: Venskab, moderskab, arbejde, SoMe. Vi er blevet politibetjente over for hinanden under coronaen. Vores egen måde at navigere i det her kaos er den eneste rigtige. Vi har følt os berettiget til at shame dem, der har andre holdninger end os selv.

4. Fokusér på det, du kan kontrollere. Vælg dine kampe med omhu. Når du bruger din energi og dit temperament på andre, slider det kun på dig selv og ikke dem.

Læs også: Mette Østergaard: Du kan ikke lede andre, uden at give noget af dig selv

5. Lad ikke andre kategorisere dig. Det er op til dig selv at definere dig og dine talenter. Det er ikke noget, du bør lade andre om. Tillad at genopfinde dig selv i takt med livets gang. Du bestemmer, hvem du skal være eller er i et givent tidspunkt i dit liv. Man kan leve mange liv i ét liv. Det er et kæmpe privilegium at nå frem til den erkendelse. Lav ikke for mange regler for dig selv. Jeg plejer at sige, at ingen skal bestemme over mig, ikke engang mig selv.

6. Lyt til din krop og dit sind. Gå en tur. Dæmonerne kan ikke lide frisk luft. Ud på tur, aldrig sur.

7. Kom ud af dit ekkokammer. Lyt til andre stemmer. Forandringen og inspirationen kommer fra dem, der tvinger os til at tænke anderledes og forholde os til andre perspektiver og nuancer. Jeg taler med alle. Det har jeg fra min far, som var kunstner. Han havde altid en samtale kørende med nabobordet, når vi var på restaurant. De øjeblikke, vi husker, er altid, når nogen har forstyrret vores ekkokammer. Det er ikke, når vi har talt med nogen, der er enige med os selv.

8. Bliv ved med at turde starte forfra. Når du ikke dine mål den ene dag, så start forfra dagen efter. Du vil opdage, at du har nået mere, end du troede.L

Læs også: Le Gammeltoft: Jeg er slet ikke så hård, som folk tror

9. Anerkend, at forskellige mennesker bringer forskellige versioner frem af dig. Omfavn, at du har forskellige sider og ikke er ensidig, men alsidig. Omgiv dig med folk, der vil dig det godt. Altid. Men vær samtidig opmærksom på hvilke sider, de bringer frem.

10. Man kan godt købe sig glad. Det kan godt være, man ikke køber sig evigt lykkelig, men man kan sagtens købe sig glad.

Læs mere om: